Dure dieetpillen

Dieetpillen worden veel verkocht en elke keer komen er nieuwe soorten op de markt. Ook sporters kunnen in de verleiding komen om dieetpillen te gebruiken, omdat het voor sommige sporten belangrijk is om binnen een gewichtsklasse te vallen, of om minder gewicht mee te hoeven nemen zodat je sneller bent, of omdat het esthetischer is. Voor sporters die in aanmerking kunnen komen voor dopingcontroles kan het gebruik van dieetpillen ook tot een postieve dopingtest leiden naast de andere nadelige bijwerkingen die ze soms hebben.

Voetballer positief door dieetpil

Op 9 november werd bekend dat de voetballer Kolo Touré van Manchester United de komende zes weken geen salaris ontvangt van zijn werkgever, omdat hij in maart 2011 positief testte op een verboden stof die afkomstig was uit een dieetpil. Hij kreeg hiervoor door de Engelse voetbalbond (FA) al een schorsing van zes maanden opgelegd.
Dat is voor hem dus een dure pil geweest.
Sporters en andere consumenten betalen een hoge prijs voor dieetpillen en het resultaat van deze middelen is bedroevend terwijl er een beter, meer duurzaam alternatief is.

Sporters let op je medicijnen en supplementen

Sporters die in aanmerking kunnen komen voor dopingcontroles dienen altijd te controleren of hun medicijnen op de lijst van toegestane geneesmiddelen staan. Is dat niet het geval dan dient de sporter na te gaan of het nodig is om een dispensatie aan te vragen.
Ook fatburners en stackers (een combinatie van meerdere stoffen om af te vallen) kunnen verboden stoffen bevatten. Fatburners en stackers zijn voedingssupplementen. Voor (top)sporters is het raadzaam om alleen voedingssupplementen te gebruiken die  voldoen aan het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport.

Legaal maar met onaangename bijwerkingen

Er zijn veel vermageringsmiddelen in de handel, maar in Nederland zijn alleen Xenical® en Alli®, met de werkzame stof orlistat, als (legaal) medicijn geregistreerd. Xenical® bevat 120 mg orlistat en is alleen op doktersvoorschrift verkrijgbaar en wordt pas geadviseerd bij een body mass index (gewicht (kg)/lengte2 (cm)) van 30 of hoger. Alli® bevat 60 mg orlistat en kan zonder recept bij de apotheek worden gekocht. Beide middelen hebben wel als nadeel dat je last kunt krijgen van winderigheid en incontinentie van ontlasting als je te vet eet.
Onderzoek wijst uit dat wanneer je minder eet (energiebeperkt, ofwel een hypocalorisch dieet) en meer gaat bewegen evenveel wichtsverlies kunt bereiken als met orlistat.
Dan toch maar plantaardige middelen?

Plantaardig niet altijd onschuldig

Ook hier wordt vaak meer beloofd dan waar gemaakt. Je valt voornamelijk af in je  portemonnee. En als het wel werkt kan het schadelijk zijn. Zo bleek efedrine een risico te geven op hartinfarcten, beroerten en psychoses. Daarom is het sinds 1 april 2004 verboden om efedrine in voedingssupplementen te verwerken. Efedrine is afgeleid van het plantaardige efedra. Beide stoffen staan op de dopinglijst bij de categorie stimulantia. Efedrine werd in stackers en fatburners al snel vervangen door synefrine, dat verkregen wordt uit bitter orange. Maar synefrine wordt ook verder onderzocht op veiligheid, omdat hier ook meldingen zijn van hartlijden.

Blijf van de geraniums af!

Geranamine, ook wel bekend als methylhexanamine, methylhexaneamine, 4-methylhexan-2-amine, 2-amino-4-methylhexaan, 1,3-dimethylamylamine of DMMA komt voor in geraniumolie en wordt in het buitenland gebruikt in antiverkoudheidsmiddelen.
Tegenwoordig wordt het ook gebruikt als vetverbrander, in voedingssupplementen voor sporters en het wordt in partypillen verwerkt. Van geranamine zijn serieuze bijwerkingen gerapporteerd zoals hoofdpijn, misselijkheid en zelfs beroerte. In Nederland hebben de Voedsel en Warenautoriteit en de Inspectie van Gezondheidszorg nog niet bepaald wat de status is van deze stof.
De Dopingautoriteit besloot alvast om fitnessers en topsporters voor geranamine te waarschuwen.

Geranamine is doping

Geranamine staat op de dopinglijst en zowel vorig jaar als dit jaar zijn er sporters in Nederland positief getest op deze stof. De Dopingautoriteit waarschuwt topsporters dan ook om deze stof dus te mijden en alleen gebruik te maken van voedingssupplementen die op de lijst staan van het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport.  Een positieve dopingtest kan leiden tot een schorsing van twee jaar.
Over dure dieetpillen gesproken…

Wat kan dan wel?

Het beste en meest duurzame resultaat is te bereiken door voldoende en gevarieerd te eten. Dan heb je de basisproducten al binnen.
Zorg voor 30 minuten beweging per dag en voor de fitnorm is het aan te raden om drie keer per week twintig minuten intensieve activiteiten in te bouwen, bijvoorbeeld stevig doorfietsen, wandelen in een vlot tempo of joggen. Als je af wilt vallen is het raadzaam om minstens een uur per dag in beweging te zijn.

Tot slot

De Minister van VWS houdt niet van betutteling. Daarom nog even een uitleg over de vorige alinea. Het betreft hier geen betutteling, maar een advies en een advies kun je doen, je kunt het laten en in sommige gevallen kun je het laten doen…
Verder geldt voor bewegen dat het goed is voor je immuunsysteem, het kan helpen om depressies aan te pakken, het helpt om te ontspannen en tijdens het lopen/fietsen of andere activiteit kunnen creatieve ideeën ontstaan.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma