De berg op
Op 5 en 6 juni beklimmen duizenden fietsers de Alpe d’Huez, die deze dagen omgedoopt is in Alpe d’HuZes, om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Dit vereist een gedegen voorbereiding van maanden. Ze doen dit omdat ze met kanker in hun omgeving zijn geconfronteerd of zelf kanker hebben (gehad) en weten dat sporten bij kanker de levenskwaliteit kan verbeteren. Voeding neemt daarbij een belangrijke plaats in.
Leefstijladviezen bij kanker
Er is geen eenduidige richtlijn te geven voor voeding bij kanker, omdat deze ziekte vele verschijningsvormen kent. De voedingsaanpassing is afhankelijk van de soort kanker, de gevolgen van de ziekte zelf en de behandeling. Er wordt altijd gestreefd naar een optimaal welbevinden van de patiënt. Hierbij zijn de kwaliteit van leven zoals de patiënt die definieert bepalend. De voedingstoestand is belangrijk voor de levenskwaliteit. Steeds vaker blijkt dat sporten voor kankerpatiënten belangrijk is voor het verbeteren of behouden van de lichamelijke conditie en de patiënten kunnen het als een verbetering van levenskwaliteit ervaren. Harm Kuipers vertelt hierover in een interview met de stichting Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) hoe sporten voor hem helpt om zijn kwaliteit van leven te behouden.
Kanker kan iedereen overkomen
Ieder mens is anders en iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren voor een bepaald type sport. Wie altijd gesport heeft weet allang wat hij/zij leuk vindt, omdat sportieve activiteiten een onderdeel zijn van het dagelijks leven. Hoewel sporten het risico op bepaalde soorten kanker verlaagd geeft het geen 100% garantie. Ook sporters kunnen kanker krijgen, ondanks een gezonde leefstijl. Een bekend voorbeeld hiervan is de zwemmer Maarten van der Weijden die goud won op de 10 km open water zwemmen in Beijing. Hij heeft geluk gehad dat hij zijn gezondheid heeft herwonnen.
Stichting Tegenkracht
Mensen die de diagnose “kanker” krijgen, kunnen hun leefstijl drastisch wijzigen en gaan soms sporten om hun conditie te verbeteren en het kan een prima uitlaadklep zijn om allerlei emoties te kanaliseren. Bij het de keuze van het type sport kan men vaak wel wat hulp gebruiken. Stichting Tegenkracht ontwikkelde een sportplan op maat voor mensen die kanker hebben (gehad) en willen (blijven) sporten. Wie hier gebruik van wil maken wordt eerst naar een sportmedisch adviescentrum verwezen voor een sportkeuring om de belastbaarheid te bepalen. Daaruit volgt eventueel een doorverwijzing naar een andere discipline binnen de sportgezondheidszorg en een sportplan op maat. Op dit moment is dit sportplan nog niet opgenomen in veel verzekeringen. Daarom vraag ik je om dit te lezen en deze petitie te tekenen, als je dat nog niet hebt gedaan.
Sporten vóór of met kanker
Naast het sporten voor het behoud of verbeteren van de conditie zijn er verschillende initiatieven om door middel van sport geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker. De meest bekende in Nederland zijn de RoParun, Alpe d’HuZes, Ride for the Roses en A Sisters Hope. Aan deze evenementen wordt meegedaan door gezonde mensen en mensen die kanker hebben (gehad). Voor het meedoen aan deze evenementen is een grondige voorbereiding nodig. Naast de sportieve trainingen is het raadzaam om een gezonde basisvoeding voor duursporters te gebruiken. Een goede voeding is nodig voor de sportieve prestatie en het kan bijdragen om blessures te voorkomen. Voor het meedoen aan deze sportieve uitdagingen gelden de voedingsrichtlijnen voor duursporters.
Let op je voeding!
Niet iedere sporter acteert op topniveau, maar een amateur of recreant die vaker dan drie keer per week zijn of haar sporttenue aantrekt dient rekening te houden met zijn of haar voeding. Eet volgens de Schijf van Vijf. Je kunt je dagelijkse behoeft laten berekenen op deze pagina. Scroll hierbij wel naar onderen. Omdat de aanbevelingen voor groente in Nederland afwijkt van die van de WHO is het belangrijk om:
1. Meer groente te gebruiken. Neem ten minste 250-300 g groente per dag. Dat kun je doen door groente te nemen bij je warme maaltijd, maar je redt het nog beter als je ook groente neemt als tussendoortje of bij de lunch. Dat kan in de vorm van radijsjes, (snoep)tomaatjes, komkommer, bleekselderij, bloemkool- of broccoliroosjes en worteltjes.
2. Zorg voor voldoende koolhydrateninname rondom de training. Goede koolhydraatbronnen zijn: (volkoren)pasta, (zilvervlies)rijst, aardappelen, brood en broodvervangers (beschuit, knäckebröd, crackers, ontbijtgranen zoals: Brinta, havermout, cornflakes, cruesli, muesli).
3. Gebruik voldoende eiwitrijke producten rondom de sportieve inspanning, zoals halfvolle melk, karnemelk, magere kwark, magere yoghurt, vleeswaren (op brood).
4. Drink voldoende rondom de trainingen en tijdens de inspanning zelf, zie ook bij de eerste tien links onderaan deze blog.
5. Eigenlijk de belangrijkste: geniet vooral van je sport!!!
En mocht je meer willen weten over een sportvoedingsadvies, neem dan gerust contact op.
En voor de deelnemers aan de Alpe d’HuZes en andere sportieve evenementen: heel veel succes en een toepasselijk lied.