Alcoholvrij bier met energyboost?

Tijdens het winkelen kom ik niet vaak in het gangpad waar frisdranken en bier te vinden is. Toch loop ik er af en toe langs om te kijken of er nog nieuwe producten in het assortiment zijn die echt iets toevoegen aan het bestaande aanbod. En laat er nu een nieuwe verrassing zijn: Alcoholvrij bier met een BOOST van guarana. Gaat het hier nu om een energydrink, een Radler of om alcoholvrij bier?

Alcoholvrij bier

In Nederland mag alcoholvrij bier nog wel een klein beetje alcohol bevatten. Dus echt alcoholvrij is het niet. Toch is de consumptie van ialcoholvrij bier in 2016 in Nederland met ongeveer 18% toegenomen. Volgens de Nederlandse bierbrouwers past dat in een tijd waarin mensen meer bewust willen genieten en verantwoord omgaan met alcohol. De term “alcoholvrij bier” mag alleen gebruikt worden als er ten hoogste 0,1% alcohol in voor komt. De aanduiding “alcoholarm bier” mag alleen gebezigd worden als het bier een alcoholgehalte heeft tussen 0,1 en 2,2 volume% en daarnaast een stamwort heeft van 2,2%. Stamwort is de vloeistof die overblijft na het afkoelen van de zoete vloeistof die overblijft nadat alle enzymen alle zetmeel uit de mout hebben omgezet in suikers. Bij het brouwen van bier wordt er gist aan de wort toegevoegd om deze om te zetten in alcohol.

Radler: alcoholarm bier of frisdrank?

Daarnaast is ook de consumptie van Radlers toegenomen. Een Radler is een drank die voor de helft uit bier en voor de andere helft uit limonade bestaat, maar tegenwoordig wordt er ook wel met een verhouding van 40% limonade en 60% bier toegepast. Het alcoholpercentage van een Radler kan variëren maar is lager dan 5%. Een Radler is eigenlijk een limonade met bier. Vaak wordt er een limonade gebruikt op basis van citroensmaak. Een Radler behoort tot de alcoholarme bieren, maar als het alcoholgehalte lager is dan 0,5% mag deze als frisdrank worden verkocht.

Energydrink met en zonder cafeïne

Naast de frisdranken hebben we ook nog de energydrinks, met en zonder cafeïne. De energydrinks zonder cafeïne zijn rijk aan koolhydraten en zijn bedoeld als herstel en energieleverancier bij zeer extreme duursportprestaties. De energydrinks met cafeïne kunnen als oppepper worden gebruikt, maar kunnen meer cafeïne bevatten als er naast de cafeïne ook andere cafeïnehoudende middelen zijn toegevoegd, zoals kola nut, guarana en yerba maté. Het cafeïnegehalte van deze middelen kan variëren, dus een drankje waarin deze middelen op het etiket worden vermeld, kan meer cafeïne bevatten dan je denkt, zie ook hier en hier.

Alcoholvrij bier, Radler of energydrink?

Op het blikje van dit drankje staat vermeld dat het om een alcoholvrij bier gaat met 0,0% alcohol. Het zou om een Radler gaan met de smaak van guarana-limoen en bovenaan bij de opening staat “met een BOOST van guarana”. Bij de ingrediëntendeclaratie staat vermeld dat het drankje guarana en cafeïne bevat, maar er staat niet bij hoeveel guarana en cafeïne dit drankje levert.
Het is eigenlijk niet duidelijk hoe je dit drankje zou moeten aanduiden, maar het gaat hier om een alcoholvrij biertje verrijkt met cafeïne, maar je kunt het ook aanduiden als een cafeïnerijke Radler. Voor een zwangere vrouw die toch graag een alcoholvrij biertje wil drinken is dit geen aanrader, omdat het mogelijk meer cafeïne kan bevatten dan gewenst.

Alcoholvrij bier en Radlers leveren energie in de vorm van calorieën

Van bier is het bij de meeste mensen wel bekend dat het energie (Calorieën) levert vanwege de alcohol. 1 g alcohol levert 7 kCal, 1 g koolhydraten levert 4 kCal, 1 g eiwit levert 4 kCal en 1 g vet levert 9 kCal. Eiwitten worden bij voorkeur niet gebruikt als brandstof, maar als je voeding onvoldoende koolhydraten bevat worden de (lichaams)eiwitten op den duur afgebroken. Om even een vergelijking te maken een vergelijking van de verschillende soorten bieren per 100 g: een zwaar bier (alcoholgehalte 7%) en een bokbier leveren ongeveer 62 kCal, een bier met vruchtensmaak levert 52 kCal, een pilsje en een witbier leveren ongeveer 46 kCal en een Radler levert 40 kCal en alcoholarm en alcoholvrij bieren levert ongeveer 25 kCal.
Een Radler die verkocht wordt als alcoholvrij bier levert evenveel energie (Calorieën) als een frisdrank.

Alcoholvrij bier een goede hersteldrank?

Soms wordt er geopperd dat alcoholvrij bier als hersteldrank na een duursportprestatie kan worden ingezet, vanwege de polyfenolen en koolhydraten. Toch zijn er betere alternatieven denkbaar zoals melk omdat dit ook eiwitten en mineralen levert. En die polyfenolen kun je ook binnenkrijgen door fruit aan je zuivelproduct, zoals Skyr of magere kwark maar als je nog meer wilt weten over het goed herstellen na een sportieve prestatie, neem dan gerust een contact op.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma