Dorstlessers voor de derde helft

Morgen 8 juni gaat het beginnen: het Europees Kampioenschap Voetbal. In de aanloop naar dit event zijn er een paar mannen geweest die het kratstoeltje hebben uitgevonden en op de markt brengen. Een uiterst handig hulpmiddel voor de toeschouwers, maar op de verschillende foto’s blijkt dat er alleen van bierkratjes gebruik gemaakt wordt. Is dit stoeltje ook geschikt voor kratjes frisdrank of (mineraalwater)? Welke dorstlesser is handig voor toeschouwers en wat is handig als dorstlesser voor de sporters zelf tijdens de derde helft?

Sportieve toeschouwers en reclame

Bij een voetbaltoernooi kleurt Nederland oranje om “ons elftal” massaal te steunen. Tijdens de wedstrijden waarin oranje meespeelt wordt het wat stiller op straat en in het openbaar vervoer. Nederland blijkt in een keer over heel veel “deskundige voetbalcoaches” te beschikken. Tijdens en na de wedstrijden wordt er thuis en op andere plaatsen wat bij gedronken. In de reclames wordt handig op het evenement ingespeeld. Zo was het rustieke Poortugaal nog het decor van de reclame tijdens het WK voetbal van 2006 dat in Portugal werd gehouden. Maar is alcohol wel zo’n goede dorstlesser voor sporters, toeschouwers en als het warm is?

Alcohol als dorstlesser

Bij warm weer wordt door menigeen naar bier of andere alcoholische dranken gegrepen als dorstlesser, maar de alcohol zorgt ervoor dat er meer vocht uitgescheiden wordt. Daarom leidt het gebruik van alcoholische dranken bij (zeer) warm weer sneller tot uitdroging. Een sporter heeft na training of wedstrijd een inspanning geleverd en vocht verloren en is enigszins uitgedroogd. Als er dan alcohol wordt gebruikt als dorstlesser wordt de sporter sneller dronken. Bovendien belemmert alcohol het herstel van spierweefsel, dat beschadigd is door de inspanning, en het remt de aanleg van een nieuwe brandstofvoorraad (glycogeen) in de spieren.
Genoeg redenen om niet direct naar een alcoholische drank als dorstlesser na een inspanning te grijpen. Dit geldt uiteraard voor elke situatie waarin uitdroging optreedt. Wat dan wel?

Hersteldranken

Voor de sporter die een inspanning heeft geleverd geldt dat hij het verloren vocht dient aan te vullen. Hoeveel vocht er nodig is, is gemakkelijk te berekenen door het verloren gewicht tijdens de inspanning te vermenigvuldigen met 1,5. Het gewichtsverlies is te achterhalen door je voor- en na de inspanning te wegen. Zie ook “Dorstig weer en drinkadvies duursport”.
Verder heeft de sporter eiwit en koolhydraten nodig voor het herstel van het spierweefsel en de glycogeenvoorraad in de spieren. Uit onderzoek blijkt dat halfvolle melk een prima hersteldrank is. Sporters die last hebben van slijmvorming na het drinken van melk kunnen dit verminderen door na de melk een glas (isotone of energierijke) sportdrank, vruchtensap of, wanneer dit goed verdragen wordt, een koolzuurhoudende frisdrank nemen. Een ander alternatief is een hersteldrank waarbij de verhouding eiwit:koolhydraten 1:3 of 1:4 bedraagt.
De toeschouwers die niet zo actief zijn kunnen prima volstaan met laagcalorische dranken als (mineraal)water, koffie en thee zonder suiker en light frisdranken. Een inschatting leert dat het kratstoeltje namelijk ook op een kratje mineraalwater of light-frisdrank kan worden geplaatst.

En als er dan toch alcohol genomen wordt?

Een mooie wedstrijd mag gevierd worden en een overwinning helemaal. Als de vochtvoorraad en de energievoorraad is aangevuld kan de alcohol het minste kwaad, maar geniet met mate.
Voor jongeren onder 16 en bij voorkeur onder 24 jaar is het beter om alcohol te vermijden, omdat het de ontwikkeling van de hersenen aantast. Zie ook “Jongeren en alcohol, geen goede combinatie” en “Nederlandse jeugd kan zich verbeteren met gezond leven”. Uit de Monitor alcoholverstrekking jongeren 2011 blijkt dat de meeste jongeren hun drank vooral van (oudere) vrienden krijgen. Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.
Alcoholpreventie dient zich dus te richten op de jong volwassenen om het gebruik door jongeren te beperken. Daarnaast dienen ouders en ouderen een goed voorbeeld te geven, ook rondom mooie wedstrijden en als “onze jongens” het goed doen.

Samenvattend

1. Les eerst de dorst.
2. Vermijd alcohol voor jongeren onder 18 en bij voorkeur onder 24 jaar.
3. En als er dan toch alcohol gebruikt wordt: Geniet ervan, maar drink met mate!!
Ik hoop op een mooie sportzomer waarin “onze jongens” gaan scoren, een zinderende Tour de France en prachtige Olympische Spelen etc.

Oh ja, het kratstoeltje past ook op een kratje mineraalwater of light-frisdrank!

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma