Eerst de kerst en dan…

Het einde van het jaar nadert met rasse schreden. Tijd om de goede voornemens op te poetsen en er in 2014 mee aan de slag te gaan. Waarom wachten tot 1 januari? Het werkt beter als je langzaam went aan een nieuwe gewoonte. Daarom een paar tips om er voor- en tijdens kerst mee te beginnen. Dan gaat het in januari veel gemakkelijker. En het is echt te doen in een maand met verleidingen…

Quick fix werkt vertragend

Zoals gewoonlijk staat afvallen zeer oog in de top tien van goede voornemens. En dat wil men dan ook vlot en snel. Het extra gewicht is er meestal traag bijgekomen. Waarom moet het dan eigenlijk snel verdwijnen? Al snel wordt er dan gekozen voor een crashdieet, maar het crashen leidt tot hongergevoel waardoor er een “What the hell-effect” kan ontstaan en alle verloren kilo’s er met rente weer aan gegeten worden.
Een rustiger eettempo leidt ertoe dat er niet teveel wordt ingenomen en het geeft je de gelegenheid om de gerechten en dranken beter te proeven. Kleinere borden en glazen zorgen ervoor dat je minder opschept en inschenkt. Bovendien kan lang tafelen de gezelligheid verhogen, vooral tijdens de feestdagen.

Plaatselijk afvallen? Succes gegarandeerd!

Wedden dat er in januari weer heel veel reclame is voor allerlei wondermiddelen om het overtollige gewicht snel te verliezen? Het aardige is dat ze heel goed werken voor plaatselijk gewichtsverlies. Doorgaans lees je in de literatuur dat dit niet bestaat, maar de wetenschappelijke onderzoeken verzuimden tot nu toe echter  om te vermelden dat je er heel snel heel veel gewicht mee kunt verliezen…. in je portemonnee.
Daarnaast geldt voor afslankpillen en poeders: als ze werken moet je op je hoede zijn, want dan bevatten ze iets wat niet kosher is. De meldingen van preparaten die uit de handel worden genomen, of waartegen gewaarschuwd wordt buitelen al jaren in een rap tempo over elkaar heen. Toch tuint het publiek er elke keer weer massaal in.

Wonderdiëten werken tijdelijk

Nu weet iedereen wel dat alles tijdelijk is, ook het leven, maar de tijdelijke werking van wonderdiëten is echt maar heel kort. Doorgaans duurt dat slechts een paar maanden en dan komt het verloren gewicht er gewoon weer bij en helaas vaak met rente.
Elk jaar kent zijn hypes en die zullen er komend jaar ook weer zijn. Vaak wordt het gepresenteerd door een ervaringsdeskundige al dan niet overgoten met een wetenschappelijk aandoend sausje om het aantrekkelijker te maken. Vaak blijkt er geshopt te worden in de wetenschappelijke literatuur, waarbij overhaaste conclusies worden gegeven die niet overeenstemmen met het onderzoek wat dan wordt geciteerd. Als het echte panacee tegen overgewicht wordt uitgevonden zal de persoon die dat op de markt brengt vast nog meer geld binnen halen dan Bill Gates.
Het beste is toch om iets minder te eten en wat meer te gaan bewegen.

Woonadvies Katan bruikbaar?

Katan geeft in een uitzending van Brandpunt drie adviezen om overgewicht tegen te gaan, of er vanaf te komen. Één ervan is te gaan wonen in een wijk met slanke mensen. Dat is een prachtig streven, maar laat overgewicht nou vaker voorkomen bij mensen met een lagere sociaal economische status. Verhuizen kost geld. Het advies van Katan is daarmee dus duidelijk onbruikbaar voor de grote groep waarbij echt sprake is van overgewicht vaak gepaard gaand met ziekten als diabetes, hart- en vaataandoeningen, gewrichtsklachten etc. Omdat werk tegenwoordig ook tot luxe artikelen behoort kan het voor deze groep lastig zijn om voldoende inkomsten te verwerven om zo’n verhuizing zoals Katan voorstaat mogelijk te maken.
Katan weet erg veel van voeding, maar met dit advies staat hij helaas ver af van de dagelijkse realiteit van de doelgroep die met het probleem “overgewicht” worstelt (zie pag. 54 en 55). En dat dat niet eenvoudig is, is bekend.

Wat dan wel?

Eerlijk gezegd is er geen pasklare oplossing voor het probleem overgewicht. Het is wel zo netjes om dat toe te geven. Wat we echter wel weten is dat bewegen en minder eten wel leidt tot een betere gezondheid. Daarvoor zijn slechts kleine veranderingen in de leefgewoonte al heilzaam. En die kun je ook al in december tijdens de feestdagen doorvoeren, zoals:
1. Neem kleinere borden en glazen
2. Eet rustiger en neem langer de tijd om het eten en drinken goed te proeven
3. Neem eens wat vaker de magere vleessoorten, zoals kipfilet (zonder vel), kalkoenfilet, hamlap, varkensfilet, varkenshaas, fricandeau, rosbief en biefstuk
4. Neem wat vaker 20+ of 30+kaas in plaats van de volvette varianten
5. Neem eens wat vaker water in plaats van frisdrank en wissel de alcoholische dranken af met glazen water
6. Neem vaker gegrild vlees, gebakken in een grilloven of grillpan
7. Gebruik pannen met een antiaanbaklaag voor het bakken van gerechten, zodat je minder vet hoeft te gebruiken
8. Gebruik ruime hoeveelheden (rauwe) groente zoals komkommer, tomaten, bleekselderij, fruit of brood(vervangers) bij de maaltijden en tussendoor als je extra trek hebt
9. Gebruik hele vruchten in plaats van vruchtensap
10. Neem de tijd om de gerechten en dranken goed te proeven Geniet vooral van de maaltijden. Dat geldt niet alleen voor de decembermaand, maar kan gewoon het hele jaar door.

Het kerstdiner is niet de oorzaak van het overgewicht, maar het gewicht komt erbij tussen nieuwjaar en kerst.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma