Voedingsapps

Voedingsapps zijn handig

Soms kan het handig zijn om een tijdje bij te houden wat je eet, of juist na te gaan of de producten die je koopt wel passen in een gezonde voeding of juist omdat je een recept zoekt dat gemakkelijk en snel te bereiden is. Daarvoor zijn tegenwoordig veel hulpmiddelen online beschikbaar. Op deze pagina wordt een aantal apps in alfabetische volgorde besproken. Hierbij gaat het om apps die door instanties gemaakt zijn die garant staan voor betrouwbare informatie.

Eetmeter

De “Eetmeter” is een app van het Voedingscentrum die gebruikt kan worden om een voedingsdagboek bij te houden en gelijk uit te laten rekenen hoeveel voedingsstoffen je dagmenu’s leveren. Aan de hand van je persoonlijke gegevens die je bij het instaleren van deze app hebt ingevoerd wordt dan beoordeeld of jouw voeding voldoet aan de algemene richtlijnen voor een gezonde voeding voor een persoon van jouw geslacht en leeftijd. Naast de berekening van je voeding geeft de app ook algemene adviezen hoe je je voeding kunt verbeteren zodat je niet te veel, maar ook niet te weinig van alle voedingsstoffen binnen krijgt. Daarbij wordt uitgegaan van de Richtlijnen van de Schijf van Vijf. Deze adviezen gelden voor personen die geen ziekte hebben waardoor specifieke dieetrichtlijnen gelden. Meer over deze app is te vinden door op de afbeelding van de app te klikken. De Eetmater app is hier en hier te downloaden.

Ik kies bewust

De “Ik kies bewust” is een app die ook door het Voedingscentrum is ontworpen om de consument te helpen bij het maken van een gezonde keuze. Deze app kan tijdens het boodschappen doen worden gebruikt om na te gaan of een product in een gezonde voeding past. Met behulp van een scan van de streepjescode op de verpakking wordt de samenstelling van het product herkend en vergeleken met de Richtlijnen die er in de Schijf van Vijf zijn opgesteld voor voedingsmiddelen uit de productgroep waar dit levensmiddel toe behoort. Als het product niet voldoet aan de Richtlijnen van de Schijf van Vijf kan gelijk een advies worden opgevraagd voor een vervangend product. Meer over deze app is hier te vinden door op de afbeelding van de app te klikken. De Ik kies bewust-app kan hier en hier worden gedownload.

Slim koken

De app “Slim koken” is ook van het Voedingscentrum en is bedoeld als hulpmiddel voor het vinden van gezonde recepten die gemakkelijk te bereiden zijn. Bij het installeren van deze app kun je je voorkeuren en tegenzinnen aangeven bij het zoeken naar recepten. Naast recepten levert deze app ook een tool om boodschappenlijstjes te maken voor de recepten waarbij rekening gehouden wordt met het aantal personen waarvoor het gerecht bestemd is. Deze app biedt ook hulp tijdens het koken door stap voor stap het recept weer te geven en je kunt zelfs een kookwekker instellen om te voorkomen dat het gerecht te ver doorgaart voorat je met de volgende stap in de bereiding verder gaat. Deze app geeft ook bewaaradviezen en tips hoe restjes te verwerken zijn in andere gezonde gerechten om verspilling van voedsel tegen te gaan. Meer over deze app is te vinden door op de afbeelding te klikken. De Slim koken-app kan hier en hier worden gedownload.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma