Bulletproof koffie

Stel dat je van een bepaalde soort koffie gelukkiger wordt, nog beter functionerende hersenen krijgt, een dieet van intermitted fasting beter kunt volhouden en ook nog eens meer spiermassa krijgt…. Dat zou toch fantastisch zijn! Het verhaal gaat dat deze effecten echt bereikt kunnen worden door het drinken van bulletproof koffie. Alweer een mooie belofte of weer een nieuwe misleiding?

Wat is bulletproof koffie

Het recept voor bulletproof koffie is bedacht door Dave Asprey. Deze ICT-er bedacht een koffie recept met boter nadat hij in Tibet de boterthee heeft geproefd. Boterthee is een thee die gemaakt wordt van theebladeren boter van de melk van een jak en zout. Boterthee levert veel energie en dat is handig op grote hoogte, omdat het lastig is om voldoende energie in de voeding op te nemen voor mensen die op grote hoogte verblijven.
Bulletproof koffie wordt gemaakt van koffie die bereid is met Arabica koffiebonen, geklaarde boter (ghee) en MCT-olie. Deze olie die vetzuren bevat met middellange ketenlengte wordt veel geadviseerd in ketogene dieten. Een kop bulletproof koffie bevat 1-2 eetlepels ghee en 1-2 eetlepels MCT-olie. Het zal duidelijk zijn dat de inhoud van een kopje koffie dus beduidend richting een grote mok gaat.

Vette energydrank

Als er uitgegaan wordt van 1½ eetlepel ghee en 1 eetlepel MCT-olie komt de voedingswaarde van een kopje bulletproof koffie op meer dan 300 kCal per kopje. Dat is een behoorlijk energierijk (lees calorierijk) ontbijt, met een lage inname van eiwitten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Het is te begrijpen dat je na het drinken van een kop bulletproof koffie minder snel trek zult hebben dan na een kopje gewone koffie. De grote hoeveelheid vet in deze drank zorgt er ook voor dat het wat langer duurt eer deze koffie de maag is gepasseerd. Dat zorgt er dus voor dat een dieet van intermitted fasting beter vol te houden is. Voor wie op grote hoogte verblijft, tijdens een beklimming van een hoge berg of een verblijf in een land op grote hoogte kan bulletproof koffie gebruikt worden als energiebron. Echter uit onderzoek  van Jacobson in 1987 blijkt dat ghee veel geoxideerd cholesterol bevat. De Amerikaanse voedingsmiddelentabel toont dat ghee veel verzadigde vetten bevat. Bulletproof koffie is dus af te raden voor hart- en bloedvaten.

Bulletproof koffie: valse belofte en levert weinig op

De bulletproof koffie wordt ook toegepast binnen een bulletproof dieet en kenners raden het al: het betreft een dieet dat hoog is in vetten, maar laag in eiwitten en koolhydraten. Kortom een eenzijdige deficiënte voeding waar je op wat lange termijn niet echt energiek van zult worden.
Voor de bulletproof koffie geldt dat er geen wetenschappelijke onderzoeken zijn die de claims van meer levensgeluk, beter functionerende hersenen en het beter kunnen volhouden van een dieet van intermittend fasting ondersteunen. Kortom er wordt veel beloofd, maar er is weinig bewezen. Dus ook hiervoor geldt het aloude adagium: Als het te mooi is om waar te zijn is het meestal niet waar.
Als je een opleiding alls ICT-er succesvol hebt afgerond ben je best intelligent, maar je hebt nog onvoldoende kennis van voeding en diëtetiek om een nieuw dieet om blijvend gewicht te verliezen te ontwerpen. Dus ICT-er, blijf bij je computer.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma