Eet als een expert

Er is zoveel aandacht voor allerlei hypes dat echte informatie vaak onvoldoende bij de consument terecht komt. De schrijfsters van het boek “Eet als een expert” claimen dat zij zin en onzin in de berichten over voeding van elkaar scheiden en dat zij voedingswetenschap vertalen naar begrijpelijke voedingsadviezen. Hoe gebruiksvriendelijk is dit boek voor de consument?

De inhoud

In “Eet als een expert” krijgt de lezer voedingsinformatie aangeboden in de volgorde van de maaltijden op de dag zelf. Het boek start met een inleiding waarin het basisprincipe van het boek wordt uitgelegd. De auteurs vertellen hoe kennis uit onderzoek vertaald wordt naar de praktijk van de diëtist. Er wordt uitgelegd hoe het effect van voeding op onze gezondheid wordt onderzocht en waarom het lastig is om hard bewijs te verkrijgen over het effect van voeding op het voorkomen van ziekte.
Daarna wordt de meest actuele stand van de voedingskennis aan de hand van de maaltijden op de dag besproken, te beginnen bij het ontbijt en eindigend bij de avondmaaltijd.

Voedingskennis gelardeerd met lekkere en gemakkelijke recepten

Als je wilt eten als een expert is het nodig dat er niet alleen aan de theorie wordt gewerkt, maar dat je ook weet hoe je als een expert maaltijden bereid. Dus er ook veel praktische adviezen worden gegeven. De schrijfsters van dit boek bieden theoretische kennis aan op een toegankelijke manier en ze geven ook praktische tips hoe je de theoretische kennis in de dagelijkst praktijk kunt gebruiken. Zo zijn er meer dan 150 recepten in het boek opgenomen waarbij er aan alle maaltijden verdeeld over de dag is gedacht. De recepten staan door het hele boek tussen de theoretische kennis verspreid, maar zijn wel gemakkelijk vindbaar met behulp van de index achter in het boek. Elk recept is voorzien van een mooie foto van het gerecht.

Heldere vertaling van theorie naar praktijk

Juist door de afwisseling van theorie en praktijk wordt de geïnteresseerde consument hopelijk verleid om zich te verdiepen in de filosofie van de schrijfsters van dit boek. Voor de leek is het de moeite waard om naast de heldere plaatjes bij de het eerste deel van het boek ook de tekst aandachtig te lezen om meer inzicht te krijgen in de manier waarop voedingswetenschap wordt vertaald naar praktische adviezen voor de gezonde consument en de bezoekers van de diëtist.

Hypes ontmaskerd en een minpuntje

Naast bekende theorie wordt ook stilgestaan bij de hypes in voedingsland, zoals de waarde van melk, brood en vlees in onze voeding. Er wordt ook uitgelegd hoe het nou zit met de “kankerverwekkende eigenschappen” van aspartaam. Verder wordt uit de doeken gedaan waarom de gezondheidseffecten van Himalayazout en Keltisch zout “met een korrel(tje) zout” moeten worden genomen.
Het enige minpuntje in dit boek is dat er wel verwezen wordt naar wetenschappelijke publicaties door middel van een nummering in de tekst, maar het overzicht van de gebruikte bronnen ontbreekt.

Amazones van de voedingswetenschap

De vier schrijfsters noemen zich amazones van de voedingswetenschap, omdat ze een tegenwicht willen bieden aan de snel opeenvolgende hypes in voedingsland. Ze timmeren niet alleen aan de weg door het schrijven van dit boek, maar delen hun kennis ook met het publiek op de website www.iamafoodie.nl. Twee van de vier schrijfsters (Gaby Herweijer en Jolien Klamer) hebben de WO Gezondheidswetenschappen succesvol afgerond en de andere twee (Marijke Berkenpas en Liesbeth Smit) zijn voedingswetenschapper. Daarnaast hebben drie van deze vier amazones ook de HBO Voeding en Diëtetiek afgerond.

Conclusie

In het boek “Eet als een expert” wordt een helder overzicht gegeven van de laatste stand van de voedingswetenschap. Daarnaast worden de meest recente hypes naast de wetenschappelijke meetlat gelegd. Doordat er recepten gegeven worden voor gerechten en dranken voor alle momenten van de dag is het boek ook een aanwinst voor de consument die “ook graag lekker wil blijven eten”. De aanbeveling die emeritus-hoogleraar Frans Kok doet in het voorwoord wordt waar gemaakt. “Eet als een expert” leest prettig weg, het biedt betrouwbare voedingsinformatie en de consument krijgt praktische adviezen voor het bereiden van gezonde en lekkere gerechten en dranken.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma