Goed voedingsonderwijs is eerste winst

Als trainer/coach, sportouder, sportmasseur, soigneur en andere sportbegeleider kun je heel wat vragen over voeding op je afgevuurd krijgen. Daarbij kan het in het begin van een sportcarrière gaan om vragen over basisvoeding. Naarmate een sporter steeds beter gaat presteren en vaker op het podium terecht komt komen er steeds meer vragen over voeding.

Sporters hebben vaak heel veel voor over om een goede sportprestatie te leveren. Daarbij kunnen ze soms zo ver gaan dat hun gezondheid in gevaar komt. Denk daarbij aan het gebruik van middelen, het meer- of minder gaan eten of ander vormen van afwijkend eetgedrag vertonen. Sporters kunnen daardoor problemen ontwikkelen met hun gewicht en lichaamssamenstelling.

Het is belangrijk dat je de signalen herkent en er op een goede begripvolle manier mee omgaat. Daarom is het belangrijk dat je tijdens je opleiding al voldoende kennis verzamelt om algemene voedingsadviezen te geven. Het is ook nodig dat je eetproblemen leert herkennen, zodat je weet wanneer nodig is om een sporter door te sturen naar andere sportzorgprofessionals, zoals de sportdiëtist, de sport- of huisarts en/of sportpsycholoog.

  • Trainer, wat kan ik het beste eten voor de wedstrijd?
  • Wat moeten mijn sporters eten en drinknen tijdens de spinningmarathon voor een goed doel?
  • Wat kan ik het beste eten om naast mijn training toch vier kilo af te vallen in de kokende maand?
  • Hoe kan ik een eetstoornis bij een sporter herkennen?
  • Waar kan ik mijn sporter met een eetstoornis het beste naar doorverwijzen? en hoe werkt dat dan?
  • Is het voor een recreant nodig om extra vitamines en mineralen te gebruiken?

Voeding in sportopleidingen

Waarom voeding in sportopleidingen

Als opleider wil je graag dat je fitnessinstructeurs, trainers, sportmasseurs of andere sportbegeleiders goede adviezen kunnen geven aan hun sporters voor (het verbeteren van) hun basisvoeding. Voeding is belangrijk voor een goede sportprestatie en het kan de kans op blessures verkleinen. Fitnessinstructeurs, trainers,  sportmasseurs en soigneurs hebben namelijk het vaakst contact met de sporter. Dat zorgt er ook voor dat zij als eersten vaak ook voedingsproblemen kunnen signaleren.

Gezonde basisvoeding

Sporters zullen in eerste instantie eenvoudige vragen stellen, zoals een vraag over gezonde basisvoeding. Er kan ook een keer een vraag tussendoor komen over heel specifieke onderwerpen. Bijvoorbeeld omdat de sporter een medisch probleem heeft, waarvoor een specifiek voedingsadvies of een dieet nodig is. Voor een goede begeleiding van de sporter is het belangrijk dat ze het onderscheid kunnen maken tussen een algemeen advies en een specifiek advies. Als een sporter een dieetadvies nodig heeft of een zeer specifieke vraag is het raadzaam om de sporter door te sturen naar Palsma Sportvoedingsadviesbureau. Voor het maken van lesmaterialen en bijscholingen op maat kunt u terecht bij Palsma Sportvoedingsadviesbureau.

Herkennen van eetproblemen

Een sporter die steeds beter gaat presteren heeft vaak meer voedingsvragen dan de sporter die gemiddeld presteert. Naarmate een sporter dichterbij de top in zijn leeftijdsklasse komt worden de voedingsragen steeds moeilijker. De sporter weet op allerlei vlakken steeds beter wat hij/zij nodig heeft om de echte top te behalen… Juist dan loopt de sporter ook steeds meer risico voor het ontwikkelen van een eetstoornis. Het is belangrijk dat dit tijdig onderkend wordt om blijvende gezondheidsschade te voorkomen. Omdat de trainer/coach het meeste contact heeft met de sporter is het belangrijk dat hij/zij de signalen die op een eetstoornis kunnen duiden kan herkennen en weet hoe er dan gehandeld dient te worden.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma