Afvallen met meer succes

Ben je ook geïnspireerd door de sportprestaties in Sochi om je gezondheidsdoel te bereiken? Dat is mooi, maar hoe ga je om met de obstakels en valkuilen die op de loer liggen. Meijke van Herwijnen verzamelde tips hoe je deze voetangels en klemmen het hoofd kunt bieden en schreef hier een handzaam boek over, omdat afvallen en gewichtsbeheersing hoog scoort in de top 10 van goede voornemens.

Veel wegen naar het ideale gewicht?

Elk jaar worden er nieuwe dieetboeken uitgegeven waarin iedere schrijver zijn eigen idee blijkt te hebben over hét afslankadvies. De een richt zich op “suiker weglaten”, de volgende zet “vet in de beklaagdenbank” en weer een derde vindt “dat je niet alles met elkaar mag combineren”.
Onderzoek leert dat ieder afslankdieet een tijdelijk effect heeft. Een aanpak gericht op de gehele omgeving leidt mogelijk tot meer en beter resultaat. Daarvoor is echter veel meer nodig en tot nu toe is dat nog een mooie droom waar ook met het nationale preventieplan onvoldoende aan gewerkt wordt.

Eerste Hulp Bij Afslankvragen gewenst

Mensen die willen afvallen zijn daarom toch voornamelijk op zichzelf aangewezen. Iedereen die wel eens een poging heeft gedaan om gewicht te verliezen heeft al eens ervaren dat het niet zo gemakkelijk is. Het is niet alleen een kwestie van een dieetlijstje opvolgen en klaar is Klara, maar er zijn heel wat momenten waarop het lastig is om het dieetadvies in de praktijk toe te passen. Zo kan het zijn dat je het moeilijk vindt om met je voornemen te starten of om door te zetten. Wilskracht is een belangrijke factor en zo zijn er meer onderdelen te benoemen die optimaal moeten zijn om een goed gewicht te kunnen bereiken. Vaak betreft het hier onderwerpen die in een gemiddeld boek voor afslankers niet te vinden zijn, maar daar is nu een verandering in.

Tips voor problemen bij afvallen

Meijke van Herwijnen interviewde allerlei mensen die beroepsmatig adviezen verstrekken aan mensen die willen afvallen en bundelde deze in het boekje “Afvallen met meer succes”. Het boek is verdeeld in zeven hoofdstukken waarin problemen rondom het starten met een dieet, het volhouden, het eetpatroon, eten terwijl je geen honger hebt, het lichaam dat niet meewerkt, gezond versus genieten en de lastige omstandigheden worden besproken. In elk hoofdstuk worden vragen over het desbetreffende thema op een heldere manier beantwoord. De tips zijn eenvoudig en goed toepasbaar. Er is voor ieder wat wils te vinden voor volwassenen van alle leeftijdsgroepen . Naast de ervaringsverhalen van de coaches die met de “weg-met-de-weegschaal-methode” werken zijn er ook praktische tips vanuit andere dieetbenaderingen in verwerkt.

De auteur

Meijke van Herwijnen is een trainer-coach die zich gespecialiseerd heeft in gedragsverandering voor het ontwikkelen van gezonde leefgewoontes en het aanpakken en tegengaan van overgewicht. Ze studeerde Humane Voeding aan de Wageningen Universiteit en vervulde meerdere functies op het communicatieve vlak. Ze schreef al eerder boeken gericht op de aanpak van overgewicht, zoals: “Ik weet niet veel van diëten”, “Meer energie!” en “Meer rust” maar werd vooral bekend door het boek en de methode “Weg met de Weegschaal” met het bijbehorend programma “Het Weg met de Weegschaal 12 weken programma”. Over deze boeken is ook informatie te vinden op de Weg met de Weegschaal-website. Van Herweijnen schrijft ook voor diverse bladen, is ook aangesloten bij de Speakers academie en ze is eigenaar van het bedrijf Visiom dat zich bezig houdt met coaching op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en gedragsverandering.

Alle tips netjes geordend

“Afvallen met meer succes” is een handig naslagwerk en goed als zelfhulpboek te gebruiken voor mensen die bezig zijn om af te vallen. Het ziet er mooi uit, het is prettig leesbaar en het is mooi geïllustreerd. De tips zijn handig, maar soms wel confronterend. De lezer wordt direct aangesproken, alsof de schrijfster van de tip tegenover je zit. Voor sommige lezers is da misschien even slikken, maar wie blijvend een goed gewicht wil bereiken zal daar toch echt iets voor over moeten hebben.
“Afvallen met meer succes” telt 176 pagina’s. Het boek heeft een zachte kaft en is uitgegeven door het eigenbedrijf Visiom van Meijke Herwijnen. Het boek kost € 17,99. Al met al is dit een aanrader voor de lijners voor een leuke prijs.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma