Aandacht voor de kleintjes!

De multinationals hebben het goed bedacht. Wie klanten aan zich wil binden moet ze zo jong mogelijk benaderen. Kosten nog moeite worden daarvoor gespaard. Alle middelen lijken geoorloofd. Dat het later tot hoge zorgkosten leidt en veel (persoonlijk) leed lijkt ondergeschikt aan het hogere doel: graaien… En de overheid blijft oorverdovend stil…

Regelgeving uitermate zwak gehandhaafd

Het kabinet heeft de industrie in 2009 verzocht om kinderen tot 12 jaar met rust te laten. In de praktijk komt hier echter weinig van terecht. In 2006 was dit echter al in de regels van de Nederlandse Reclame Code vastgelegd, maar de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) heeft de leeftijd verlaagd tot 7 jaar. Onlangs werd nog in een artikel in The Lancet aangegeven dat publiek private samenwerking voor de aanpak van gezondheidsproblemen niet veel belovend is. In VoedingNu wordt het vergeleken met het laten installeren van huissloten door de inbrekers. FNLI vindt dat de onderzoekers het te zwart-wit zien.

Marketing blijft gericht op kinderen

Dat geldt ook hier. Industrieën (b)lijken marketingsdeskundigen in te huren die gespecialiseerd zijn in kindermarketing. Kinderen worden vaker aan reclame blootgesteld dan gedacht. Er wordt minder reclame voor snoep rondom de kinderprogramma’s wordt uitgezonden, maar de reclame-uitingen op internet en in de winkels zijn niet afgenomen. Grote sportevenementen worden door de multinationals uit de voedingsindustrie gesponsord. Zo werden de Olympische Spelen in Londen gesponsord door Coca-cola en Mac Donalds. Hierdoor verkrijgen deze multinationals het recht op reclamespots rondom de sportevenementen. Om enig idee te krijgen hoe vaak een kind soms wordt blootgesteld aan prikkels om te eten is dit filmpje een aanrader.

Reclameacties van supermarkten

Je kent het wel: voetbalplaatjes, edelstenen, serviesgoed en andere waren die op zegeltjes bij een bepaalde supermarktketen verkrijgbaar zijn. Vaak kunnen extra zegeltjes worden verkregen als er extra wordt gekocht van bepaalde producten. Vaak gaat het hierbij dan om snacks en zoetwaren waarbij deze extra zegeltjes worden verstrekt.
Daarnaast kennen we de producten waar zogenaamd “iets extra’s” aan toegevoegd wordt waardoor het product “gezonder” zou zijn dan andere vergelijkbare levensmiddelen. Dat kan dus beter.

Informatie op etiketten kan eenvoudiger

Om te bepalen of een verpakt voedingsmiddel in de voeding van een kind past zou de ouder de informatie op een etiket goed moeten kunnen begrijpen. Er staat echter zoveel informatie op een verpakking, dat het voor ouders moeilijk te interpreteren is. Er is ook eerder wel een verzoek geweest aan de Raad van Europa om een stoplichtsysteem te hanteren op etiketten, waardoor duidelijk wordt gemaakt of een voedingsmiddel in een gezonde voeding past. Hierbij wordt de samenstelling van een levensmiddel beoordeeld op het gehalte aan eiwit, vet, verzadigd vet, koolhydraten, suiker en zout. Voldoen deze gehaltes aan de norm dan krijgen ze de kleur groen, als het matig is wordt dat geel en is er echt sprake van ongezond hoge gehaltes wordt de kleur rood toegepast. Dit voorstel werd echter door de lobby van de voedselindustrie tegengehouden.

Dubieuze rol industrie

Het is duidelijk dat de multinationals uit de voedingsindustrie een dubieuze rol spelen. Ze hebben een grote vinger in de pap als het aankomt op het vaststellen van de regels, zo werd ook duidelijk in het programma Zembla van 21 februari 2013. Op de website van FINLI over zorgvuldigereclame wordt door de deelnemende bedrijven gerefereerd aan de EU-pledge waarin regels zijn opgenomen voor reclame gericht op kinderen. De regelgeving in dit document is echter afkomstig van …. Unilever. Tja, wij van WC-eend…
Hoewel er in de EU-pledge in punt drie op pagina 3 staat dat er sinds januari 2012 geen foto’s van tv-persoonlijkheden en cartoons zijn toegestaan op producten die kinderen van 6 tot 12 jaar verleiden tot zeuren of kopen, zijn deze producten nog volop in de schappen van supermarkten te vinden, maar dat moet in 2014 tot het verleden gaan behoren.

Petitie tegen marketing gericht op kinderen

De stichting Foodwatch heeft een rapport uitgebracht naar aanleiding van marketing gericht op kinderen, waarbij ze ook nogmaals de overgewichtscijfers van kinderen in Nederland nog even op een rijtje zet: 13% van de jongeren tussen 4 en 20 jaar is te zwaar. Hoewel de industrie vindt dat er meer op beweging ingezet moet worden en verantwoordelijkheid van de ouders, ligt er toch een belangrijk taak van de overheid om juist de omgeving met alle verleidingen aan te pakken. In verschillende publicaties en door gezondheidswetenschapper Seidell wordt al jaren opgeroepen om de omgeving aan te pakken. De overheid zet tot nu toe alleen in op vergroten van weerbaarheid. Voor jonge kinderen is dat echter onvoldoende. Daarom is Foodwatch een petitie gestart waarin ze handtekeningen verzamelt om de marketing voor ongezonde voedingsmiddelen gericht op kinderen aan banden te leggen. Voor een vitale samenleving is het nodig om de verleidingen voor kinderen te verminderen. Jij tekent toch ook?

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma