Energydrinks geschikt voor sporters en jongeren?

Er is nogal wat reuring over het gebruik van energydrinks met cafeïne door jongeren tot 18 jaar. Naast deze energydrinks met cafeïne zijn er ook energydrinks zonder cafeïne, maar deze leveren veel suikers en zijn bedoeld voor sporters. De energydrinks met cafeïne zijn zowel met en zonder suiker verkrijgbaar. Zijn deze dranken geschikt voor jongeren en sporters?

Welke energydrinks worden er door sporters gebruikt en wanneer?

Sporters die gedurende langere tijd zeer actief zijn of meerdere dagen achtereen een behoorlijke prestatie moeten leveren moeten zichzelf van voldoende brandstof en vloeistof voorzien om te kunnen presteren. Denk hierbij aan de wielrenners die actief zijn in de Tour de France. Deze mannen hebben een zeer hoog energiegebruik en daarover kun je hier en hier meer lezen. Voor deze mannen kunnen energiedranken met veel suiker en zonder cafeïne na de inspanning bijdragen aan het herstel van de brandstofvoorraden en een beetje voor het vocht. Tijdens de inspanning is het handiger om voor isotone sportdranken te kiezen, omdat deze voor een betere en snellere opname van vocht, suikers en zouten zorgen. Daarnaast zie je ook wel eens dat sporters een blikje energydrink met suiker drinken om eens een andere smaak te proeven. Ze kunnen ook voor een energydrink met cafeïne kiezen omdat ze de cafeïne willen gebruiken om alerter te zijn, maar koffie zorgt voor een grotere cafeïnetoevoer.

Voedingswaarde van energydrink, energiedrank, cola en koffie

Om even een idee te geven wat het verschil is tussen de verschillende typen energydrinks is het nodig om naar het gehalte van suiker (koolhydraten) energie (kCal) en cafeïne te kijken. In de tabel zijn de cafeïnegehaltes van koffie ook in de tabel vermeld.

  kCal  (100 g) Suiker (100 g) Cafeïne (100 g)
energiedrank zonder cafeïne 187 11 0
energydrink met cafeïne 134 7,9 30
cola 118 6,5 10
koffie 0 0 70

Bron: cafeïnegehalte: Voedingscentrum:
Bron voedingswaarde: NEVO-tabel

In de tabel is te zien dat het suikergehalte van energiedranken die door topsporters wordt gebruikt hoger is dan die van energydrinks met cafeïne, terwijl filterkoffie het hoogste cafeïnegehalte heeft. Als het dus over het suikergehalte gaat is het gebruik van energiedranken (voor sporters) een slechte keuze voor jongeren, omdat dit tot overgewicht kan leiden. Maar als het om cafeïne gaat is koffie de slechtste keuze als het gaat om het beperken van het cafeïnegehalte. Echter de cafeïnehoudende energydrinks kunnen nog wel andere cafeïne-bevattende stoffen bevatten, zoals ook in deze blog werd vermeld. Ongemerkt kun je zo meer cafeïne binnen krijgen dan op het etiket staat vermeld.

Suiker en cafeïne: Geschikt voor jongeren en sporters?

Op basis van de voedingswaarde is de energiedrank met suiker prima geschikt voor sporters die veel inspanning geleverd hebben om de brandstofvoorraden aan te vullen. Voor jongeren die alleen aan de beweegnorm voldoen en niet meer dan dat is het gebruik hiervan af te raden, omdat het alleen lege calorieën levert, het verzadigd niet en kan daardoor uitnodigen om er veel van te drinken. Dat kan vervolgens tot overgewicht leiden.
Cola en energydrinks met cafeïne leveren wat minder suikers en voor een sporter die heel actief is kan zo’n glas of blikje niet zoveel schade aanrichten, maar voor jongeren geldt hetzelfde advies als er ook gegeven werd bij de energiedranken voor sporters.
Koffie is een goede leverancier van cafeïne. Voor kinderen tot dertien jaar wordt het gebruik hiervan afgeraden om schade aan het zenuwstelsel te voorkomen. Voor jongeren tot 18 jaar raadt het Voedingscentrum aan om niet meer dan 1 kopje per dag te gebruiken vanwege de cafeïne. Ze kunnen er overprikkeld door raken en rusteloos van worden. Uiteindelijk kan het voor hen tot meer vermoeidheid leiden. Ook het gebruik van energydrinks met cafeïne wordt door het Voedingscentrum afgeraden voor jongeren tot 13 jaar: het geeft hen geen vleugels maar maakt vleugellam bij overmatig gebruik.

Kortom:

Voor sporters die zeer actief zijn kunnen energiedranken een meerwaarde hebben. Voor alle sporters kan koffie een meerwaarde hebben om alerter te worden, maar sporters die merken dat ze er nerveus van worden doen er verstandig aan om koffie te vermijden.
Voor kinderen tot dertien jaar en jongeren tot achttien jaar zijn de energiedranken, energydrinks en koffie niet zo’n verstandige keuze.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma