Een mooi cadeau

Soms krijg ik boeken onder ogen die ik direct wil delen met anderen, zoals ruim een maand geleden. Toen kreeg ik een kookboek in handen dat ik graag aanbeveel, omdat het bijdraagt aan een gezonde toekomst voor gezonde én zieke kinderen. En volwassenen vinden deze gerechten ook vast wel lekker. Voor wie nog op zoek is voor een mooi cadeau voor de decembermaand heb ik hier een prima tip.

Sophia kookt

Zo heet het kookboek dat werd uitgebracht ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis te Rotterdam. Het kookboek is gemaakt met medewerking van patiënten, ouders, medewerkers, het Ronald McDonald Huis en allerlei anderen die bij het Sophia Kinderziekenhuis zijn betrokken. Even een filmpje en een klein voorproefje: Het eerste recept in het boek beschrijft hoe je een appeltaart bakt, die beslist met een eerste prijs was bekroond in “Heel Engeland bakt”. Wie het voorwoord van Bert van de Heijden leest wordt vanzelf nieuwsgierig om in dit boek verder te lezen…

Ziek zijn en toch lekker (di)eten

Smakelijke maaltijden zetten aan tot eten. En voor wie ziek is, is goed eten een belangrijke voorwaarde voor herstel. Daarbij is het belangrijk dat recepten op een begrijpelijke manier worden beschreven. In dit boek is aan deze twee voorwaarden ruimschoots voldaan, doordat er heel goed geluisterd is naar de adviezen van de kinderen zelf en hun naasten.
De beschreven gerechten zijn bereid door chef-kok Sieberen Meerema van hotel-restaurant en kookschool Quartier du Port met de kinderen van het Sophia Kinderziekenhuis en vormen een mooie afspiegeling van wat er door de verschillende culturen in Nederland wordt gegeten. De recepten zijn ook voorzien van tips voor welk dieet dit zeer geschikt is en er worden handigheidjes vermeld voor het serveren van de gerechten.

Mooie foto’s en indringende verhalen

Op de eerste pagina’s van het boek zijn de namen van de kinderen die aan het boek hebben meegewerkt vermeld. Op de foto’s die tijdens de kooksessies zijn gemaakt is duidelijk te zien dat zowel de kok als de kinderen veel plezier hebben beleefd tijdens het koken.
Het kookboek is verder gelardeerd met foto’s en verhalen over de kinderen zelf en hun ziekte. Ook ouders en andere gezinsleden komen aan het woord over de impact van de ziekte van het kind op hun gezin. Daarnaast worden verhalen verteld uit de beginperiode van het ziekenhuis en hoe het bereiden van de verschillende soorten dieetvoedingen is veranderd in de loop van 150 jaar.

Kind in een ziekenhuis een indrukwekkende ervaring

Voor een kind is een ziekenhuisopname een gebeurtenis die (als ze op een leeftijd zijn dat ze het kunnen beseffen) ze zich hun leven lang zullen herinneren. Een ziekenhuisopname voor een kind betekent onder andere: slapen en eten in een vreemd bed in een onbekende omgeving met mensen in uniformen die voor je zorgen, waar je te maken krijgt met onderzoeken, pijn en andere ongemakken. Gelukkig worden tegenwoordig de ouders, broertjes en zusjes er nu meer bij betrokken dan vroeger.
Voeding is dé basis voor een goede gezondheid en als je ziek bent is het belangrijk om goed te eten voor een voorspoedig herstel of voor een zo optimaal mogelijke kwaliteit van leven. Al lezend in “Sophia kookt” ontdek je dat er al heel veel is verbeterd in 150 jaar, maar dat er ook nog een wereld te winnen is om eten en zorg voor zieke én gezonde kinderen nog verder te verbeteren. Daarvoor is onderzoek nodig.

Nieuwsgierig geworden?

Dat kan ik me helemaal voorstellen. Het boek is uitgegeven als een paperback, telt 256 pagina’s en kost slechts € 19,95. Het bevat prachtige foto’s, verhalen van en over zieke kinderen, maar biedt ook een mooie positieve inkijk in de “keuken van het Sophia Kinderziekenhuis” en ook enkele personeelsleden vertellen waarom zij zich zo betrokken voelen bij het thema “voeding”. Daarom raad ik je aan om dit boek te bestellen via deze link én er vooral uit te koken.
Door dit boek als cadeau te geven maak je niet alleen de ontvanger blij, maar steun je ook de Stichting Vrienden van het Sophia, omdat de opbrengst van dit boek daarvoor bestemd is. De Stichting Vrienden van Sophia zet zich in voor wetenschappelijk onderzoek om de zorg voor zieke en gezonde kinderen te verbeteren. Kortom een dubbele gift. Ik zou zegen: Doen!!!

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma