BEP helpt bij goed voornemen

Het begin van een nieuw jaar is een ijkpunt om met frisse moed aan goede voornemens zoals afvallen te beginnen. De verleiding is groot om voor de snelle route te kiezen, maar dit levert doorgaans geen blijvende gewichtsverlaging op. Het (over)gewicht is niet het resultaat van de week vanaf kerst tot nieuwjaar, maar van de andere 358 dagen daarvoor. Daarom is het handiger om ruim de tijd te nemen voor het afvallen. Voor een duurzaam resultaat is een gedegen aanpak nodig die persoonlijk afgestemd dient te worden. Afvallen is een kwestie van gedragsverandering en daarom  is het goed te vergelijken met het plannen van een reis.

Van vaag plan naar duidelijke route

‘Afvallen’ is eerder een doel dan een voornemen, omdat niet helder is welke activiteiten er ondernomen worden om gewichtsverlies te bereiken. Afvallen is te vergelijken met een reisplan: Het einddoel is bekend, maar de weg er naartoe is niet uitgestippeld. Voor het plannen van de route naar gewichtsverlies is het nodig om te bekijken welke veranderingen in leefgewoontes nodig en haalbaar zijn om een gezonder gewicht te bereiken. Snelle methoden zijn echter verleidelijk en ze kunnen dure gevolgen hebben.

Snelle methode is duur

Deze week wordt er al weer veel geadverteerd met diverse pillen en poeders. Ze leveren vooral gewichtsverlies in je portemonnee op. Afvalmiddelen (mooi woord in deze contekst) beloven meer dan ze geven en als ze werken, bevatten ze stimulerende middelen die schadelijke bijwerkingen kunnen hebben. Voor sporters die in aanmerking kunnen komen voor dopingcontroles geldt dat ze bij gebruik van deze middelen binnen wedstrijdverband de kans lopen op een positieve dopingtest, omdat stimulantia op de dopinglijst staan. Er wordt alleen op deze stoffen getest binnen wedstrijdverband, maar ze zijn langer aantoonbaar dan je denkt. Zie hiervoor ook Dure dieetpillen.

Afvallen is maatwerk

Ook zijn er voldoende diëten te vinden op internet en in de boekhandels, maar dezen wijken vaak sterk af van de eigen leefgewoontes. Daarom worden deze diëten ook slecht volgehouden. Diëtisten en gewichtsconsulenten kiezen er tegenwoordig voor om via motiverende gespreksvoering de cliënt te ondersteunen bij het vinden van een passende strategie om een gezonde voedingsgewoonte en een duurzaam behoud van een goed gewicht na te streven. Ook het beweegpatroon wordt daarbij onder de loep genomen. Een goed resultaat is geen kwestie van confectie, maar maatwerk. Hierbij worden ook de oorzaken van de gewichtstoename in kaart gebracht, zodat het probleem oorzakelijk kan worden aangepakt.

Een goed begin is het halve werk

Het is een open deur intrappen om te roepen dat gewichtstoename veroorzaakt wordt door te veel te eten en te weinig bewegen. Om de persoonlijke valkuilen die veel of verkeerd eten uitlokken of die remmend werken om in beweging te komen is het raadzaam om te minste gedurende een week een eet- en beweegdagboek bij te houden. Aan de hand van het dagboek kan dan bepaald worden welke veranderingen het gemakkelijkst te realiseren zijn. Maar er is ook een snelle leefstijltest op internet die oorzaken helpt op te sporen. Vervolgens is het dan verstandig om een plan van aanpak te maken dat uit kleine stappen bestaat.

Route-keuze en strijd tegen lastige hobbels

Kleine concrete gedragsveranderingen worden namelijk langer volgehouden. Voorbeelden van zulke wijzigingen in gedrag zijn: alleen eten als je aan de eettafel zit of in de kantine als er buitenshuis wordt gewerkt of elke dag een half uurtje uit te trekken voor een lunchwandeling.
Het is ook belangrijk om alvast te bedenken wat de belemmeringen zijn om deze gedragsdoelen op lange termijn vol te houden en een strategie te verzinnen om deze barrières te omzeilen. Voor meer informatie over het omgaan met valkuilen en tips om meer beweging te zoeken in dagelijkse activiteiten zijn diverse handleidingen beschikbaar, maar er is er eentje die ik graag onder de aandacht breng.

BEP als tomtom

BEP staat voor een Beter Eetpatroon. BEP heeft een website en geeft globale richtlijnen voor een gezonde leefstijl en laat aan de hand van praktische informatie zien dat gezonde voeding gemakkelijk klaar te maken is. De ingrediënten voor de warme maaltijden en de lunchgerechten zijn overal goed verkrijgbaar en de bereidingswijze wordt helder omschreven.
Naast voedingsinformatie geeft BEP tips hoe er meer beweging in de dagelijkse leefstijl ingepland kan worden. Bovendien geeft BEP tips over het omgaan met valkuilen, maar ook om jezelf te belonen. En mocht je moeilijkheden met het instellen van de BEP-tomtom ondervinden dan is de BEP-wegenwacht snel te raadplegen. En mochten er toch nog vragen zijn, schroom niet, maar mail of bel gerust.

Oh ja, en voor wie toch denkt dat reclames voor afslankpillen en poeders geloofwaardig zijn, is er nog een 40 jaar oud liedje dat verrassend actueel is en met dit idee afrekent…

Bij deze wil ik mijn lezers een gelukkig, gezond en sportief 2012 wensen!

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma