Dilemma’s van de sportvereniging

Onze sporters komen altijd vroeg in de avond trainen. Nu klagen de ouders dat hun kind te weinig tijd heeft om op de trainingsdagen een warme maaltijd te gebruiken. Hoe kunnen we dit oplossen?
We willen eigenlijk wel meer gezonde voedingsmiddelen en maaltijden aanbieden voor onze sporters. Moeten we dan stopen met de tosti’s en snack Hawaï?
We zien regelmatig jonge sporters met energydrinks waarin cafeïne zit. Is het aan te raden om dit in de sportkantine te verkopen?
Hoe gaat jouw sportvereniging hiermee om?

Jouw sportvereniging krijgt ook te maken met vragen over voeding. Sporters kunnen vragen over voeding stellen. Het bestuur kan ook vragen stellen over de voeding die er in de sportkantine wordt verkocht. Ouders en begeleiders rondom de (jonge) sporters, zoals trainers, masseurs etc. hebben ook voedingsvragen. Bij wie kunnen ze terecht?

  • Waarom is het belangrijk om gezonde voeding en (sport)dranken te verkopen in de sportkantine?
  • Kan er in een gezonde sportkantine nog wel volodoende inkomsten voor de clubkas worden verdiend?
  • Moet de frituurpan de deur uit?
  • Hoe kan het sportvoedingsassortiment worden agestemd op de verschillende leeftijdsgroepen en gebruikers van de sportrkantine
  • Waarom een sportvoedingsbeleid voor sportverenigingen?

Voedingsbeleid voor de sportvereniging

Sportvoedingsbeleid voor sportverenigingen nodig?

Jullie trainers krijgen vaak vragen van ouders over voeding en sportdranken. Het kan zinvol zijn om regelmatig een groepsvoorlichting over sportvoeding te organiseren. Palsma Sportvoedingsadviesbureau geeft voorlichtingsbijeenkomsten over voeding op maat. Daarbij houdt zij rekening met de leeftijd en het niveau waarop er gesport wordt. Palsma Sportvoedingsbureau geeft ook adviezen aan individuele sporters die meer specialistische aandacht nodig hebben. Dat is soms nodig als de sporter een speciaal dieet volgt vanwege ziekte en/of medicijngebruik, zie ook bij sporters.

De gezonde en gezellige sportkantine

Sporters en supporters vinden het gezellig om samen iets te eten en drinken in de sportkantine. Sporters willen echter graag blessures voorkomen en zijn zuinig op hun lijf. Daarom is het belangrijk dat sporters snacks en dranken kunnen kopen die goed afgestemd op hun gezondheid en sportprestaties. Een gezonde aanbod van voeding en dranken in de sportkantine gaat verder dan alleen “gewone koffie en thee”naast fris-, sport en zwakalcoholische dranken. Vaak kunnen met kleine aanpassingen in het totale aanbod al veel verbeteringen worden bereikt die verder gaan dan de bruine boterham met gezond beleg. Palsma Sportvoedingsadvies helpt je sportvereniging graag om lekkere en gezonde alternatieven te bedenken voor de “vette hap”. Palsma Sportvoedingsadvies gaat graag samen met jullie aan de slag om uit te zoeken wat voor jullie nodig en haalbaar is. 

Voedingsadviezen op website en in verenigingsblad 

Het verenigingsblad en de website worden ingezet om leden en andere belangstellenden te informeren over allerlei lopende zaken. Wanneer je aan de slag gaat met het voedingsassortiment in de sportkantine en het organiseren van voorlichtingsbijeenkomsten over sportvoeding is het raadzaam om dit aan te kondigen. Palsma Sportvoedingsadviesbureau maakt ook teksten op maat voor jullie website en/of je verenigingsblad over voeding bij jullie sport.
Heeft jouw vereniging vragen over het assortiment voor de gezonde en gezellige sportkantine? Wil je een voorlichtingsavond over voeding voor jonge sporters en/of hun ouders of een andere doelgroep binnen jouw vereniging organiseren? Palsma Sportvoedingsadviesbureau geeft ook voorlichtingsbijeenkomsten op maat over sportvoeding voor al sporters, hun ouders en trainers.

 

 

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma