Een nieuwe lente, een oud geluid
Op 20 maart om 6.14 is de astronomische lente begonnen. Een lente die van start gaat met een vernieuwd, maar oud geluid. Op 22 maart verschijnt er een nieuwe ster aan het modebladenfirmament: de Nederlandse editie van Vogue. Het is een mooie glossy uitvoering, maar de modellen lijken als vanouds magerder dan de gemiddelde Nederlandse vrouw. Echt? Of gefotoshopt? Wat is hun invloed op het ontstaan van eetproblemen?
Magere modellen en eetstoornissen
In de richtlijn voor de behandeling van eetstoornissen wordt opgemerkt: “De ervaren druk om slank te zijn is vooral een risicofactor bij meisjes en vrouwen die weinig zelfvertrouwen hebben en een negatieve lichaamsbeleving. Bij hen draagt het slankheidsideaal in de media bij tot grotere onvrede over hun figuur en hun lichaam, een negatieve stemming en de keus om te gaan lijnen.”
Echter ook mannen kunnen een eetstoornis ontwikkelen, maar bij vrouwen komt het tien keer vaker voor. De druk op het uiterlijk lijkt toe te nemen. Een Britse sociologe stelt dat vrouwen hun uiterlijk moeten inzetten voor hun carrière, zo staat in de digitale uitgave van Intermediair van 30 september 2011 te lezen: Een slimme meid gooit haar benen in de strijd. Dit is echter niet nieuw.
Vrouwen: beperkt houdbaar?
Op 8 maart 2007 leidde de uitzending van “Beperkt houdbaar” van Sunny Bergman tot veel reacties. In deze documentaire wordt door de schoonheidsindustrie (in de verenigde Staten) een onrealistisch ideaalbeeld van de vrouw neergezet. Ook de media dragen bij aan een niet haalbaar slankheidsideaal van maatje nul en een eeuwige jeugd door schoonheidsfoutjes op foto’s weg te poetsen, zodat er alleen vrouwen met een jong uiterlijk en effen huid worden getoond. Het doorgeschoten slankheidsideaal wordt op internet aangeboden via pro-anasites waarop tips om mager te blijven kunnen worden uitgewisseld. Tijd voor tegenacties.
Actie tegen deze cultus
Scarlet Hemkes heeft zelf anorexia nervosa gehad en startte een petitie om de pro-anasites in Nederland te verbieden. Dat leidde ertoe dat op 26 mei 2009 de website www.proud2beme.nl werd geopend waar informatie over eetstoornissen, gezond eetgedrag en een juist gewicht wordt gegeven. Op deze website wordt ook de discussie over de schadelijke bijwerkingen van het fotoshoppen aangemoedigd.
Maar de media zouden ook nog een stapje harder kunnen lopen om het schoonheidsideaal bij te stellen en het lijkt erop dat overheden de modewereld willen bewegen tot het promoten van een gezonder ideaalbeeld.
Overheid pusht modewereld
In Israël is op 19 maart een wet goedgekeurd waarin staat dat modellen die een BMI onder 18,5 hebben, niet meer ingezet mogen worden voor advertenties en op de catwalk. Ook in het Verenigd Koninkrijk is begin deze maand het idee geopperd dat de overheid hier regulerend op zou moeten treden. Klinisch psycholoog Eric van Furth van het Centrum Eetstoornissen Ursula in Wassenaar juicht het initiatief van Israël toe, want ook in Nederland kan nog een verbeterslag worden gemaakt.
Nederlandse modellen ontslagen wegens overgewicht
Op 1 februari werd Rosaline Kikstra, winnares van Benelux’ Next Top Model in 2009, door het modellenbureau Elite van de site afgehaald, omdat ze ‘oversized’ zou zijn. Ananda Marchildon won in 2008 het programma Hollands Next Topmodel, maar ook zij meldde op 6 maart dat ze stopt met haar modellenwerk. Ze geeft hierbij als motivatie dat ze zichzelf geen eetprobleem wil laten aanpraten. Ze werd eerder bij het modellenbureau Elite ontslagen, omdat haar achterwerk te dik zou zijn.
In het verhaal over beide modellen staan te weinig gegevens om een conclusie te trekken of zij een gezond gewicht hebben, maar het is niet chique van Elite om Kikstra te betitelen als ‘oversized’ en Marchildon heeft gelijk dat ze het risico op een eetstoornis wil vermijden.
Moraal van het verhaal
De natuur ontwaakt en de lente lokt mensen naar buiten. De warmere temperaturen komen eraan… De modebladen kunnen beter de creativiteit van hun lezeressen prikkelen door tips te geven over een gezonde leefstijl.
Tijd voor een nieuwe lente met een nieuw geluid: ga voor een gezonde, lekkere maaltijden en beleef plezier door buiten te fietsen, wandelen of andere buiten-activiteiten, dus: Kom mee naar buiten allemaal…