Be Proud
Heb jij ook al zo genoten van de prestaties van “onze sporters” in Glasgow en Berlijn? Zowel bij de dames als heren worden in sporten van a(tletiek) tot en met z(wemmen) medailles gewonnen. Denk daarbij ook aan hockey, roeien, turnen en wielrennen. Wie presteert zonder doping of vals spel mag daar trots op zijn en dat mag best meer worden gezegd.
Gewoon en toch bijzonder
Sporten zonder doping of valsspelen is eerlijk spelen. Eerlijkheid in de sport is een waarde die meer benadrukt moet worden. Wanneer het goed gaat in de sport zijn er altijd mensen die denken dat er “meer gebruikt wordt” dan alleen de bekende boterham met pindakaas. Dat is niet alleen jammer maar ook ergerlijk voor sporters die het beste uit zichzelf halen op een eerlijke en gezonde manier. Het “gewone sporten zonder doping” wordt als bijzonder gezien door veel mensen. Toch komt er nogal wat voor kijken om een topprestatie te leveren. Denk aan de vier pijlers van voeding, training, rust en motivatie. Deze pijler staan voor: gebalanceerd eten en drinken en goed timen, nauwgezet de trainingsprogramma’s uitvoeren, steeds opnieuw grenzen verleggen, maar ook op tijd je rust pakken en er elke keer voor blijven gaan. Trainen en doorzetten voordat het topniveau is bereikt kan jaren kosten en daarom is het juist bijzonder dat een sporter dat kan. Talent is een mooi iets, maar om dat talent in te zetten voor een topprestatie is een ander verhaal. Dit lijkt gewoon, maar toch is het bijzonder sterk.
Bijzonder gewoon
Om op mijn eigen vakgebied te blijven: voor voeding gelden eigenlijk bijzonder gewone adviezen voor sporters. Goede sportvoeding werkt gewoon beter dan doping. De voedingsadviezen zijn bedoeld om de gezondheid van de sporters zoveel mogelijk te beschermen. De sportpiramide begint bij de basis: gewone voeding, zonder allerlei toevoegingen: groente, fruit, peulvruchten, vlees, vis, kip, ei, melk en melkproducten. Voor wie geen producten wil gebruiken waarvoor een dier wordt gedood blijft er nog voldoende over om een volwaardige voeding samen te kunnen stellen zonder dat er voedingssupplementen nodig zijn. Echter als het om langere duursport gaat, zoals meerdaagse wielerkoersen of er wordt gesport op een plaats waar niet gemakkelijk aan goed samengestelde betrouwbare voeding of schoon drinkwater te komen is kan het nodig zijn om sportvoedingspreparaten of voedingssupplementen te gebruiken. Voordat er gekozen wordt om een sportvoedingspreparaat en voedingssupplement en te gebruiken zorgt de sporter ervoor dat hij/zij goed geïnformeerd is over het type en soort supplement. Daarbij gaat het niet alleen om de werking ervan, maar ook over het vermijden van supplementen die vervuild zijn met dopinggeduide stoffen. Kortom NZVT en dat geldt ook voor kruidenpreparaten.
Medicijnen die alleen op doktersvoorschrift verstrekt worden en zelfhulpmiddelen die zonder recept te verkrijgen zijn, worden uitsluitend gebruikt als daar een medische noodzaak voor is en mocht het dan om een middel gaat die een dopinggeduide stof bevat wordt er een dispensatie aangevraagd. Dat lijkt bijzonder, maar is bijzonder gewoon.
Tegenslag en toch stug doorgaan…
Als je dit leest lijkt het net of er dan geen rekening gehouden wordt met tegenslag. Topsporters kennen net als jij en ik ook momenten waarop het allemaal enorm tegenzit. Dat kan zijn door ziekte, blessures, privéomstandigheden en dan toch weer opnieuw opladen en weer doorgaan. Dat is lastiger dan vaak gedacht wordt. Gezegden als “een vlieger stijgt beter met tegenwind” zijn aardig bedoeld, maar het is altijd een bemoediging vanaf de zijkant. De sporter moet het uiteindelijk zelf doen. Juist op de momenten van tegenslag laten de fans zich meestal wat minder horen, maar als je wint heb je vrienden… Juist de mensen die je echt steunen doen dat ook in de mindere tijden. Bij het geven van voedingsadviezen is het belangrijk om sporters juist in de mindere tijden te steunen en van advies te voorzien voor een gezond herstel.
Be Proud
Een sporter die zijn/haar prestatie op een eerlijke en gezonde manier bereikt, zonder “geleende kracht, gestolen snelheid of in andermans pak” mag terecht trots zijn op zijn/haar prestatie. Zo’n sporter toont meer doorzettingsvermogen en discipline dan de gemiddelde Nederlander. Dit geldt niet alleen voor de topsporters maar ook voor de fitnessers die hun sportieve grenzen op een gezonde manier verleggen. “Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg” is een gezegde dat typerend is voor Nederlandse nuchterheid. En “steek je kop niet boven het maaiveld uit”, is ook een bekende kreet, maar wie sport met als doel om de beste te zijn kan op den duur opvallen omdat hij/zij vroeg of laat op de hoogste treden belandt van het erepodium. Een sporter die er echt alles aan gedaan heeft om het beste uit zichzelf te halen zonder het gebruik van verboden middelen en/of methoden mag gewoon best trots zijn op haar/zijn sportprestatie en er zichtbaar van genieten.
Warm aanbevolen: Doe mee!
Daarom is de Be Proud-interventie van de Nederlandse Dopingautoriteit juist zo’n prachtige actie waaraan ik graag met mijn sportvoedingsadviesbureau als trotse partner deelneem om sporters te stimuleren om op een eerlijke en gezonde manier te presteren. Daarnaast is dit gedachtengoed ook een vast onderdeel in mijn presentaties en lesmaterialen voor sporters en sportbegeleiders. Ik beveel deelname aan Be Proud graag van harte aan en daarom vind je de link ook op mijn website. Doe jij ook mee? Sluit je dan als partner aan als je een sportgerelateerd bedrijf hebt of teken als supporter van Be Proud en support schone sport!