Drinken we te weinig water?
Volgens een van de zorgverzekeraars drinken we dagelijks veel te weinig water. Daarnaast worden “we” in Nederland erop gewezen om na te gaan of een nieuwsbericht echt is of nep. Hoe doe je dat nu als consument als het om berichten over voeding gaat? Niet iedereen is wetenschappelijk geschoold en internet is een goudmijn en een schroothoop, maar hoe kun je hier goud van schroot onderscheiden?
Zorgverzekeraar concludeert dat er te weinig wordt gedronken
In het Algemeen Dagblad stond “We drinken véél te weinig water!” Het gratis dagblad Metro gaat nog wat verder met de kop “We drinken te weinig water, uitdroging op de loer!” Ook RTL nieuws besteedde aandacht aan het item met de kop “We drinken allemaal te weinig water en dat is best wel raar.” In alle artikelen wordt er verwezen naar een watertest die door klanten van zorgverzekeraar Menzis kan worden ingevuld. 15% van de respondenten zouden te weinig water innemen, aldus de berichten uit de verschillende media. Om haar klanten te helpen heeft Menzis een paar berichten op haar site gezet om haar klanten te helpen om toch voldoende water te drinken.
Hoe betrouwbaar is dit bericht?
In de berichtgeving valt op dat het hier gaat om gegevens die door klanten van een zorgverzekeraar zijn aangeleverd. Ze vulden daarvoor een online vragenlijst in waarmee gemeten werd hoeveel water er per dag wordt gedronken. In de berichtgeving is niet duidelijk welke leeftijd deze cliënten hebben, hoeveel mannen en vrouwen de watertest hebben ingevuld en ook is er niets bekend over hun opleidingsniveau, of ze in een stedelijk gebied wonen of dat er juist meer mensen op het platteland wonen. Kortom: we weten niet of deze groep wel representatief is voor “de gemiddelde Nederlander”. Daarmee kan de betrouwbaarheid van dit bericht toch wel in twijfel worden getrokken.
Betrouwbare gegevens over voedselgebruik van Nederlanders
Als je echt wilt weten hoeveel vocht er door de gemiddelde Nederlander wordt gedronken is het verstandiger dit te checken op de site www.wateetnederland.nl. Deze site bevat gegevens over de voedselconsumptiepeilingen die er in Nederland zijn uitgevoerd. Bij het verzamelen van deze gegevens is erop gelet dat alle gegevens verzameld zijn bij een groep Nederlanders die een goede afspiegeling vormen van de gehele Nederlandse bevolking. Gegevens over de waterinname zijn via deze site te vinden door eerst door te klikken op de macronutriënten. Vervolgens klik je dan door op water en je krijgt dan een compleet overzicht van de vochtinname van Nederlanders per leeftijdsgroep, opleidingsniveau, mannen en vrouwen apart en bij mensen in stedelijk en minder stedelijk gebied.
Uit deze cijfers kan echter geen harde conclusie worden getrokken dat “we te weinig water drinken” en dat “uitdroging op de loer ligt”.
En hoe zit het nou met de vochtbehoefte?
In de Richtlijnen Goede Voeding uit 2015 zijn een paar algemene adviezen over vochtgebruik opgenomen die voor iedereen gelden. Het gaat dan om de volgende algemene adviezen:
Neem drie kopjes gefilterde koffie
Neem drie kopjes thee
Neem enkele porties zuivel per dag
Vermijd suikerhoudende dranken
Neem zo weinig mogelijk alcoholhoudende dranken
In de praktische vertaling in de Richtlijnen Schijf van Vijf wordt bij de aanbevelingen voor de dagelijkse hoeveelheden voedingsmiddelen aangegeven om ten minste 1,5 liter vocht te gebruiken. Daarbij mogen de thee, koffie, en andere dranken meegeteld worden.
Vochttekort herkennen
Wie te weinig drinkt kan klachten krijgen, zoals obstipatie, hoofdpijn, verminderde alertheid en bij langdurige uitdroging kan de nierfunctie verminderen, omdat er te weinig vochttoevoer is voor een goede nierfunctie. Wie langdurig te weinig drinkt kan op den duur een stukje huid tussen duim en wijsvinger optrekken waarbij het vervolgens blijft staan. Normaliter veert je huid gelijk weer terug in de normale vorm. Met name ouderen met een verminderd dorstgevoel kunnen een vochttekort oplopen. Voor hen is het dan ook vooral belangrijk dat ze zich toch aanwennen om regelmatig verdeeld over de dag te drinken.
Een vochttekort is al in een vroeg stadium te herkennen door de kleur van de urine te beoordelen. Bij een goede vochtstatus is de urine licht van kleur. Een donkere kleur van de urine duidt op een vochttekort. In dat geval moet er extra worden gedronken om het vochtgehalte in het lichaam weer aan te vullen.
Betrouwbare informatie over voedselinname en voedingsadviezen
Betrouwbare gegevens over voedingsinname van de gemiddelde Nederlander zijn te vinden op www.wateetnederland.nl
Betrouwbare adviezen over voeding vind je op de site van het Voedingscentrum en op websites en in blogs van mensen die voldoende geschoold zijn én in staat zijn om betrouwbare informatie te vinden en uit te leggen.
De berichten op deze site worden ook altijd dubbel gecheckt omdat ik het als geäccrediteerd voedingswetenschapper belangrijk vind om mijn lezers van de meest actuele en betrouwbare informatie te voorzien.
Wanneer je vragen hebt over je eigen voeding(sinname) of omdat je graag als groep geïnformeerd wilt worden over bepaalde voedingsonderwerpen, bijvoorbeeld door een lezing, workshop of een korte cursus op maat kun je gerust contact opnemen.