Afslankers en voedingssupplementen
Deze onderwerpen blijven vragen oproepen bij consumenten en sporters. Sporters streven een zo optimaal mogelijke voedingstoestand na om de gezondheid te bewaken en om een prachtig sportresultaat te behalen. Verder is het binnen de meeste sporten belangrijk om niet te zwaar worden. Daarnaast speelt vaak de vraag of afslankers en voedingssupplementen wel werken.
Veel beloven…
Wie af wil vallen ziet het liefst dat het gewicht heel rap afneemt, maar eigenlijk weet iedereen wel dat dit geen realistische verwachting is. Toch willen veel mensen in zulke dromen blijven geloven ondanks dat ze wel beter weten. Het liefst wil men een gewichtsafname bereiken zonder dat dit moeite kost. Mensen hebben heel veel geld over voor een wonderpil of een magisch poeder. En, geloof het of niet: er zijn altijd weer bedrijven die weer een of ander mengsel op de markt brengen met fantastische verhalen erbij. Dat dit onderwerp steeds actueel blijft blijkt uit dit bericht en uit de meldingen op deze site.
Het verhaal voor de afslankers geldt ook voor preparaten die een verbeterde (sport)prestatie beloven. Je kunt dan denken aan middelen die meer spierkracht beloven of een beter uithoudingsvermogen, etc. Juist voor sporters die in een kwetsbare positie verkeren kan de verleiding dan groot zijn om zo’n preparaat toch te gebruiken.
Weinig geven…
Afslankers die ervoor zorgen dat je echt gewicht kwijtraakt zijn helaas ook niet te vertrouwen. Wie met zulke producten een resultaat bereikt krijgt vaak ook bijwerkingen waar je niet echt op zit te wachten. In het ergste geval vertel je het niet meer na. Je bent dan wel van het probleem af, maar de oplossing is dan toch wel erg rigoureus.
Sommige sportpreparaten geven slechts schimmige informatie over de werkzame stof die voor het uitstellen van moeheid of het leveren van meer spierkracht zorgt. In dat geval kun je er beter ook niet aan beginnen. De ene reden is dat ze niet werken of dat er slechts sprake is van een placebo-effect waar je veel geld voor neerlegt. In een ander geval werken ze wel, maar kan de werkzame stof voor gezondheidsschade zorgen. En voor sporters die in aanmerking komen voor een dopingcontrole kan dat ook leiden tot een schorsing van vier jaar. Kortom zulke stoffen bezorgen meer narigheid dan nut.
Afslanken is niet gemakkelijk
Het wordt heel gemakkelijk geroepen: “Je moet gewoon minder eten en meer bewegen”! Als het zo eenvoudig was zouden er niet zoveel mensen met overgewicht en obesitas zijn. Naast eten en bewegen zijn er nog veel meer factoren die invloed uitoefenen op het gewicht. Daarbij moet je denken aan de hoeveelheid slaap die iemand krijgt en wat hij/zij werkelijk nodig heeft. Ook medicijnen zoals bèta-blokkers, maagzuurremmers, bepaalde medicijnen tegen allergieën, prednisonafgeleiden en nog een aantal middelen kunnen invloed uitoefenen op het gewicht. Bij prednisonafgeleiden wordt er vaak gedacht aan ernstige ziekten, maar sommige anti-allergiemiddelen bevatten ook prednisonafgeleiden. En er zijn nog veel meer factoren die invloed uitoefenen. De belangrijkste is wel de obesogene omgeving en voor sommigen geldt ook dat onwetendheid en het ontbreken van vaardigheden om een maaltijd te bereiden een belangrijke rol. Er is dus veel meer voor nodig dan “meer bewegen en minder eten”.
Voedingssupplementen nodig?
Voor sommige groepen mensen zijn voedingssupplementen echt nodig ook al eten ze keurig volgens de Richtlijnen Goede Voeding, omdat ze anders tekorten aan bepaalde voedingsstoffen kunnen oplopen en daardoor gezondheidsnadelen kunnen ondervinden. Het gaat hier om vrouwen die een kinderwens hebben (advies: 400 mcg Foliumzuur) tot en met de eerste 8 weken van de zwangerschap . Daarnaast geldt er een suppletieadvies voor vitamine D van 10 mcg voor zwangere vrouwen, getinte mannen en vrouwen, mensen die weinig buiten komen of gesluierde vrouwen, kinderen van 0-4 jaar en vrouwen vanaf 50 jaar. Voor mannen en vrouwen vanaf 70 jaar wordt aangeraden om dagelijks 20 mcg vitamine D in te nemen. Oh ja, voor kinderen die borstvoeding krijgen wordt de eerste 12 weken 150 mcg vitamine K aangeraden, maar die zijn doorgaans nog niet zo actief (als sporter).
Sporters hebben in het algemeen geen voedingssupplementen nodig, maar wie zeer intensief sport kan wel eens een laag ijzergehalte in het bloed hebben. Wanneer een sporter het gebruik van zuivelproducten mijdt kan dat voor hem/haar tot een lage inname van calcium leiden.
Supplementenwijzer en vermijd risico op vervuilde voedingssupplementen
Hij is alweer een jaar “in de lucht”: de Supplementenwijzer. Deze App kan jou als sporter helpen bij het kiezen van voedingssupplementen. Je vindt op deze App informatie over de werkzaamheid, eventuele risico’s op schadelijkheid en of een stof op de dopinglijst staat. Maar het is vooral belangrijk om de basisvoeding op orde te hebben voordat je supplementen gaat nemen. En dan ben je er nog niet: Vooral als je in aanmerking kunt komen voor dopingcontroles is het altijd belangrijk om een voedingssupplement te kiezen dat voldoet aan de criteria van het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport. Je kunt hier een aardig filmpje zien hoe dit systeem je kan helpen voor een juiste en zo veilig mogelijke keuze voor een voedingssupplement.
Samengevat
Voor veel voedingssupplementen en afslankers met ongelooflijke claims geldt: veel beloven weinig geven, doet de gek in vreugde leven.
Zorg dat je goed geïnformeerd bent voordat je een supplement gaat gebruiken. Ga vooral eerst na of het gebruik wel echt nodig is. Meer weten? Neem dan gerust eens contact op.