Creatief met Kerst

Iedereen heeft zo zijn/haar eigen tradities met kerst. Dat omvat vaak meer dan alleen het versturen van kerstwensen. Het gaat ook over het eten van typische kerstgerechten. Vaak gaat het dan om landelijke of regionale gebruiken. Ook zijn er bepaalde gewoontes in gezinnen ontstaan voor het eten van bepaalde maaltijden. Zo ook bij ons. Wij hebben een speciaal kerstavondgerecht, maar dit jaar loopt dat toch net wat anders…

Kerstavond: hoe de eettraditie hier ontstond

Ik was heel wat jaren achtereen altijd betrokken bij het organiseren van de kerstnachtdiensten. Er werden er altijd twee gehouden om iedereen toch de gelegenheid te geven om naar de kerk te kunnen. Dat had ook tot gevolg dat er voor de beide diensten muzikale medewerking moest worden gezocht. Dat waren dan meestal twee verschillende groepen: een voor de vroege- en een voor de late kerstnachtdienst. Omdat er dan overdag ook veel vooraf geregeld moest worden in de kerk, bleef er weinig tijd over om een maaltijd te koken. Daarom bedachten we om de kerstavond alvast te vieren met een eenvoudige maaltijd waaraan we niet teveel hoeven voor te bereiden. De maaltijd moet wel passen in het jaargetijde en we moeten het allebei erg lekker vinden. Zo ontstond het idee voor onze kerstavonddis: zuurkoolovenschotel!

Lekker genieten

Gelukkig beperken we onszelf niet tot de kerstavond voor het eten van dit heerlijke ovengerecht. We eten dit gerecht ook wel in de andere wintermaanden. Het is namelijk een van de favoriete ovenschotels. Na zo’n heerlijk hoofdgerecht komt er altijd een nagerecht. Wij doen het dan ook gemakkelijk en kiezen dan vaak voor een portie fruit. Meestal is dat dan citrusfruit. Mandarijnen en sinaasappelen scoren hoog in de winter en dat geldt ook voor kerstavond. Oh ja, het recept van de is hier te vinden. Misschien ga je het niet bereiden, maar het lezen ervan kan wel helpen om het vervolg van dit verhaal te begrijpen.

Ovenpech

Half in oktober hadden we ook de zuurkoolovenschotel op het menu. Buiten was het nog een aangename temperatuur, maar toen we bij de groenteman de kruidenzuurkool zagen liggen konden we de verleiding niet weerstaand. Ook als het nog niet zo koud is smaakt dit gerecht lekker, zo vinden wij. Dus, die avond gingen we samen in de keuken gezellig aan het kokkerellen.
Maar toen sloeg de pech toe: de zuurkool die in de oven moest voorverwarmen kwam maar niet op temperatuur. Onze heteluchtoven heeft het net op die avond na 20 jaar trouwe dienst begeven. Dat is dan wel even een teleurstelling. De heteluchtverwarming in de oven zorgt ervoor dat een gerecht van alle kanten heel gelijkmatig wordt verhit, maar dat lukte nu dus niet. Wat nu te doen?

Alternatieve bereiding

We hebben de zuurkool snel opgewarmd in de magnetron, maar dat kan natuurlijk ook gewoon in een pan op de hittebron. Nadat de zuurkool op temperatuur was en alle onderdelen van het gerecht in de juiste volgorde in de ovenschaal waren gedaan, konden we het gerecht voorzien van de paneermeel en de kleine stukjes margarine.
Naast de hete lucht als hittebron heeft de oven ook bovenin en onderin verwarmingselementen. Die werkten nog wel. Omdat de oven ook een grilelement heeft die het nog wel deed konden we toch nog zuurkoolovenschotel eten. Deze keer was het een zuurkoolovenschotelbereiding met hindernissen, maar de smaak was prima.

Geduld is een schone zaak, dus wees creatief met kerst

Uiteraard hebben we heel vlot een nieuwe oven en kookplaat besteld. Wanneer je namelijk een nieuwe oven wil installeren moet ook de kookplaat worden vervangen, omdat deze altijd gekoppeld zijn. De keukenleverancier gaf aan dat we onze bestelling in week van 5 december zouden ontvangen… Een mooi Sinterklaascadeau, maar dat pakte anders (nog niet) uit. Eind november kregen we bericht dat de oven en kookplaat vlak voor de kerst geleverd zouden worden. Vorige week kregen we alweer bericht: De oven en koolplaat worden nu in week 8 van 2022 geleverd. Dat ligt niet aan de keukenleverancier, maar bij alle toeleveranciers blijken enorme vertragingen te zijn met het leveren van keukenapparatuur. We wachten dus nog steeds op onze oven…
Toch eten we op kerstavond een zuurkoolovenschotel en we passen de bereiding iets aan, waardoor het toch een heerlijke ovenschotel wordt met een krokant korstje.

En de voedingswaarde dan?

Uiteraard kijken we naar de voedingswaarde van dit gerecht. We zijn gek op ovenschotels “met een krokant kostje” maar eten die niet iedere week. Het gerecht levert per persoon voldoende groente, maar de warme maaltijd hoeft niet het enige moment te zijn waarop je groente en fruit eet.
Voor de vegetariër of veganist geldt dat de gehakt prima te vervangen is door tofu of tempé, maar voor de smaak is het dan wel weer raadzaam om wat extra ananas toe te voegen.
Zuurkool levert veel zout. Daarom wordt er in het gerecht geen zout toegevoegd. En voor wie de zuurkool toch nog te zuur vindt kan baat hebben bij het afspoelen van de zuurkool met water. Dat heeft wel het nadeel dat de kruidige smaak van de kruidenzuurkool verminderd, maar dat kan weer opgeheven worden door zelf kummel (of karwijzaad) aan de zuurkool toe te voegen.

We hopen dat jullie ook van lekkere maaltijden gaan genieten op kerstavond en tijdens de kerstdagen.
En natuurlijk ook van gezelligheid!

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma