Culinaire Tour

Dat is de titel van een wielrennerskookboek dat door chef-kok Ben van Beurten is geschreven. Eten wielrenners anders dan andere duursporters? Ja en nee. Het wielrennen kent meerdere disciplines die allen een andere benadering vereisen. Maar dit kookboek kan ook voor andere sporten worden gebruikt. En voor de mooi-weer-fietser die zijn rijwiel in de winterstalling heeft gezet heeft Ben goede tips.

Een Ferrari rijdt beter op goede brandstof

Ben van Beurten geeft in het begin van zijn kookboek al aan dat het voor de sporter net zo belangrijk is dat zijn lichaam in orde is voor aanvang van de inspanning als zijn materiaal. Zorg voor een goede voeding is daarbij de eerste vereiste, smaak is belangrijk om je sporters gemotiveerd te houden om goed te blijven eten en hygiëne is noodzakelijk om ziekten te voorkomen. Vooral bij een meerdaagse zware wielerkoers zoals de Tour de France is dat een noodzaak, omdat sporters vatbaarder zijn voor ziekten door de voortdurende grote inspanning. Voldoende koolhydraten om te kunnen koersen en eiwitinname timen voor een goed herstel zijn de belangrijkste ingrediënten in dit kookboek.
Het is een goede tip van de schrijver om het vetpercentage gedurende de winter ook laag te houden door krachttraining naast de cardiotraining te adviseren (pagina 131 van Culinaire Tour).

Verteller en kok

Ben van Beurten werd in 1966 geboren in een culinair gezin en trad in de voetsporen van zijn vader die als een van de eersten in Nederland de titel meester-kok kreeg. Ben volgde de Horeca Vakschool en werkte in gerenommeerde restaurants zoals Molen de Dikkert te Amstelveen en De Kersentuin te Amsterdam. Op 26-jarige leeftijd werkte hij al als kok bij het Amsterdamse vijfsterrenhotel Pulitzer waar hij later aangesteld werd als chef-kok.
Ben van Beurten is een bekendheid in de culinaire wereld. Zo werkte hij ook al eens samen met de bekende Engelse TV-kok Jamie Oliver. Het grote publiek leerde hem kennen doordat hij in het TV-programma Tour du jour een inkijk gaf in de keuken van de Rabo-wielerploeg.

Entourage

Ben van Beurten neemt de lezer mee in de keuken van de Tour de France en vertelt hoe hij de voedingszorg voor wielrenners binnen het strakke rittenschema in zijn eigen meegebrachte keuken organiseert. Hij beschrijft waar hij op let bij de menukeuze in koude en warme omstandigheden voor zijn renners. Door wat hij vertelt over de gang van zaken rondom wielerevents laat hij zien hoe hij zich inleeft in de personen waarvoor hij kookt en behandelt ze echt als gast.
Ben van Beurten oefent zijn vak met veel passie uit en beleeft er plezier aan om erover te vertellen.

Lekkere recepten en handige wielerweetjes

Het boek bevat totaal 60 recepten voor alle maaltijden verdeeld over de dag. De bereidingswijze van de gerechten wordt helder en stapsgewijs omschreven en alle recepten zijn voorzien van prachtige foto’s en een tip voor de bereiding, het bewaren of een weetje over een van de ingrediënten of waarom juist dit gerecht geschikt is voor sporters.
De schrijver vermeldt wetenswaardigheden over specifieke wielerkoersen, zoals La Marmotte, en geeft tips hoe je het gemakkelijkst voldoende vocht en voeding kunt innemen tijdens het fietsen.

Geschikt voor duursporters

De recepten zijn zeer divers en er wordt veel meer geboden dan alleen de pasta en rijst. Sommige gerechten zijn bekend uit andere kookboeken, maar Ben heeft de recepturen geschikt gemaakt voor duursporters die meerdere dagen achtereen een grote inspanning moeten leveren, bijvoorbeeld door de hoeveelheid vet te verminderen en meer koolhydraten te gebruiken. En mooi voorbeeld van een aanpassing om vet naar beneden te brengen en het gehalte koolhydraten omhoog is de appeltaart op pagina 115 waarvoor minder boter, maar meer bloem en iets meer suiker wordt gebruikt.

Verbeterpuntjes

Voor de rekenaars (zoals de sportdiëtist) is het jammer dat gegevens over de voedingswaarde per portie ontbreekt. Op de laatste bladzijde wordt gemeld dat wielrenners en andere sporters soms suppletie nodig hebben van vitamines en mineralen, maar daarbij ontbreekt de verwijzing naar het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport. Omdat er nog te veel supplementen vervuild zijn met dopinggeduide stoffen is dat toch nodig om de kans op onbedoelde dopingovertredingen zo klein mogelijk te houden.

Mooi (wieler)sportkookboek met passie geschreven

Het boek is mooi en helder geschreven en voorzien van prachtige illustraties. De beschrijving van de recepten is zeer helder en voor beginners in de keuken goed uit te voeren. Het boek is heel geschikt voor met name duursporters die zelf bereid zijn om de voedingswaarde van de gerechten uit te rekenen. De sporter die voor dopingcontroles in aanmerking komt dient bij gebruik van vitamines en mineralen in pillen en poeders erop te letten dat hij/zij  vooral gebruik maakt van supplementen die op de NZVT-lijst zijn te vinden.
Dit 160 pagina’s tellende kookboek met 60 recepten en meerdere wielerweetjes kost € 19,95 is fraai geïllustreerd. Het is ook zeer geschikt voor de recreatieve lange-afstand-fietsers, langlaufers, skiërs, schaatsers en andere duursporters.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma