Afslankmiddelen zijn afvalproducten!

Nu de temperaturen stijgen komt het strandseizoen ook dichterbij. Voor menigeen is dat iets waar naar uitgekeken wordt, maar veel mensen vinden dat er nog wel een uiterlijke inhaalslag kan worden gemaakt. Dat kan ontaarden in allerlei crashdiëten, maar ook in andere meer rigoureuze benaderingen, zoals het gebruik van afslankmiddelen. Dat laatste is vaak riskanter dan gedacht.

Afslanken op verschillende manieren

Iemand die graag van overtollige kilo’s af wil kan dat doen door een dieet, (in combinatie met) sport, vervangende maaltijden, shakes, poeders en pillen. Diëten zijn er in verschillende varianten. Het beste is om het overgewicht op een geleidelijke manier te verliezen. Het gewicht is er immers ook niet in korte tijd bijgekomen. Waarom moet het er dan zo snel weer af?
Toch grijpt menigeen naar crashdiëten, of men zoekt haar/zijn heil in poeders, pillen, shakes, en natuurlijk de bekende stackers in de hoop op een snel resultaat.

Meer van hetzelfde

Stacken is een term die uit het bodybuilden afkomstig is. Het betekent stapelen oftewel het gebruik van meerdere middelen (anabolen) voor hetzelfde doel (spiermassa kweken). Voor afslankers zijn stackers middelen waarin meerdere stoffen verwerkt zijn die de vetverbranding verhogen. Vroeger bevatten deze middelen vooral acetylsalicylzuurcafeïne en efedrine. Sinds 1 april 2004 (geen grap) is efedrine in Nederland verboden, omdat het hartklachten veroorzaakt. Daarna werd efedrine vaak vervangen door synefrine, maar er kwamen ook stackers op de markt die geranamine bevatten. Geranamine is sinds augustus 2012 verboden. Synefrine is (nog) niet verboden, maar er worden wel steeds meer kanttekeningen bij de veiligheid van synefrine geplaatst. Al met al lijkt het op een stapeling en opvolging van middelen die meer nadelen dan voordelen bieden, maar wie nog meer risico durft te nemen kiest voor afslankpillen.

En het blijft maar doorgaan

Regelmatig komen er berichten over afslankmiddelen die gevaar opleveren voor de gezondheid. Zo waarschuwde de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) op 5 april 2013 om geen Iomax te gebruiken. Het is nog geen jaar geleden dat er een waarschuwing voor geranamine werd afgegeven. In 2009 berichtte het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) al dat veel illegale afslankpillen stimulerende middelen bevatten.
Het lijkt erop dat de industrie door blijft gaan met het produceren van allerlei dubieuze producten, want er worden via internet al weer nieuwe medicijnen gepromoot.

Afslankproducten via internet en Russische roulette

Het internet is een dankbare bron voor mensen die naar een quick fix zoeken om af te vallen. Daarbij blijkt echter keer op keer dat er meer kaf dan koren is te vinden. Daarom heeft de overheid vorig jaar al een campagne ingezet om mensen te waarschuwen voor de gevaren van het kopen van medicijnen via internet. Meestal werken deze middelen niet en als ze al een effect hebben bevatten ze vaak stimulerende middelen die schadelijke bijwerkingen, zoals hartklachten,  kunnen veroorzaken. Wie klachten of vragen heeft over bijwerkingen van afslankmiddelen kan dit op het klachtenformulier van de NVWA melden.

Afslankpillen en doping

Voor sporters is het monitoren van hun lichaamsgewicht belangrijk, omdat dit invloed heeft op hun sportprestatie. Om een lager gewicht te bereiken kan de verleiding groot zijn om naar afslankmiddelen te grijpen. Daarom werd de waarschuwing voor Iomax op 5 april ook op de sites van de Dopingautoriteit100procent Dopefree en Eigen Kracht geplaatst. Iomax bevat vermoedelijk amfetamine dat, evenals efedrine en geranamine, tot de dopingcategorie S6. Stimulantia behoort. Voor sporters die in aanmerking kunnen komen voor dopingcontroles kan het gebruik van afslankmiddelen die stimulantia bevatten tot een positieve bevinding leiden. Fitnessers worden in Nederland niet opgeroepen voor dopingcontroles, maar ook voor hun gezondheid is het beter om geen Iomax te gebruiken.
Vaak wordt gedacht dat cafeïne ook op de dopinglijst staat, maar cafeïne is niet verboden omdat cafeïne bij normaal gebruik niet schadelijk is voor de gezondheid. Synefrine staat ook niet op de dopinglijst, maar als er meer bewijs voor schadelijke effecten komt is dat natuurlijk niet uit te sluiten. De meest actuele informatie vind je natuurlijk op de website van de Dopingautoriteit.

Moraal van dit verhaal

Wie de berichtgeving over medicijnen om af te vallen al langer volgt verbaast zich nauwelijks meer: Afslankmedicijnen kunnen terecht worden voorzien van het etiket “Afvalproducten”.
Wie echt blijvend gewichtsverlies of een goed gewicht voor de sport wil bereiken kan beter investeren in een goed voedingsadvies en -begeleiding, gecombineerd met krachttraining. Het duurt dan wel wat langer voordat het doel wordt bereikt, maar het resultaat is van betere kwaliteit.
Meer weten? Neem gerust eens contact op.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma