Bloggersevent The big five van onze voeding

Op internet is een grote diversiteit aan voedingsinformatie beschikbaar, maar de betrouwbaarheid laat vaak te wensen over. Daarom vond er deze week een bloggersevent plaats waarin er aan de hand van vijf onderwerpen uit de voeding werd belicht waar je als blogger betrouwbare informatie kunt vinden. Wat heeft de internetbezoeker aan bloggers die informatie op waarde kunnen schatten?

Consument wordt niet graag bedrogen, of juist wel?

Het is aannemelijk dat de meeste consumenten niet graag worden bedrogen. Toch lijkt het er tegenwoordig vaak op dat consumenten zich wel heel gemakkelijk in de maling laten nemen als het om voedingsinformatie gaat. Er hoeft maar een cellebrety een boekje of een blogje te schrijven en er zijn hele volksstammen die er gelijk als blinde kippen achteraan vliegen, terwijl gerenommeerde instanties die hun sporen op het vakgebied voeding ruimschoots hebben verdiend als bedriegers worden weggezet. Voedingsboeken die door zichzelf benoemde deskundigen zijn geschreven vliegen als zoete broodjes over de toonbank, terwijl deze mensen het publiek ertoe aansporen om het echte brood te laten staan,terwijl de onderbouwing van hun beweringen rammelt.Wil de consmument wel eerlijke informatie of is hij de consument van complottheorieën?

Voedingswetenschap is genuanceerd

In de dagelijkse praktijk worden de echte opgeleide professionals geconfronteerd met mensen die vertwijfeld al allerlei hypes achterna zijn gevlogen en door de vele voedingsboeken en hypes het spoor bijster geraakt. Als ze dan geconfronteerd worden met de huidige stand van voedingswetenschap zijn ze verbaasd dat wetenschappers een veel genuanceerder verhaal hebben dan de goeroes die alles zeker weten. Wat een goede voeding is, is namelijk lastig uit te leggen en niet een zwart-witverhaal. Wetenschappers zullen nooit zeggen dat een specifiek voedingsmiddel gezond is, of ongezond. Gezondheid is namelijk niet afhankelijk van een enkel voedingsmiddel, maar wordt beïnvloed door alle andere gebruikte voedingsmiddelen, oftewel het voedingspatroon en andere leefstijlfactoren. Daarom moet een bevinding in voedingswetenschappelijk onderzoek altijd in een bepaalde context worden gelezen.

The Big Five in onze voeding

Tijdens het bloggersevent The Big Five werden de veiligheid en de gezondheidsaspecten door erkende voedingswetenschappers belicht van zoetstoffen en suiker, melk, brood, kokosvet en kip.
Kees de Graaf (Wageningen Universiteit) liet in een filmpje zien dat onze voorkeur voor zoet aangeboren is. Suikers in vaste voedingsmiddelen leiden tot een snellere verzadiging dan suikers in vloeibare vorm. De zoetstoffen die er op de markt zijn, zijn uitvoerig onderzocht en kunnen prima als alternatief voor suiker dienen om zo minder energie (calorieën) binnen te krijgen, waarbij zo weinig mogelijk concessies gedaan worden aan de zoete smaak. Jan Burger (Coca-Cola) vertelde hoe de frisdrankenindustrie nu bezig is om de gemiddelde hoeveelheid suiker in frisdranken omlaag te brengen door meer laag energetische producten met een goede smaak op de markt te brengen.
Astrid Postma (Voedingscentrum) gaf aan hoe lastig het is om voldoende calcium binnen te krijgen als je melk laat staan. Daarnaast is melk een goede leverancier van eiwitten en vitamine D.
Fred Brouns (Hoogleraar met emeritaat) legde uit dat er geen bewijs is gevonden dat oude granen minder ongezonde bestanddelen bevatten dan de huidige tarwe. Wel is er aangetoond dat tarwe, rogge en gerst ruim 45.000 jaar geleden al op grote schaal werden gegeten. Hans Dagevos (LEI Wageningen) gaf met betrekking tot kip aan dat kip efficiënter is voor het omzetten van plantaardig naar dierlijk eiwit dan het varken of het rund. Toch blijft het nodig om meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten in te nemen als het om duurzaamheid gaat.
Ingeborg Brouwer (VUMC) legde uit waarom kokosvet door het hoge gehalte aan verzadigde vetten een ongunstig vetzuurprofiel heeft en leidt tot een verhoogd LDL-cholesterol. Kortom het kokosvet is minder goed dan door velen wordt beweerd. Toch heeft het een markant effect in verschillende voedingsmiddelen. Tijdens het proeven van cakes die achtereenvolgens met margarine, roomboter en kokosvet waren gebakken bleek dat de cake met kokosvet een koele smaakgewaarwording geeft door het hoge smeltpunt van kokosvet. De cake met roomboter geeft een dikkere bruine korst door de eiwitten die de roomboter bevat, terwijl de cake met margarine de meest zachte structuur heeft.
Ook werd er een demonstratie gegeven van de bereiding van verschillende margarineblends. De bedoeling is dat deze masterblenders dit ook in supermarkten gaan demonstreren. Hopelijk kunnen margarinewantrouwende  mensen door deze blenddemonstraties ervan overtuigd worden dat margarine qua chemie totaal niet op plastic lijkt.

Belangenverstrengeling van onderzoekers?

Helaas trekt de overheid onvoldoende geld uit, of beschikt niet over voldoende geld om alle onderzoek naar het verband tussen voeding en gezondheid te financieren. Toch zijn de onderzoekers die hier aan het woord zijn geweest niet door de industrie gefinancierd om hun verhaal hier te vertellen. Ook het Voedingscentrum wordt niet gefinancierd door de industrie, maar door het ministerie van VWS en EZ. Toch moet het Voedingscentrum zich hier continu voor verantwoorden.
Ja, ik hoor het je denken: En die man van de Coca-cola dan? Ja, die wordt uiteraard door zijn baas betaald, maar hij is geen onderzoeker.

Bloggen zonder belangenverstrengeling

Ook ik ontvang geen geld voor het schrijven van deze blog en dat geldt voor alle blogs die op mijn website staan. Toen ik vijf jaar geleden met mijn eigen bedrijf en het bloggen ben gestart heb ik mij voorgenomen om geen advertenties op deze site te plaatsen. Op deze sites zijn alleen links te vinden van organisaties waarmee ik samenwerk en waarvoor ik zo af en toe (betaald) schrijf, maar daarbij wordt geen reclame gemaakt voor specifieke producten.
Bij het schrijven van mijn blogs baseer ik me zoveel mogelijk op betrouwbare wetenschappelijke bronnen. Mijn intentie om te bloggen is om zelf kennis te vergaren én om mijn expertise te delen en door deze blog betalende klanten te werven. En geloof me, dat lukt! Eerlijkheid duurt langer, maar ik hoef niet over mijn schouder te kijken…

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma