Dieet om kanker te genezen?

Op 28 mei 2019 werd een film vertoond waarin gesuggereerd wordt dat er een dieet bestaat waarmee kanker te genezen is. Dat lijkt erg veelbelovend. Wat houdt het in? Is dit een terechte claim of biedt dit valse hoop? Wat is de relatie tussen kanker en voeding? Kan voeding ingezet worden voor genezing van kanker of helpt het om kanker te voorkomen?

Het Gerson-dieet

In dit geval gaat het om een dieet dat vrij is van vlees, gluten en waaraan geen suiker, zout, en kleurstoffen zijn toegevoegd. Daarnaast worden koffieklysma’s toegepast. Het dieet zou ook goed ingezet kunnen als een detoxdieet. Gerson was een arts die in de jaren dertig in Polen leefde. Hij ontwierp dit dieet om zijn migraineklachten te behandelen. Hij past dit dieet vervolgens toe om tuberculose te behandelen en in latere instantie behandelde hij kankerpatiënten. Hij meldde dat er mensen door deze behandeling zouden zijn genezen. De werking van het dieet zou berusten op het ontgiften van het lichaam en daardoor zou het zelfgenezend vermogen van het lichaam worden versterkt. Ook De Volkskrant van 25 mei berichtte over de film die op 28 mei is vertoond.

Werkt het?

In de filmpjes op deze site wordt het dieet verder toegelicht en op deze site is achtergrondinformatie te vinden over dit dieet. In het tweede filmpje wordt zelfs gesuggereerd dat er naast een somatische ontgifting ook een emotionele detoxificatie plaatsvindt. Voor de kenners: dat doet denken aan theorieën van Galenus.
In de filmpjes wordt van alles beweerd, en er worden allerlei medische termen gebruikt waarmee de indruk gewekt wordt dat het geheel goed doordacht is. Het verhaal dat een kankercel vooral op suiker leeft wordt weer aangehaald en er worden allerlei boeken en wetenschappelijk onderzoeken aangehaald, maar een zoektocht op Pubmed en andere weetenschappelijke databases levert geen artikelen op waarin de werkzaamheid van dit dieet wordt bevestigd.

Strohalmen

Wie ernstig ziek is, is geneigd om elke strohalm vast te grijpen om het tij te keren. In het verleden zijn er steeds verschillende behandelaars opgestaan die aangaven dat ze allerlei ernstige ziekten konden en kunnen genezen. Vaak wordt daarbij het argument “het is natuurlijk” gebruikt, alsof dat het allersterkste bewijs is dat het ook onschadelijk is. Maar de lieflijke natuur is soms wreder dan je denkt. Ook het combineren van kruiden met allerlei behandelingen kan riskant zijn. Kortom het zijn strohalmen die veel beloven maar er is geen onderzoek waarin aangetoond wordt dat het werkzaam is.

Voeding om kanker te voorkomen?

Wat zouden we dat graag willen, maar op dit moment is dat nog niet voorhanden. Voedingsadviezen om kanker te genezen zijn er ook nog niet, wel kunnen we voedings- en leefstijladviezen geven waarmee we de behandeling voor kanker kunnen ondersteunen. Deze adviezen zijn vooral gericht op het verbeteren en behouden van de voedingstoestand en de algehele lichamelijke conditie. Met de huidige kennis van zaken kunnen we wel voedings- en leefstijladviezen geven om het risico op kanker te verkleinen. Het gaat dan om het beperken van rood en bewerkt vlees tot 500 g per week en het eten van voldoende groente en fruit. Dit biedt echter geen 100% garantie, omdat er ook andere factoren zijn die kanker kunnen veroorzaken. Soms is het een kwestie van erfelijke aanleg en soms zelfs domme pech.

Wat kunnen we dan wel?

Op dit moment is het raadzaam om vooral te eten volgens de Richtlijnen Goede Voeding en de Richtlijnen Schijf van Vijf. In het kort komt dat neer op meer plantaardige voedingsmiddelen: ruim 200 g groente per dag en 2 porties fruit, een handje ongzouten noten per dag, een keer per week peulvruchten, ten minste 90 g volkoren graanproducten, niet meer dan 500 g rood en bewerkt vlees per week, een keer per week vis en enkele porties zuivelproducten. Neem niet meer dan 6 g zout per dag en vermijd producten met toegevoegd suiker. Hanteer bij voorkeur de nullijn als het om alcoholhoudende dranken gaat. Gebruik filterkoffie (om te drinken, niet voor klysma’s).
Oh ja, zorg voor voldoende beweging en bescherm je optimaal tegen verbranden in de zon.
Zoals eerder gezegd: dit geeft geen 100% garantie maar het kan het risico voor kanker wel verkleinen. Zie ook hier en hier voor eerlijke en goed onderbouwde informatie over voedings en leefstijladviezen bij kanker en om kanker te voorkomen.

Stichting Tegenkracht Sportplan bij kanker

Voor wie in een behandeltraject zit en wie meer wil weten over het verbeteren van de conditie wijs ik graag op Stichting Tegenkracht. Deze stichting zet zich in voor het sportplan voor kankerpatiënten.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma