Eet als een atleet

Dat is het beste advies voor een sporter als je ervan uit gaat dat elke sporter gezond eet. Hoe ziet een dagmenu van een sporter er uit? Komt dat overeen met een gezonde voeding? Zijn er voor elk type sport andere adviezen nodig? Wat is de meerwaarde van voedingssupplementen en sportvoedingspreparaten? Dat zijn de thema’s die aan de orde komen in het boek “Eet als een atleet”.

Opbouw van het boek

In het voorwoord vertelt Ranomi Kromowidjojo hoe zij altijd op zoek is naar verbetering in haar voeding om haar sportieve prestaties nog verder te optimaliseren. Daarna wordt de lezer ook opgeroepen om het optimale uit zichzelf te halen door goede voedingskeuzes te maken. Om de lezer duidelijk te maken waar het dan om gaat wordt er een uitleg gegeven van de basisprincipes van de sportvoedingspiramide. Er wordt besproken van welke energiesystemen het lichaam gebruikt maakt bij het leveren van een (sportieve) inspanning.
Daarna volgt de specificatie naar voedingsadviezen voor verschillende sportsituaties. Als laatste wordt uitgelegd waarom supplementen slechts voor de laatste procenten van een sportprestatie tellen en waarom het geven van een sportvoedingsadvies maatwerk is voor individuele sporters die echt het verschil willen maken tussen winnen en de eerste zijn van de verliezers.

Herkenbare sporters en leuke recepten

Om de theorie over sportvoeding tastbaarder te maken worden in het begin van het boek tien fictieve sporters geïntroduceerd met fancy namen die verschillende sporten beoefenen en de trainingsarbeid die ze verrichten loopt uiteen van zeer rustig tot zeer intensief. Het gaat hier om vijf mannen en vijf vrouwen variërend in leeftijd van 19 tot 47 jaar. De bedoeling is dat de lezer zich kan identificeren met een van deze personen bij het lezen van het boek. Bij het uitleggen van de verschillende thema’s in het boek worden praktische vragen van deze fictieve sporters behandeld en dat kan de lezer helpen om de adviezen ook voor zichzelf toe te passen.
De theorie over sportvoedingsaanbevelingen en de beantwoording van de vragen van de fictieve sporters wordt verhelderd met leuke recepten die eenvoudig te bereiden zijn. Ook de ingrediënten voor de gerechten zijn gemakkelijk te verkrijgen. Ter inspiratie zijn er mooie foto’s van de gerechten toegevoegd die uitnodigen tot het bereiden ervan. Daarnaast zijn er heldere infographics opgenomen om de lastige onderwerpen te verduidelijken.

De auteurs

Dit boek is de tweede uitgave van het bloggerscollectief Iamafoodie. Eerder verscheen van dit collectief het boek Eet als een expert. De schrijvers van Eet als een atleet zijn alle drie diëtist en sportdiëtist en hebben daarnaast ook een universitaire opleiding succesvol afgerond. Vera Wisse studeerde Sport & Exercise Nutrition aan de Universiteit van Stirling in Groot Brittannië en is naast haar praktijk als sportdiëtist werkzaam als docent HBO International Lifestyle Studies aan de Fontys Hogeschool. Titia van der Stelt studeerde Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht en is actief als sportdiëtist in haar eigen praktijk en ze is werkzaam als sportdiëtist en kok voor het wielerteam Sunweb. Saraï Pannekoek studeerde klinische epidemiologie aan de Universiteit van Amsterdam en is nu als sportdiëtist betrokken bij CTO Amsterdam en CTO Eindhoven waar ze verantwoordelijk is voor de voedingsbegeleiding van de zwemmers, honkballers, softball-, voetbal-, rugby 7s en basketbal dames.

Kanttekening en voortschrijdend inzicht

Hoewel vooral het belang van een goede samenstelling van de basisvoeding wordt benadrukt is er ook aandacht voor het nut en de werkzaamheid van  sportvoedingssupplementen. Hierbij is nog wel een kanttekening te plaatsen: Er wordt aangeraden om voorzichtig te zijn met stimulantia en fatburners omdat ze hartklachten kunnen geven, maar de waarschuwing voor het gebruiken van deze stoffen mag best steviger neergezet worden als zijnde “schadelijk voor de gezondheid”, omdat er regelmatig producten in de handel gebracht worden die vervuild zijn met stoffen die ooit uit de handel genomen zijn omdat ze ernstige gezondheidsschade kunnen veroorzaken.
Bij het schrijven is er natuurlijk altijd sprake van voortschrijdend inzicht. Zo ook bij dit boek: Er wordt gemeld dat glycerol op de dopinglijst staat, maar met ingang van 1 januari 2018 wordt glycerol van de Dopinglijst verwijderd, omdat de effecten van glycerol om het dopinggebruik te maskeren door het Wereld Anti Doping Agentschap (WADA) als minimaal worden gekenmerkt.
Een sterk punt is dat overal in het boek tezien is dat de inhoud gebaseerd is op betrouwbare wetenschappelijke bronnen, maar de volledige lijst met referenties is niet in het boek terug te vinden, maar wel op de website Iamafoodie. De bronnen zijn juist geciteerd en geïnterpreteerd.

Aanrader voor sporters van allerlei niveaus

Het boek is zeker een aanrader voor sporters die meer uit zichzelf willen halen, maar voor het begrijpen van sommige delen van de theorie is het wel even doorbijten. Dat wordt gelijk in het begin van het boek al duidelijk als de energiesystemen (Adenosinetrifosfaat (ATP) en Creatinefosfaat (CP) van het lichaam worden besproken. Ook het berekenen van de dagelijkse energiebehoefte (kCal) met behulp van de verschillende formules kan afschrikken, maar de doorzetter die doorleest krijgt wel waar voor zijn/haar geld. Het boek is geschikt voor sporters die weinig trainingsuren maken per week, maar ook voor sporters die behoorlijk intensief sporten. Geïnteresseerd in het boek? Je kunt het hier bestellen. Dat geldt ook voor het boek Eet als een expert.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma