Dopingpreventie door goede begeleiding

De eerste wielerronden zijn verreden en tegelijk komen de berichten over doping. Dat is schadelijk voor het imago van de sport. Sporten zonder doping is goed haalbaar, maar dan moet er wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Sporters moeten goed geïnformeerd zijn over dopingregels, maar ook goede begeleiding van sporters voor prestatieverbetering en het behoud van gezondheid is van belang.

100% Dopefree is heel goed mogelijk

Sporters kunnen goed presteren zonder gebruik van doping. Dat dit geen mythe is bewijzen sporters die voor 100%Dopefree gaan. Dit mooie Nederlandse initiatief wordt gedragen door topsporters die een waardig ambassadeur zijn voor mooie sport zonder doping. Naast deze ambassadeurs voor de topsport zijn er ook ambassadeurs die schone sport promoten voor de fitnesscentra. Deze mannen en vrouwen verkregen hun indrukwekkende fysiek door discipline voor het trainen, rust en voeding  en ze doen dat op een uitgekiende manier, evenals de vele topsporters die schoon sporten.

Goed geïnformeerd is belangrijk

Voor een sporter die in aanmerking komt voor dopingcontroles is het belangrijk dat hij/zij goed op de hoogte is van zijn rechten en plichten. De Dopingautoriteit heeft sinds een paar jaar een app waarin alle gegevens te vinden zijn over dopingregels, de dopingcontrole en dopinglijst. Veel dopingmiddelen zijn medicijnen. Let er daarom op bij het gebruik van medicatie of dit niet in strijd is met dopingregels en vraag tijdig dispensaties voor medicijnen aan, indien nodig. Alle informatie hierover is ook keurig gerangschikt te vinden op de website van de Dopingautoriteit.

Hoe kun je beter presteren?

Belangrijke onderdelen voor een goede sportprestatie zijn een juiste trainingsintensiteit en trainingsomvang. Ook voldoende rust en goed getimede voeding en mentaal welbevinden is van belang. Naast het goed op de hoogte zijn van dopingregels is hier dus ook winst te behalen. Juist door hier op een juiste wijze in te investeren kunnen sporters hun prestatie verbeteren en hun gezondheid zo goed mogelijk beschermen. Trainers zijn bij uitstek dé deskundigen als het gaat om het uitvoeren van trainingen. Sportpsychologen kunnen de sporters helpen om hun mentale weerbaarheid te vergroten. Sportfysiotherapeuten weten dat sporters het liefst zo snel mogelijk weer fit willen zijn na een blessure en zullen daar ook met hun revalidatieschema op inzetten. Natuurlijk is de sportarts een belangrijke schakel in dit geheel, omdat hij/zij het gehele overzicht heeft over de gezondheidsparameters van de sporter. Maar er is nog een aspect wat heel belangrijk is.

Vergeet de juiste timing van de bouw- en brandstoffen niet

Je kunt een prachtige Ferrari hebben, maar als die niet goed onderhouden wordt met olie etc. en niet tijdig voorzien wordt van de juiste brandstof kom je er niet ver mee. Dat geldt ook voor een sporter. Goede bouw- en brandstoffen afgestemd op het type sport en de intensiteit waarmee de sport wordt beoefend zijn belangrijk voor een goede prestatie en bij het voorkomen van blessures. Ook bij het herstel van blessures zijn aanpassingen op voedingsgebied nodig, omdat er vaak minder intensief wordt gesport, maar er is wel een verhoogde behoefte voor stoffen die bijdragen aan het herstel. En wat te denken voor het bereiken van een zo ideaal mogelijke lichaamssamenstelling voor meer kracht en/of duurvermogen. Daarvoor kun je als sporter toch het beste terecht bij de SCAS-gecertificeerde sportdiëtist. Een SCAS-gecertificeerde sportdiëtist zal een sporter alleen voedingssupplementen adviseren indien nodig, waarbij zij uitgaat van zo veilig mogelijke suppletie, rekening houdend met dopingrisico’s, zoals dat ook in het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen voor Topsporters is verwoord.

Preventie door goede begeleiding

Minister Schippers heeft aangekondigd dat er op 23 april een dopingconferentie wordt gehouden waarin zij de bewustwording bij bonden, verenigingen en ploegen blijvend wil versterken en maatregelen zoeken om dopinggebruik in de toekomst beter tegen te gaan. Het is een goede zet dat dit gebeurt, maar het zou nog beter zijn door het bezoek aan gecertificeerde sportzorgprofessionals zoals de sportdiëtist toegankelijker te maken. Bonden kunnen onder de aanvoering van NOC*NSF hier een rol in spelen. Hierdoor kan voorkomen worden dat sporters ondeugdelijke adviezen krijgen van anderen die ook menen verstand van voeding te hebben. Sporters zijn mogelijk nog meer dan andere consumenten gevoelig voor hypes en daardoor mogelijk ook eerder geneigd om producten te gebruiken waarvan niet bewezen is dat het werkt. Ook kan hierdoor gemakkelijker een product genomen worden dat niet de juiste hoeveelheden van een stof bevat of dat niet voldoet aan de NZVT- of een vergelijkbare norm.
Juist door de borging en transparantie van kwaliteit van de sportzorgverleners te faciliteren en het wegnemen van barrières voor het bezoek aan sportzorgprofessionals kan een flinke stap gemaakt worden in de strijd tegen doping. Waarom hoor en lees ik daar niets over in de aankondiging op de website van de Rijksoverheid?

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma