Bonds Voedingssupplementen

Nee, het gaat hier niet om de voedingssupplementen die James Bond gebruikt zou hebben om de spectaculaire acties in zijn films zelf te kunnen uitvoeren, maar om een boek van Peter Bond. Hij beschrijft hierin voedingssupplementen die de spiergroei en spierwerking beïnvloeden. Om welke supplementen gaat het hier? Wat is er zo speciaal aan dit boek? Voor welke doelgroep is dit boek interessant?

Doelgroepen voor het boek “Bonds Voedingssupplementen”

Het boek is vooral geschikt voor sporters, begeleiders van sporters, bewegingswetenschappers en voedingswetenschappers die zich willen verdiepen in de wetenschappelijke onderbouwing voor de werking van voedingssupplementen die ingezet (kunnen) worden om spiergroei en spierkracht te bevorderen. Daarmee lijkt het erop dat dit boek voornamelijk “in de sport” zou kunnen worden gebruikt, maar het leent zich ook prima als basis voor toepassingen en verder onderzoek in de revalidatiegeneeskunde en mogelijk ook het verbeteren van de conditie van mensen die een zware operatie of behandeling moeten ondergaan.

Nauwkeurige analyse van werking voedingssupplementen

Bond bespreekt in zijn boek de voedingssupplementen die invloed (kunnen) hebben op spierkracht en spiergroei. Van elk supplement wordt de biosynthese, het werkingsmechanisme, klinische resultaten en de veiligheid voor het gebruik door mensen belicht. Bond heeft zich niet beperkt tot de bekende supplementen, zoals eiwitten, creatine, cafeïne, bèta-alanine, HMB en vitamine D, maar bespreekt ook het minder bekende fosfatidezuur en trimethylglycine.
In deze opsomming missen de kenners leucine en de vertakte keten aminozuren, oftewel de BCAA’s, maar deze worden in dit boek bij de eiwitpreparaten besproken.

Begrip van spierwerking nodig om werking supplementen te snappen

Dit boek behandelt allereerst de anatomie en fysiologie van de spieren en ook hoe de spierwerking door de zenuwen wordt aangestuurd. Daarna wordt er ingegaan op de wijze waarop de spieren hun energie verkrijgen om te kunnen werken. De auteur bespreekt de stofwisselingsprocessen die in de spieren plaatsvinden en hoe er wordt vastgesteld of het gebruik van een bepaald voedingssupplement tot schadelijke bijwerkingen kan leiden bij mensen. Ook wordt uitgelegd hoe spiergroei beïnvloed wordt door lichamelijke groeifactoren, voeding, energiesystemen in de spier en training.

Gedegen naslagwerk

Bond schrijft in zijn voorwoord dat hij zich toegelegd heeft op het bespreken van de meer populaire voedingssupplementen en supplementen waarover voldoende informatie beschikbaar is in de literatuur. Alle hoofdstukken zijn systematisch opgebouwd en gedegen onderbouwd met meer dan 500 referenties die achterin het boek terug te vinden zijn. Er is een behoorlijke voorkennis van anatomie, fysiologie en biochemie op minimaal HBO-niveau vereist voor het goed kunnen begrijpen van dit boek, maar dan heb je ook echt wat.
Bij de beschrijving van de wijze waarop de veiligheid van het gebruik van de voedingssupplementen wordt vastgesteld had de schrijver ook nog in kunnen gaan op de claimswetgeving en de wijze waarop de European Food and Safety Authoroty (EFSA) toeziet op de naleving van deze wet. In het hoofdstuk over cafeïne en vitamine D wordt wel op de wetenschappelijke rapporten van de EFSA teruggegrepen, maar in de overige hoofdstukken komt dit niet aan de orde.

The name is Bond, Peter Bond

De titel “Bonds Voedingssupplementen” zal bij de lezers die van spektakelfilms houden mogelijk associaties oproepen met agent 007, oftewel James Bond. De schrijver van dit boek heet echter Peter Bond en hij heeft geen banden met deze bekende geheim agent.
Peter Bond omschrijft zichzelf op zijn eigen website als iemand met een sterke academische achtergrond die zeer leergierig is. Hij is sinds 2011 actief is in de fitnesswereld als personal trainer en houdt sinds 2014 een eigen blog bij.
Naast dit boek schreef hij eerder een boek over de werking van Androgene Anabole Steroïden en hij schreef meerdere artikelen voor wetenschappelijke tijdschriften

Kortom

Dit boek van 200 pagina’s biedt waar voor zijn geld en is een aanrader voor wie op zoek is naar wetenschappelijke achtergrondinformatie over voedingssupplementen die invloed hebben op spiergroei en spierkracht. Het is te bestellen via deze link.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma