Avocado, gezond of gevaarlijk?
De laatste week kwam de avocado ongunstig in het nieuws: Bij het verwerken ervan zouden er in de keuken steeds vaker ongelukken optreden. Aan de andere kant wordt de avocado gepresenteerd als een “hippe groente” met veel gezondheidsvoordelen. Welk zijn dat dan? En hoe groot zijn deze gezondheidsvoordelen? Beide berichten roepen dus de vragen op hoe gezond en hoe gevaarlijk is de avocado?
Avocado: een gezonde exotische vruchtgroente
Een avocado is een vruchtgroente die afkomstig is van de avocadoboom. Deze boom groeit in Mexico (Centraal Amerika). De avocado wordt ook wel Solange genoemd. Het is een peervormige vrucht die in grootte kan variëren van 7 tot 20 cm. De kleur van de schil kan variëren van groen, tot donkergroen/bruin en soms zelfs paarsachtig. Het vruchtvlees is geelgroen van kleur en zacht van textuur. In het hart van de vrucht bevindt zich een grote pit.
Avocado’s bevatten veel vet. 1 halve avocado (ca. 90 g) levert ongeveer 17,6 g vet waarvan 2 g verzadigd vet, 15,6 g onverzadigd vet en 3,9 g vezels. Het is een energierijke groente, doordat het zoveel vet bevat. Onverzadigde vetten kunnen het risico op een verhoogd LDL-gehalte (het slechte cholesterol) verlagen. Daarnaast is de avocado rijk aan kalium, magnesium, bètacaroteen en luteïne.
Duur en minder duurzaam
Wie echter naast gezondheid ook let op “duurzaamheid” bij voedselkeuze kan tot een andere conclusie komen. Het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bespreekt in het rapport “Wat ligt er op ons bord” de duurzaamheid van onze voeding. Op pag. 87 van dit rapport wordt vermeld dat er voor het leveren van avocado’s in Nederland veel water nodig is. Het vervoer naar Nederland kost ook enorm veel energie waardoor deze exoot niet erg duurzaam is. Het is ook de vraag of de prijs die je in Nederland voor een avocado betaalt wel zorgt voor een eerlijke betaling van de avocadoteler. Daarover vind je meer op pag. 111 van het hiervoor genoemde rapport. Er zijn “nogal wat tussenstappen” voordat de avocado aan de consument wordt verkocht. Elke hand die de avocado aanraakt voordat deze wordt verkocht moet worden betaald. Dat maakt dat deze exoot duurder is dan inheemse groenten. Nederland is trouwens de op één na grootste importeur van deze exotische vrucht.
Avocado gevaarlijk?
Onlangs werd in het NOS-journaal gemeld dat handletsel door het ontpitten van een avocado in Nederland een groeiend probleem is. Daarom heeft de Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgen een korte cursus “ontpitten van een avocado” online gezet met dit filmpje. Het apparaatje dat daarbij wordt gebruikt is zeer ingenieus en vernuftig. Niet iedereen beschikt daarover. Daarom heeft Jumbo een handig filmpje met een duidelijke instructie online gezet hoe je avocado’s kunt schillen en ontpitten met goed keukenmes en lepel.
Avocado, (on)gezond en (on)gevaarlijk
Al met al kan er worden geconcludeerd dat de avocado een gezonde groente is qua voedingsstoffen. Wie duurzaam wil eten kan de avocado beter niet (te vaak) kopen. Echter wat is “te vaak”? Het antwoord op die vraag dient iedereen voor zichzelf te bedenken. Als je dagelijks een kwart of meer avocado eet in Nederland kan dat gezond zijn voor jezelf. Voor onze planeet is het ongezond als iedere Nederlander dat zou doen.
Een avocado hoeft niet gevaarlijk te zijn. Het is echter wel belangrijk om een goede snij- en ontpittechniek toe te passen, zodat je geen handletsel oploopt.
Oh ja: dit bericht is niet gesponsord door de avocadotelers, Jumbo, bewegingen voor duurzaamheid, Voedingscentrum of door wie dan ook.