Een goed plan!

Het nieuwe jaar is weer begonnen. Tijd voor goede voornemens. Om dat goed aan te pakken is een goede voorbereiding verstandig. Hoewel je het zelf moet doen kan een beetje hulp handig zijn. Wie het vorig jaar niet lukte heeft dit jaar weer een nieuwe kans om het opnieuw te wagen. Daarom in deze blog een paar basistips om je eigen records te breken. En voor wie hulp zoekt…

Op weg naar een gezonde leefstijl

Wie een reis gaat maken weet vaak wel wat de eindbestemming is. Een ervaren reiziger bereid zich voor door informatie te verzamelen over de verschillende routes en de manieren van reizen. Daarbij worden de voors en tegens tegen elkaar afgewogen en er wordt een keuze gemaakt voor het type reis, de route en de hulpmiddelen zoals gereedschap en navigatieapparatuur. Om de reis goed te laten verlopen wordt de complete reisroute opgedeeld in meerdere etappes. Zo houd je overzicht over de afstand die overbrugd moet worden en je kunt je voorbereiden op allerlei obstakels en vertragingen.
Het streven naar een gezonde leefstijl is hiermee te vergelijken. Om het overzichtelijk te houden kun je dat streven ook opdelen in een aantal deelplannen.

Formuleer realistisch en haalbaar doel

Vaak heb je wel een streefidee in gedachten, maar voor de meeste mensen is dat iets vaags, zoals: 10 kg lichter worden om die streefjurk of dat streefpak weer aan te kunnen. Het kan ook een sportief doel zijn, zoals de 10 km lopen in een bepaalde tijd. Om zo’n doel (eindbestemming) te bereiken kun je kiezen uit allerlei mogelijkheden om dat doel te bereiken, oftewel je bepaalt de route naar de eindbestemming.
Daarbij stel je jezelf de vragen of het doel realistisch en haalbaar is. Je kunt bijvoorbeeld best 10 kg in drie weken af te vallen, maar het is niet realistisch. Het doel moet haalbaar zijn op een reële manier en binnen een tijdspanne die te overzien is. Zo kun je het einddoel (10 kg lichter) bijvoorbeeld koppelen aan een tijdsspanne van 20 weken. De manier waarop je dat doel dan wilt bereiken wordt dan door meer te bewegen, maar vooral minder energierijke (lees: calorierijke) producten te eten. Dat kan bijvoorbeeld door minder grote maaltijden te gebruiken. Daar kun je aan wennen door rustig te eten en de tijd te nemen om de gerechten goed te proeven.
Haalbaarheid heeft ook te maken met de druk die het stellen van een doel geeft. Is het allemaal haalbaar in combinatie met je werk, gezin, sociaal leven etc. Kortom het behalen van doelen is nog niet zo eenvoudig als het lijkt.

Wilskracht, doorzetten en discipline

Je zult merken dat er wilskracht, doorzettingsvermogen en discipline nodig is om een specifiek doel te behalen. Wilskracht kun je ook vergelijken met een spier. Net zoals alle andere spieren in het menselijk lichaam kan ook de wilskracht uitgeput worden. Daarom is het goed om de wilskracht ook te trainen en ook om de nodige rust te nemen, zodat je voldoende energie overhoudt om door te zetten.
Doorzetten is rustig doorgaan met waar je mee bezig bent. Het is een kwestie van regelmaat. Een mooi gezegde is: met regelmaat verdubbelt het resultaat! Juist door de regelmaat erin te houden treedt er gewenning op om een bepaalde activiteit gewoon te blijven uitoefenen.
Discipline is een woord met verschillende definities. Één ervan is “jezelf aan het werk zetten”. Als je een doel wilt bereiken zal je daar wat voor moeten doen. Dat vereist doorzettingsvermogen en wilskracht. Om dat allemaal op te brengen is een bepaalde hoeveelheid rust nodig. Voldoende slaap is een belangrijke factor om over voldoende wilskracht te kunnen beschikken. Ook sociale steun vanuit de omgeving kan gunstig werken.

Haastige spoed is zelden goed

Ook voor het bereiken van je doel is een behoorlijke portie geduld nodig. Ook komen er de nodige obstakels en vertragingen waardoor het doel niet zo snel bereikbaar is als je soms denkt. Daarom is het altijd handig om extra “reistijd” te berekenen. Juist door rustig de tijd te nemen om op je doel aan te koersen geef je jezelf meer tijd om aan de nieuwe leefstijl te wennen. Hierdoor wordt het ook gemakkelijker om dat vol te houden en komen je eigen gewenste “records” binnen bereik.

Geniet van tussentijds succes

Als je dan op weg bent naar een gezonde leefstijl merk je op een gegeven moment vooruitgang. Neem vooral de tijd en de gelegenheid om daarvan te genieten. Dat kun je doen door jezelf te belonen op een manier waarmee je je gezonde leefstijl bekrachtigt.

Hulp bij navigatie

Nu kan ik me voorstellen dat het allemaal wat abstract klinkt en dat je er niet direct wijs uit wordt. Dat is geen probleem. Daarvoor kun je een beroep doen op hulp bij het bereiken van je goede doel en als daarbij een verandering in de je voedingspatroon nodig is voor het bereiken van een gezond en/of sportief doel dan kun je contact opnemen voor de hulp bij navigatie om je recordpoging te bereiken.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma