Dansen is (top)sport

Bij dansen wordt tegenwoordig al snel aan danceparty’s gedacht, maar er is meer in de wereld van de dans. Denk bijvoorbeeld aan stijldansen en ballet. Dansers die op topniveau presteren zijn echte topsporters. Voor een danseres/dansdocent die ook diëtetiek studeerde was dat een aanleiding om een sportkookboek te schrijven.

TeamNl en Introdans werken samen

Op 20 november werd bekend gemaakt dat Team Nl van NOC*NSF een samenwerkingsverband is aangegaan met Introdans, een Arnhems dansgezelschap. Sporters en dansers hebben veel dingen gemeen: ze willen allebei hun grenzen verleggen, moeten goed voor hun lichaam zorgen om het gezond te houden en blessures tegen te gaan. Dat betekent goed op hun voeding, gewicht, maar vooral op de lichaamssamenstelling te letten. Dat houdt in dat er spiermassa gekweekt of in stand gehouden moet worden en er moet voortdurend voldoende energie (brandstof) en vocht beschikbaar zijn om goed te kunnen presteren.
De leefwerelden van dansers en sporters vertonen heel veel overeenkomsten. Ze kunnen veel van elkaar leren en daarom is het toe te juichen dat TeamNl Introdans ten dans heeft gevraagd.

Dansen werd al eerder gezien als topsport

Meestal wordt dansen geassocieerd met klassiek ballet zoals dat tijdens het Nieuwjaarsconcert op een mooie Weense locatie wordt uitgevoerd, maar er zijn veel meer typen dans, zoals jazzballet en moderne dans. Dansen is een esthetische sport waarbij het niet alleen om uiterlijk draait, maar ook om kracht en uithoudingsvermogen. Dat kan soms met elkaar in strijd zijn en leiden tot eetproblemen zoals anorexia nervosa, omdat een danser met een rank uiterlijk gemakkelijker gelift kan worden. Ook hier geldt dat een danser die te weinig eet en drinkt vatbaarder wordt voor infecties en heeft eerder kans op blessures.
Omdat dansrepetities vaak lang duren en het soms lastig kan zijn om voldoende eten en drinken in te nemen is er een sportkookboek geschreven door Karin Lambrechtse en Eline van der Raad. Lambrechtse is danseres, dansdocent, choreograaf en diëtist. Van der Raad is sportdiëtist.

Sportables, grensverleggend en geschikt voor dans en alle typen sport

Het sportkookboek bevat recepten voor gerechtjes die snel klaar te maken zijn en vaak ook gemakkelijk mee te nemen naar trainingslocaties. Daarom worden ze door de auteurs ook wel aangeduid als “Sportables”. Het boek begint met een hoofdstuk waarin uitgelegd wordt wat de sportrepen die nu op de markt zijn bevatten, gevolgd door een lijstje met keukengerei en wat je in je stokvoorraad nodig hebt om de meeste recepten te kunnen bereiden. De recepten in dit sportkookboek zijn ingedeeld op gerechten die geschikt zijn voor duursporter, krachtsporters en teamsporters. Daarnaast is er aandacht voor sportdranken en voor kleine gerechtjes om de 16.00-uursdip tegen te gaan. Voor wie ook eens echt wat anders wil eten zijn er ook een paar recepten te vinden met insecten. Elk hoofdstuk wordt kort ingeleid met algemene richtlijnen voor het type sport of het eet/drinkmoment waarvoor deze gerechten kunnen worden ingezet. De rekenaars kunnen de voedingswaarde van alle recepten aan het einde van het boek  terugvinden.
Voor de lezer die meer gedetailleerde informatie wil hebben over het nut van de verschillende voedingsstoffen, energiebehoefte en sportgerelateerde (voedings)klachten is hoofdstuk 7 een aanrader.

Eerst proeven en dan de theorie

Het boek is echt een aanrader voor wie uitgekeken is op alle kant-en-klare sportvoedingspreparaten en toch gemakkelijk mee te nemen voedingsmiddelen beschikbaar wil hebben op diverse trainingslocaties. Het grappige van dit boek is dat eerst alle recepten worden besproken en daarna pas de uitgebreide theorie en achtergrondinformatie over sportvoeding gerelateerd aan training en type inspanning uitlegt. Dat komt wel overeen met wat veel consumenten vaak willen met een boek over voeding, namelijk leuke en gemakkelijk te bereiden recepten. Veel consumenten haken af zodra de achtergrondinformatie over voeding ingewikkeld wordt, maar met het boek “Sportables” worden ze daar ook pas in het laatste hoofdstuk mee geconfronteerd.

Toch supplementen nodig? Kies voor NZVT!

Een positief punt is dat sporters ook in dit boek erop geattendeerd worden dat voedingssupplementen ook verontreinigd kunnen zijn met dopinggeduide stoffen. Daarom wordt er aangeraden om supplementen te gebruiken die voldoen aan de eisen van het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport om de kans op het slikken van een met doping vervuild supplement zo klein mogelijk te houden.

Kortom:

Sportables is een boek dat prima geschikt is voor de sporters en hobbykoks die graag eens wat anders willen dan de “gewone” kant-en-klare sportrepen en sportdranken. Omdat eerst de recepten worden besproken en daarna pas de theorie kan dit drempelverlagend zijn voor (ouders van jonge) sporters die niet eerst veel theorie willen doorwerken voordat ze echt aan de slag kunnen met het bereiden van de gemakkelijk mee te nemen gerechtjes, oftewel de “Sportables”. In het boek Sportables wordt door de auteurs een mooie verbinding gelegd tussen dans, sport en voeding.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma