77 fabels en feiten over afvallen

De vakantie is weer om en dat is voor veel mensen hèt moment om de vakantiekilo’s weer te lijf te gaan. Er zijn veel verschillende dieetmethodes voorhanden en er worden massa’s middelen aangeboden voor een quick fix. Maar wat werkt wel en wat werkt beslist niet? En wat zou er mogelijk in sommige gevallen kunnen werken? Weten we eigenlijk wat de beste remedie is om af te vallen?

Allerlei populaire veronderstellingen op een rijtje

Het boek “77 fabels en feiten over afvallen” van Hans Kraak is al een tijdje op de markt, maar de meeste mensen kijken pas naar zo’n boek als ze vol goede moed willen beginnen met gezond leven, of juist een paar (vakantie)kilo’s willen lozen.
In dit handzame boekje worden 77 veronderstellingen over afvallen besproken. Hierbij wordt de laatste stand van de wetenschap gelijk uitgelegd. De feiten en fabels zijn gerubriceerd in hoofdstukken over de fysiologie van het menselijk lichaam, diëten, leefstijladviezen over voeding en bewegen, en ingrediënten en voedingsmiddelen.

De meeste diëten werken…. tijdelijk

Elk nieuw dieet werkt in het begin fantastisch. Het is dan ook geen wonder dat elke hype om af te vallen gelijk een heleboel volgers heeft. Hans Kraak legt dat  helder en keurig uit in het hoofdstuk “Diëten” door oude en nieuwe alfvalhypes tegen het licht te houden. En geloof het of niet: “ze werken allemaal”…tijdelijk, tenzij het diëten leidt tot het volhouden van een nieuwe leefstijl met (meer) beweging en minder calorierijke voedingsmiddelen. Het dieet met een behoorlijk aandeel in eiwitten scoort nog altijd als beste maar ook hier geldt dat het vooral belangrijk is om de leefstijl met een veranderde voedingsgewoonte en meer lichamelijke activiteit vol te houden. Ook wordt er ingegaan op het populaire paleodieet.

Bewegen loont… een beetje

Wie meer beweegt verbruikt meer energie en zou dus gewicht moeten verliezen. Toch blijkt dat niet altijd het geval: Als er na een periode van inactiviteit meer wordt bewogen kan dit leiden tot gewichtstoename, omdat er meer spierweefsel wordt aangemaakt. Daarbij geldt natuurlijk wel dat er voldoende eiwit ingenomen dient te worden. Spieren zijn zwaarder dan vet, oftewel 1 kg spieren neemt minder ruimte is dan 1 kg vet. Dat verklaart ook waarom iemand wel kan merken dat zijn/haar kleding minder strak gaat zitten, maar bij het wegen merkt dat hij/zij geen gewicht verliest. Uiteraard geldt wel dat het meeste gewichtsverlies dus wordt bereikt door minder te eten en niet zozeer door meer te bewegen.
Toch is bewegen nodig voor het behoud/vermeerderen van spierweefsel. Het spierweefsel zorgt er namelijk voor dat de ruststofwisseling toeneemt en daardoor kan er toch een beetje meer gegeten worden.

En de voedingsmiddelen en afvalmiddeltjes?

Hier geldt opnieuw dat het om de balans gaat tussen inname en gebruik. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de bespreking van de invloed van populaire middelen (citrusfruitsap, cafeïne, chroom, chitosan) op het gewicht. En dat wordt ook opnieuw bevestigd als er gekeken wordt naar het effect van zoetstoffen en vette producten, zoals geconjungeerd linoleenzuur (CLA) en noten op het gewicht. Deze middelen worden namelijk als veelbelovend aangeprezen in populaire literatuur en de reclamefolders van (grotere) drogisterijketens. Kraak benoemt ook wat het effect van suiker en zoetstoffen in vloeibare producten is op het gewicht.
Ook de resultaten van litramine dat beter bekend is onder de merknaam XL-S Medical, dat zonder tussenkomst van een arts kan worden verkregen, wordt bekeken. Dus als je wilt weten of Rene Fröger ècht afvalt van llitramine is “77 fabels en feiten over afvallen” zeker een aanrader om te lezen.

Genuanceerd oordeel

Hans Kraak, de auteur van “77 fabels en feiten over afvallen”, schreef eerder al het boek “77 fabels en feiten over onze voeding”. In dat boek dat naar aanleiding van de nieuwe Schijf van Vijf werd herzien legt culinair en wetenschapsjournalist en tevens hoofdredacteur van het Nederlandse vakblad VoedingNu 77 veronderstellingen naast recente uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek.
Beide boeken blinken uit vanwege de stevige onderbouwing en de genuanceerde uitspraken over de invloed van voeding op gezondheid en gewicht. Daarom zijn deze beide boeken aan te bevelen voor mensen die een bondig overzicht willen hebben hoe er in de voedingswetenschap wordt gedacht over populaire veronderstellingen over de invloed van voeding en hippe diëten op gewicht en gezondheid.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma