Cadeautips

Nog even en het heerlijk avondje breekt weer aan. Menigeen breekt zijn hoofd voor een leuk cadeau. Vaak wordt er gekozen voor de traditionele dingen zoals een luchtje, een cd, een dvd of een boek. Omdat het lastig is om de smaak van iemand in te schatten volgen er nu twee tips waarbij aan meerdere smaken is gedacht en de ontvanger kan er meerdere jaren plezier van hebben. Tot slot nog een belangrijke tip voor sporters die voor dopingcontroles in aanmerking kunnen komen.

Sport(voedings)kookboeken

Het afgelopen jaar en eind vorig jaar zijn er twee boeken over voeding uitgekomen die ik graag onder de aandacht breng.  Het gaat over het boek “Goud op je bord” en de “Sportvoedingsatlas” Beide boeken beiden veel praktische informatie over sportvoeding en kunnen sporters en hun ouders helpen om voor een goede voeding te zorgen.

Goud op je bord

Dit boek is bedoeld voor iedereen die van sport en lekker eten houdt. Het is geschreven door Brenda Frunt, een sportdiëtist en Erik te Velthuis, kok bij sportcentrum Papendal. In dit boek zijn interviews met topsporters en ex-topsporters opgenomen waarin ze vertellen wat voeding voor hen betekent. De sporters die meewerkten aan dit boek vertellen ook hoe hun eigen favoriete maaltijd moet worden bereid. Bij ieder recept wordt een duidelijke puntsgewijze uitleg gegeven over de bereidingswijze, zodat de koks met minder ervaring hier goed mee aan de slag kunnen. De ingrediënten die in dit boek worden gebruikt zijn overal gemakkelijk te verkrijgen. Ook wordt vermeld hoe lang het duurt eer de maaltijd kan worden geserveerd en er is rekening gehouden met de gehaaste sporter/consument die wel lekker wil eten, maar niet te lang in de keuken staan. Omdat het voor sporters van belang is om goed op de voedingswaarde te letten staat er bij ieder gerecht aangegeven wat het levert aan energie (kCal), eiwit, vet, koolhydraten en vezels. Dit kookboek bevat tips voor alle drie de hoofdmaaltijden en lekkere verantwoorde tussendoortjes die goed passen in de voeding van een sporter, maar ook voor de consument die ook graag lekker en gezond wil eten. Voor elk seizoen zijn er dagmenu’s te vinden.
Tijdens de Papendal Sportparade op 3 november gaven Erik te Veldhuis en Brenda Frunt een presentatie over hun boek waarbij ook gelegenheid was om enkele gerechten te proeven. Met recht een smakelijke presentatie van een mooi en praktisch kookboek.
Al met al een echte aanrader en een cadeau waar de ontvanger veel plezier van kan hebben.
Het boek telt 173 pagina’s, is in november 2011 uitgegeven bij ARKO Sports Media te Nieuwegein en kost €24,95.

Sportvoedingsatlas

Voor wie nog wat meer achtergrondinformatie wil hebben over de voeding voor sporters is de Sportvoedingsatlas een goede tip. Het boek is geschreven door de sportdiëtisten Carlien Harms-Aris en Tiny Geerets, onder redactie van Claudia Smit. In dit boek wordt eerst de basisvoeding besproken, vervolgens worden de eisen waaraan voeding voor sporters dient te voldoen belicht. Daarna wordt de sportvoeding voor de verschillende (leeftijds)categorieën sporters, zoals vegetariërs, vrouwen, mannen, en sporters die te maken hebben met gewichtsklassen. Verder worden richtlijnen voor voeding bij coeliakie en sport en voeding tijdens de Ramadan besproken, gevolgd door praktische informatie voor het bereiden van maaltijden. Daarnaast worden er 150 recepten gegeven voor de hoofdmaaltijden en tussendoortjes. Ook hiervoor geldt dat de gerechten gemakkelijk en snel te bereiden zijn. Bij deze recepten wordt de voedingswaarde in kCal, eiwit, vet en koolhydraten weergegeven. Bij ieder gerecht is met behulp van pictogrammen aangegeven of het onvriendelijk is voor maag en darmen, geschikt is voor vegetariërs, glutenvrij of gemakkelijk meegenomen kan worden. Vooral voor (jonge) sporters is het vaak lastig om goede maaltijden te nemen rondom trainingen die aan het eind van de middag of het begin van de avond gepland zijn buiten de schooltijden. Juist door in te zetten op een goed gebruik van de basisvoeding kunnen jonge sporters zich eerder bewust worden van het belang van een goede voeding. Ook dit boek biedt informatie voor de ‘gewone’ consument die toch graag op zijn of haar voeding wil letten.
Er wordt ook ingegaan op het gebruik van voedingssupplementen, maar het is een gemiste kans dat de topsporters niet gewezen worden op het belang van het gebruik van voedingssupplementen die voldoen aan de eisen van het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport.
Toch is dit 408 pagina’s tellende boek, uitgegeven in 2012 bij ARKO Sports te Nieuwegein een echte aanrader voor de sporters die meer willen weten over de achtergronden bij sportvoeding en menusuggesties zoeken voor gezonde en lekkere sportmaaltijden. Het boek kost  €42,35.

Voedingssupplementen en dopingrisico

Het lijkt een herhaling van zetten, maar toch blijkt uit gesprekken met sporters en begeleidend personeel dat onvoldoende bekend is dat ook het gebruik van eenvoudige vitaminepillen en voedingssupplementen tot ongewilde dopingovertredingen kan leiden.
Uit meerdere onderzoeken is namelijk gebleken dat voedingssupplementen vervuild kunnen zijn met dopinggeduide stoffen. Voor sporters die in aanmerking kunnen komen voor dopingcontroles levert dit het risico op een positieve dopingtest, hetgeen kan leiden tot een schorsing van twee jaar. Om sporters de gelegenheid te bieden om zo veilig mogelijke supplementen te gebruiken is door NOC*NSF , Natuur en gezondheidsProducenten Nederland en de Dopingautoriteit het Nederlands Voedingssupplementen Zekerheidssysteem Topsport opgezet.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma