Resumé

Opleiding en werkervaring

Anneke Palsma studeerde in 1979 af voor de HBO Voeding en Diëtetiek te Groningen, werkte in verschillende verpleeg- en zorginstellingen, daarna als diëtist in een psychiatrisch ziekenhuis. In 1996 volgde zij de opleiding post-hbo sportdiëtetiek van NOC*NSF. Om een meer wetenschappelijke onderbouwing van haar werk te krijgen volgde zij naast haar werk de studie Voeding en Toxicologie aan de Open Universiteit. Zij rondde deze opleiding in 2003 succesvol af en was betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten in het Erasmus MC te Rotterdam en in het AMC te Amsterdam.

Onderwijskundige ervaringen

Anneke Palsma verzorgde vele jaren de lessen Voedings- en Dieetleer voor verpleegkundigen en sociotherapeuten in de zorginstelling. Gedurende de periode dat ze als beleidsmedewerker preventie voor de Dopingautoriteit werkte ontwikkelde ze ook lesmaterialen voor trainers op verschillende niveaus.
Vanaf 2012 tot en met februari 2021 ontwikkelde ze ook lesmaterialen en examens voedings- en dieetleer op MBO, HBO en post-HBO-niveau bij het NCOI. Vanaf december 2014 tot en met augustus 2020 werkte Anneke op freelance basis als hoofddocent aan de HBO Voeding en diëtetiek van het NTI. Anneke ontwikkelt nog steeds studiematerialen en geeft lessen op maat over voeding, sport, leefstijl en gezondheid voor diverse opleidingen. 
Sinds januari 2018 is zij ook betrokken bij het ontwikkelen van een voedingsmodule voor Personal Trainers in samenwerking met SodaBodyfit. Vanaf september 2020 zal de Voedingsmodule van start gaan. Je kunt je hier aanmelden als jij hieraan wilt deelnemen.

Specialisatie in (top)sportvoedingskundige begeleiding

Anneke haalde in 2012 haar ISAK Level 1 certificaat voor het meten van de lichaamssamenstelling. In 2013 rondde ze ook succesvol de opleiding ISAK Level 2 af, zodat ze nu een volledige meting van de lichaamssamenstelling en bouw kan uitvoeren. Op basis daarvan kan zij een voedingsadvies geven afgestemd op lichaamsbouw, type en intensiteit van de sportbeoefening.
Anneke is van 2006 tot 2012 werkzaam geweest als beleidsmedewerker Preventie van de Dopingautoriteit. Ze heeft hier veel presentaties gegeven aan (top)sporters en hun begeleiders  over hoe sporters onbedoelde en bedoelde dopingovertredingen kunnen voorkomen. Ook heeft ze presentaties verzorgd voor fitnessers en fitnesstrainers.

Gevarieerde werk- en schrijfervaring

Anneke Palsma was vanaf 2012 tot 2018 actief in verschillende (bestuurs)functies binnen de Vereniging Sportdiëtetiek Nederland. Ze was vanaf 2011 tot en met 2013 actief in de werkgroep Nutriëntenstatusbepaling van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Ze beoordeelt de nieuwsbrieven voor donateurs van het World Cancer Research Fund (WCRF). Daarnaast beantwoordt ze voedingsvragen voor de Stichting Tegenkracht.
Verder is zij sinds 2015 actief in de werkgroep Wisselwerkingen Voedingssupplementen, Voeding en Medicijnen. Ze is medeauteur van factsheets over dit onderwerp voor het Instituut Verantwoord Medicijngebruik. Daarnaast schrijft ze columns voor de website van het wetenschappelijke tijdschrift Voeding en Visie.

Sportvoedingskundige ervaring

Anneke Palsma is sinds 2006 betrokken bij de advisering over de voedingskundige teksten van de website www.eigenkracht.nl. Ze is vanaf juli 2006 tot en met januari 2009 hoofdredacteur van de website www.afslanktop10.nl. geweest. Op deze website werden recensies gegeven van afslankboeken. Naast haar werk begeleidde ze al vanaf de negentiger jaren recreatieve marathonlopers. Ze heeft van 2007 tot en met 2009 de sportvoedingskundige begeleiding van een RoParunteam verzorgd. Sportief gezien was ze vroeger vooral actief in het fietsen van lange afstanden. Tegenwoordig staan het cardiofitnessen, skiën, zwemmen en wandelen meer op de voorgrond.
Sinds september 2011 heeft ze de begeleiding van sporters weer opgepakt en schrijft ze teksten zoals haar eigen blog en columns voor Voeding en Visie en andere partijen gericht op voeding, gezondheid, leefstijl en sport.

Sportvoedingskundige begeleiding

Anneke Palsma begeleidt zowel top- als recreatieve sporters, kracht-, duur-, teamsporters en fitnessers. Hierbij voert zij desgewenst ook metingen uit naar lichaamsbouw en samenstelling. Deze gegevens maken het mogelijk om het sportvoedingskundig advies nog beter af te stemmen op de individuele sporters en het type sport dat wordt beoefend.

 

Teksten over voeding, gezondheid en leefstijl op maat

Daarnaast schrijft ze teksten op (sport)voedingskundig gebied voor tijdschriften die door sporters en sportbegeleiders worden gelezen. Ook schrijft ze over oorzaken, preventie en behandelingen van overgewicht, andere voedingskundige onderwerpen en het overheidsbeleid op voedingsgebied. Ze bespreekt ook boeken over sportvoeding.

 

Lezingen, lessen, studiebegeleiding en onderwijs op maat

Daarnaast ontwikkelt ze lesmaterialen op maat over (sport)voeding voor allerlei opleidingen en ze geeft workshops over (sport)voeding.
Ook biedt Anneke Palsma individuele studiebegeleidingstrajecten op maat aan op het gebied van voeding voor studenten voor opleidingen op MBO, HBO en WO-niveau. De begeleiding kan variëren van het bijspijkeren van kennis voor een examen, maar ook om het begeleiden bij het schrijven van werkstukken en afstudeeronderzoeken.
Ook biedt zij masterklassen aan over verschillende voedingsonderwerpen. Het niveau van de onderwerpen is afhankelijk van de doelgroep. Onderwerpen die aan de orde kunnen komen zijn “Achtergrondinformatie over de Schijf van Vijf”, “Voeding en spijsvertering”, “Biochemie van de stofwisseling”, “Omzetting van voedingsstoffen naar energie”, “Duurzame voeding”, “Alternatieve voedingsgewoonten, zoals vegetarisme” etc.

zie ook haar linkedInprofiel

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma