Dinosauruskoeken

Nee, dit is geen blog over voer voor prehistorische dieren, want die zijn er niet zoveel. Dinosauruskoeken kun je namelijk gewoon in de supermarkt kopen en ze zijn bedoeld voor menselijke consumptie. Als je de verpakking bekijkt lijkt het erop dat deze koeken bedoeld zijn voor kinderen. Wat is de voedingswaarde van deze koeken? En zijn deze koeken echt gezond voor kinderen?

Wat zijn het voor koeken?

Dinosauruskoeken zijn leverbaar in twee varianten, namelijk met, en zonder chocolade. De koeken hebben de vorm van een zittende of liggende saurus met een korte nek en een stompe neus, maar wie goed kijkt ziet ook andere prehistorische dieren zoals de triceratops. Aan de kleurrijke verpakking te zien is dit een product dat voor kinderen op de markt gebracht is. De koeken worden per drie verpakt. Dat roept de suggestie op dat het dus prima geschikt is om een zo’n verpakking aan een kind te geven als een tussendoortje, maar is dat verstandig?

Voedingswaarde van dinosauruskoeken.

Op de verpakking wordt de voedingswaarde aangegeven per 100 g en per stuk. is de voedingswaarde voor 1 koekje keurig aangegeven. De koeken zonder chocolade wegen 14,6 g per stuk en de koeken met chocolade wegen 19 g per stuk. De koeken worden echter per 3 verpakt. Een dinosauruskoek zonder chocolade weegt 14,6 g en levert 71 kCal/300 kJ; 0,9 g eiwit; 10,0 g koolhydraten waarvan 3,4 g suiker; 3,0 g vet waarvan 1,5 g verzadigd vet; 0,2 g vezel en 0,1 g zout. Eén verpakking van 3 koeken van 43,8 g bevat dan: 213 kCal/900 kJ; 2,7 g eiwit; 30 g koolhydraten waarvan 10,2 g suiker; 9,0 g vet waarvan 4,5 g verzadigd vet; 0,6 g vezels en 0,3 g zout.
Een koek met chocolade weegt 19 g per stuk zorgt voor 94 kCal/395 kJ; 1,2 g eiwit; 4,2 g vet waarvan 2,3 g verzadigd vet; 12,7 g koolhydraten waarvan 7,0 g suiker; 0,3 g vezel en 0,11 g zout. Ook deze koeken worden per 3 verpakt en 1 verpakking van 57 g van deze koeken levert 282 kCal/1185 kJ; 3,6 g eiwit; 12,6 g vet waarvan 6,9 g verzadigd vet; 38,1 g koolhydraten waarvan 21 g suiker; 0,9 g vezel en 0,33 g zout.
Nu zou je ervan uit kunnen gaan dat er maar één koek per keer gegeten wordt, maar de praktijk leert dat zulke verpakkingen toch in zijn geheel worden leeggegeten “om oud en slap worden te voorkomen”.

Vergelijking met de aanbevolen hoeveelheden

Bij het percentage dat aangeduid wordt als “referentie-inname” op de verpakking wordt uitgegaan van de aanbevolen hoeveelheden voor volwassenen, terwijl het hier om koeken gaat die voor kinderen bedoeld zijn. Een herberekening van de referentiewaarden voor kinderen van 4-8 jaar volgens het Voedingscentrum is dan eerlijker voor de consument die deze koeken koopt. Vandaar dat hier een vergelijking opgenomen is met de aanbevelingen voor niet zo actieve kinderen van 4-8 jaar. Deze bedragen: 1700 kCal, 6-20% van de energie mag door eiwitten – 25-40% door vetten en 40-70% door koolhydraten worden geleverd. Vergelijking van de energielevering met de dinosauruskoeken met de aanbevolen hoeveelheden voor een kind van 4-8 leert dat een verpakking van 3 van deze koeken zonder chocolade 12,5% en de koeken met chocolade goed zijn voor 16,6% van de dagelijkse energiebehoefte. De bijdrage aan energie geleverd door eiwitten door een portie van de koeken zonder chocolade levert 0,6% en met chocolade 0,8% van de energie. Voor het totale vetgehalte zijn deze cijfers voor 1 verpakkingseenheid van 3 koeken 4,8% voor de koeken zonder- en 6,7% voor de koeken met chocolade. De grootste hap van de energie door deze koeken wordt geleverd door de koolhydraten met een score van 7,0% voor de koeken zonder en 9,0% voor de koeken met chocolade.
Deze cijfers leren dat deze koeken vooral “lege calorieën” leveren in de vorm van suikers en vetten. Ze bevetten nauwelijks gezonde stoffen.

Zijn dinosauruskoeken geschikt voor kinderen?

Kijkend naar de cijfers uit deze berekeningen zijn deze koeken niet geschikt voor kinderen. Ze leveren per stuk en zeker per verpakking veel te veel energie (lees: calorieën) voor kinderen. Hoewel er al lang aangedrongen wordt om reclames zoals deze te verbieden komt het toch nog voor dat er reclame gemaakt wordt voor deze koeken die toch echt op kinderen van 4-8 jaar is gericht.
De fabrikant kan een verbeterslag maken als hij de samenstelling van deze koeken wijzigt en ook een kleinere verpakkingseenheid toepast om overgewicht bij kinderen en volwassenen te voorkomen.

Eindoordeel:

De naam “Dinosauruskoek” is correct en is te lezen als een waarschuwing dat deze koek niet geschikt is voor mensenkinderen, maar voor dinosauruskinderen.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma