Dodelijke afslankpillen

Wie mooi wil zijn moet pijn lijden, maar je leven ervoor opofferen??? Dat gaat toch echt te ver. Toch is er recent in Engeland een vrouw overleden na het nemen van afslankpillen. Hoewel het bericht niet de Nederlandse dagbladen heeft gehaald doet zo’n bericht je toch huiveren. Wat is er precies gebeurd? Gaat het om een nieuw illegaal middel of een afgekeurd medicijn? Hoe kun je dit voorkomen?

Wat is er gebeurd?

In Engeland is een 21-jarige studente overleden na het gebruik van afslankpillen die ze via internet heeft gekocht. Ze had meer van deze pillen genomen dan er was aanbevolen en had geen idee dat deze pillen fataal zouden kunnen zijn. Hoewel nog niet duidelijk is welke substantie de pillen bevatten wordt er rekening mee gehouden dat het om de stof 2,4-dinitrophenol, ook wel bekend onder de afkorting DNP, zou gaan. De vrouw kreeg enorm hoge koorts doordat haar stofwisseling enorm werd opgevoerd en overleed als gevolg van een te hoge interne lichaamstemperatuur, oftewel oververhitting.  Bij een te hoge lichaamstemperatuur vallen de organen één voor één in een rap tempo uit.

Meer sterfgevallen door DNP

Het zou niet de eerste keer zijn dat er doden vallen door deze stof. In 2014 werd door het National Poisons Information Service (NPIS), de Engelse evenknie van het Nederlandse Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), gemeld dat het aantal mensen die een vergiftiging met DNP rapporteerden, is toegenomen van 5 personen in 2012 naar 22 in 2013 (zie pag. 4), ondanks herhaalde waarschuwingen van de  Engelse Food Standards Agency (FSA). Deze laatste organisatie is vergelijkbaar met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. De FSA riep al eerder op om geen (illegale) afslankpillen met DNP te gebruiken. Ook de Noorse Voedsel en Waren Autoriteit waarschuwde in december 2014 voor DNP, nadat een Noorse man in november overleed door het gebruik van DNP.
Kennelijk zijn er nog steeds mensen die een spelletje Russisch roulette spelen met hun gezondheid om af te vallen.

DNP kwam, ging en duikt weer op

Tegenwoordig wordt DNP gebruikt als ontsmettingsmiddel en onkruidverdelger. In de begin jaren dertig van de vorige eeuw werd DNP in de Verenigde Staten toegelaten als afslankmiddel  nadat de artsen Cutting en Taintler zeer goede resultaten rapporteerden bij het gebruik van DNP voor mensen met overgewicht. Ze kwamen op het idee om dit middel toe te passen nadat Franse natuurkundigen in de eerste wereldoorlog (1914-1918) meldden dat arbeiders in munitiefabrieken waar met 2,4-dinitrophenol werkten last hadden van koorts en ongewenst gewichtsverlies. In 1938 werd het gebruik van DNP als afslankmiddel verboden in de VS, vanwege fatale bijwerkingen als extreem hoge koorts en blindheid als gevolg van cataract. Toch duikt DNP op in illegale supplementen die bijvoorbeeld door bodybuilders worden gebruikt om extra vet te verbranden voor een betere spierdefinitie en als afslankmiddel.

Wat doet het precies?

DNP zorgt ervoor dat de mitochondriën (de energiecentrales in de cellen) extra warmte produceren doordat de oxidatieve fosforylering hier losgekoppeld wordt van de omzetting van Adenosine Tri Phosfaat (ATP) in Adenosine Di Phosfaat (ADP). Hierdoor produceert het lichaam zoveel warmte dat de kerntemperatuur enorm toeneemt. Er ontstaat oververhitting, oftewel zeer hoge koorts, en dat heeft tot gevolg dat de vitale organen een voor een uitvallen.

Hoe zit dat in Nederland?

Ook hier hebben we internet, anders zou je dit bericht niet op je computer, tablet of telefoon kunnen lezen. Dus ook hier kunnen pillen via het web worden besteld en daar kleven behoorlijke risico’s aan.
Bovendien hebben we uit de geschiedenis van afslankpillen kunnen leren dat voor werkzame pillen geldt dat er meestal ook ongewenste en vaak fatale bijwerkingen zijn. Daarom zijn er in het verleden al diverse middelen uit de (legale) handel genomen. Denk maar eens aan amfetamines, sibutramine en rimonabant. Voor sporters geldt dat deze producten op de dopinglijst staan.
Als afslankpillen dus werken moet je bedacht zijn op ongewenste bijwerkingen, het gaat dan om paardenmiddelen voor wespentailles. Daarnaast zijn er veel preparaten op de markt die veel beloven, maar weinig gewichtsverlies geven, oftewel afslankmiddelen zijn afvalproducten. De enige plaats waar je van de werkzame en niet werkzame pillen behoorlijk afvalt is je portemonnee.

Wat te doen om duurzaam en veilig af te vallen?

Schrap eerst alle lege calorieën in de vorm van overtollig suiker en vet uit de voeding.
Kom in beweging en loop eens naar het bureau van je collega om een boodschap door te geven, in plaats van hem/haar een mailtje te sturen dat er koffie is.
Plan minimaal 30 minuten per dag een matig intensieve sportieve of andere bewegingsactiviteit in om je conditie te verbeteren, zoals wandelen in een stevig tempo.
Doe krachttrainingsoefeningen om je spierkorset in stand te houden en eventueel meer spierweefsel te kweken.
Stem daar dan wel je voedingsstoffeninname op af om zoveel mogelijk profijt te hebben van je trainingen.

Wil je hier meer over weten en het effect van je activiteiten op je lichaamssamenstelling regelmatig laten monitoren, neem dan gerust eens contact op.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma