Zomaar wat vragen van sporters

Zomaar wat vragen waar sporters en hun ouders/verzorgers mee te maken hebben. Palsma Sportvoedingsadviesbureau levert maatwerk voor sportvoedingsadviezen en begeleiding bij het aanpassen van het voedingspatroon.

Waarom een voedingsadvies specifiek voor sporters?

Sporters kunnen meestal volstaan met een eenvoudig voedingsadvies voor het verbeteren van hun sportprestatie. Ze kunnen vaak nog meer winst behalen door de inname van voedingsstoffen goed te timen rondom trainingen en wedstrijden.

Sporters zoeken vaak hun heil bij voedingssupplementen, maar daarvoor geldt dat er veel kaf onder het koren is. Daarnaast is het belangrijk om werkzame supplementen op het juiste moment en op de juiste manier te gebruiken.

Tijdens interviews koppelen sporters koppelen pech (lees: verlies) ook wel eens aan missers in de energie- en vochtinname en soms ook aan hun voedingsgewoonte. Topsporters kunnen soms nog een wereld winnen door een hun voedingspatroon nog beter af te stemmen op de sportieve inspanningen.

De recreant die 3 x per week zijn of haar sporttenue aantrekt kan vaak veel winst boeken met behulp van een goede voeding. Een goede voeding helpt om de gezondheid te beschermen en de sportprestatie te verbeteren.

Palsma Sportvoedingsadviesbureau heeft geen belangen bij het adviseren van een specifiek merk van sportvoedingssupplementen, maar hecht veel waarde aan een persoonlijk aangepast voedingsadvies voor sporters waar ze zich goed bij voelen.

Palsma Sportvoedingsadviesbureau streeft een prestatieverbetering op een gezonde manier na, dus zonder doping. Daarom adviseert zij  aan (top)sporters het gebruik van supplementen geadviseerd die op de lijst staan van het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport als de basisvoeding niet toereikend is voor prestatieverbetering en gezondheidsbescherming. Deze lijst is te vinden op de website van de Dopingautoriteit.

 • Welke voeding moet ik nemen voor, tijdens en na mijn training?
 • Ik ben krachtsporter en train minstens drie keer per week en denk dat ik wel voldoende eiwitten binnen krijg, maar wil dit graag checken. Kan dat?
 • Welke supplementen helpen het beste om langer door te kunnen gaan bij een duursportprestatie, zoals een marathon?
 • Wat is het verschil tussen een isotone sportdrank en een energydrink?
 • Is cafeïne schadelijk voor de gezondheid?
 • Bevatten alle energydrinks cafeïne?
 • Is creatine ook goed voor zwemmers?
 • Ik heb een hoog gewicht, terwijl ik veel sport gezond eet. Hoe zit het met mijn lichaamssamenstelling?
 • Welke supplementen moet ik nemen om af te vallen?
 • Mijn kind van 12 jaar sport een paar uur per dag, omdat hij gescout is door een grote club. Waar moet ik bij de voeding op letten?
 • Wanneer worden er supplementen geadviseerd? Alleen als het niet ander kan!

Voedingsadvies voor sporters

Waar wordt allemaal naar gekeken bij een sportvoedingsadvies?

Palsma Sportvoedingsadvies stelt in het begin eerst een globaal dagmenu samen op basis van gewone voedingsmiddelen. Zij houdt daarbij rekening met de voorkeuren en tegenzinnen van de sporter. Vervolgens gaat zij dit basisdagmenu aanpassen, aan de sportspecifieke inspanningen en het lichaamstype van de sporter. Palsma Sportvoedingsadviesbureau houdt bij het geven van het sportvoedingsadvies rekening met eventuele ziekten, medicijngebruik en leefregels zoals religieuze of andere overtuigingen en voorkeuren van de sporter die invloed hebben op de voedselkeuze. De bescherming en verbetering van de gezondheid van de sporter staat centraal.

Meting lichaamssamenstelling

Sporters willen graag een specifiek gewicht bereiken. De verhouding tussen vetpercentage en de spiermassa is eigenlijk meer van belang voor de sportieve prestatie dan het lichaamsgewicht. Palsma Sportvoedingsadviesbureau meet de lichaamssamenstelling met behulp van de ISAK-methode. Palsma Sportvoedingsadvies maakt een voedingsadvies nog beter “op maat” met behulp van de gegevens over de lichaamssamenstelling. 

Welke sporters kunnen hier terecht voor advies?

Palsma Sportvoedingsadviesbureau geeft sportvoedingsadviezen op maat aan sporters van alle niveaus en leeftijden. Zij geeft adviezen aan kracht-, duur en spelsporters op recreatief en topniveau, fitnessers, jonge (aankomende) topsporters en talenten en ouders van sportende kinderen voor hun sportende kind.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma