Boemerangvoornemen?
In de laatste week van het jaar wordt er terug gekeken op het afgelopen jaar. Ondertussen kijken ‘we’ vooruit op de jaarwisseling. Een belangrijk onderdeel van het beginnen aan een nieuw jaar zijn de traditionele “Goede Voornemens”. Het “Gewicht verliezen” is daarbij steevast genoteerd in de top 5. Omdat dit voornemen lastig haalbaar is keert het jaarlijks terug.
Richting bepalen en onverwachte afslagen
Een wens is snel geformuleerd, maar voor het opstellen van een goed voornemen is er meer nodig. Een goed voornemen vereist actie en is richtingbepalend. Daarom is het bij het opstellen ervan nodig om een doel te bepalen en een route uit te stippelen. Daarbij moet rekening gehouden worden met mogelijke “omleidingsroutes” vanwege obstakels op de weg. De barrières die opgeworpen worden komen altijd onverwacht en het is altijd onbekend welke hindernissen er opgeworpen zullen worden en wanneer ze zich voor gaan doen. Het is dus onmogelijk om een zeer gedetailleerd plan te maken. Deze wetenschap moet er echter niet toe leiden dat er dus geen actie wordt ondernomen op iets dat je graag wilt veranderen. Het is net als reizen: je moet erop voorbereid zijn dat je af en toe moet improviseren en rekening houden met vertragingen om je bestemming te bereiken
Doel bepalen met tussenstappen
Gaan voor het allerbeste is een nobel streven, maar niet altijd direct haalbaar. Meestal is het juist goed om meerdere kleine tussenstappen te maken zodat er een realistische route uitgestippeld wordt om het ultieme doel te bereiken. De tussenstops kunnen dan dienen om zich te heroriënteren of de manier en de snelheid waarop de route wordt gelopen nog voldoet. Juist door voortdurend te heroverwegen kunnen keuzes goed worden onderbouwd en kan het de motivatie versterken of juist te behouden om door te gaan of een andere weg te bedenken om het ultieme doel te bereiken of juist halt te houden omdat het hoogst haalbare niet overeenkomt met het ultieme doel.
Kleine stappen groter resultaat
Dat lijkt tegenstrijdig, maar het maken van een wereldreis begint met de eerste stap. Het betreft dan niet gelijk heel grote stappen, maar kunnen wel symbool staan voor een groter doel. Dat doet gelijk denken aan de historische woorden van Neil Armstrong toen hij op 21 juli 1969 de eerste stappen op de maan zette: “Een kleine stap voor een mens, maar een grote sprong voor de mensheid”. Voor deze reis was een jarenlange en gedegen voorbereiding nodig. In het komend jaar is deze gebeurtenis 50 jaar geleden. President John F Kennedy vertelde op 12 september 1962 (nog net geen 7 jaar eerder) dat de Amerikanen binnen een decennium op de maan zouden lopen.
Wellicht doet het overdreven aan om het behalen van zo’n hoog doel als het bereiken van het ideale gewicht te vergelijken van de droom van John F Kennedy om de Amerikanen als eerste mens naar de maan te laten reizen, maar toch… Voor menig mens is er voor het bereiken van het ideale gewicht ook een lange tijd (reis) van jaren nodig met een gedegen voorbereiding, maar dan heb je ook wat.
Voornemen op koers
Juist door kleine stappen te maken en die over meerder jaren te verspreiden wordt het voornemen ook haalbaarder en geef je jezelf ook de tijd om aan een nieuwe levensstijl te wennen. Bedenk bij het uitzetten van de route naar het ultieme doel ook dat het ook jaren gekost heeft om het huidige gewicht en/of lichaamssamenstelling te bereiken. Dat betekent dat ook een vergelijkbare route in de omgekeerde richting afgelegd dient te worden. Bedenk daarbij ook dat voor het aanleren en aanwennen van een nieuwe levensstijl ook tijd en ervaring nodig is waarbij er soms “afslagen gemist worden” en er soms een “omleiding op de route” ingepland moet worden. Daarbij moet het natuurlijk niet zo zijn dat de omleiding even lang moet zijn als een reis naar de maan en weer terug om ervoor te zorgen dat het voornemen van gewichtsverlies of gezonder leven geen boemerangvoornemen te laten worden.