Enge voedingspiramide

Regelmatig melden supplementenverkopers dat je als verkoper er ook goed aan zou doen om het zelf te gebruiken. Maar waarom zou je een supplement gebruiken als je het ook met goede voeding kunt doen? Het idee erachter is dan dat jij als gebruiker meer overtuigingskracht zou hebben als verkoper van het supplement. Maar is dat eigenlijk wel zo? Wat zit hier achter?

Overwegingen voor verkoop en gebruik

Zodra je een bijeenkomst bijwoont over supplementen die niet via een reguliere winkel worden aangeboden moet je eigenlijk al op je hoede zijn. Vaak wordt het argument gebruikt dat de groente en fruit van tegenwoordig nauwelijks of geen voedingsstoffen bevatten. Trouwe lezers van deze blog weten wel dat dit een gerucht met een luchtje is. Wees eerlijk: Andijvie kan nooit bestaan uit groene celwandjes gevuld met water en dat geldt voor alle groenten en fruit.
Vragen die je jezelf (en aan de aanbieder) zou moeten stellen zijn:
Hoe wordt de kwaliteit van dergelijke supplementen gecontroleerd?
Voldoen de claims die ze voeren wel aan de regels?
Wat is het kennisniveau over voeding van de verkoper?
Wat zijn de argumenten waarom je een supplement zou moeten gebruiken?
Er zijn wellicht nog meer vragen te verzinnen. Ik hoor/lees ze graag…

Je komt er van aan…. En valt er van af…

Het is ongelooflijk maar waar dat er supplementen worden aangeboden waarvan vermeld wordt dat je ervan kunt afvallen maar dat dezelfde supplementen worden aangeboden om aan te komen. Merkwaardig, want voor “afvallen” is voedingskundig een ander concept nodig dan voor “aankomen”. Toch zijn er consumenten die dit (willen) geloven.
Daarnaast worden er verschillende soorten supplementen aangeboden met allerlei claims, waarvan niet duidelijk is of ze degelijk onderbouwd zijn met deugdelijk wetenschappelijk onderzoek. Soms staan de claims niet op de sites van de verkopers maar worden ze bij het verkooppraatje verteld en de verkoper heeft soms een prachtig overzicht van het assortiment met de bijbehorende claims per supplement bij zich, maar dit is niet op een website te vinden.

Maar wie (ver)koopt deze supplementen

Een webcast van de steenrijke Amerikaanse belegger Bill Ackman geeft een  inkijk in de wervings-, opleidings- en verkooppraktijken van supplementen van een zeer bekend merk. De presentatie toont op de eerste 15 dia’s hoe dit merk kwam zag overwon en… door hem en zijn mensen wordt doorzien. De presentatie duurt meer dan 3 uur, maar voor wie minder tijd heeft is het aan te raden om eens door de diareeks van deze presentatie te klikken voor meer informatie.
Tijdens de opleiding voor distributeur wordt vooral ingegaan op de grote verdiensten die kunnen worden bereikt door dit merk aan de man (m/v) te brengen. Distributeurs worden sterk aangemoedigd om nieuwe verkopers te vinden om hun eigen financiële voordelen te vergroten. Ook in Nederland worden vacatures voor verkopers van dergelijke supplementen aangeboden via reguliere vacaturesites.

Voedingskundige en financiële gezondheid?

Op de 13e tot en met de 30e dia van Ackman wordt uitgelegd waarom dit bedrijf inzet op de armste mensen in de samenleving. Op de 30e dia is te zien dat de slachtoffers van de economische recessie ook potentiële klanten zijn voor dit bedrijf.
Wie denkt dat dit een ver-van-zijn/haar-bed-show is, zal schrikken van teksten die te vinden zijn op websites van mensen die handelen in dergelijke supplementen. Naast de gezondheidskundige voordelen wordt ook de financiële gezondheid als belangrijk doel genoemd. Een van de verkopers meldt dat ze zich inliet met deze supplementen omdat ze “geïnteresseerd was in lichamelijke en financiële gezondheid”. Een andere website meldt dat we “in moeilijke tijden leven en dat dit bedrijf aanbiedt om aan financiële gezondheid te werken”. De derde website geeft aan dat je “een proefpakket kunt aanvragen en meer informatie kunt krijgen om op fulltime of parttimebasis iets bij te verdienen”.

Sport en enge piramides

Een verkoper van een dergelijk merk vertelde mij dat sporters best bereid zijn om voedingssupplementen via netwerkmarketing te verkopen, omdat de meesten van hen een laag inkomen hebben en bijverdiensten zijn dus welkom. NOC*NSF stelt in hun statement over de verkoop en het gebruik van supplementen die via Multi Level Marketingconstructies worden aangeboden dat dit “in de praktijk vaak resulteert in enthousiaste verkopers die zonder veel relevante scholing adviezen geven over sport en gezondheid en dat dit regelmatig leidt tot verkeerde adviezen en claims die in strijd zijn met de geldende adviezen voor sport. Ook zijn deze adviezen regelmatig in strijd met de adviezen van de gezondheidsraad.” Ik ben het daar geheel mee eens.
Daarnaast geldt ook dat supplementen verontreinigd kunnen zijn met dopinggeduide stoffen. Daarom worden sporters die in aanmerking komen voor dopingcontroles altijd gewaarschuwd voor het gebruik van supplementen. Beter is het om het gebruik te vermijden en als het echt nodig is: neem dan een supplement die te vinden op de lijst van het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport.

Diëtisten en gewichtsconsulenten

Ook collega diëtisten gaan er soms toe over om deze producten te verkopen. Dat is jammer en dat is nogal zacht uitgedrukt. Wij hebben zoveel betere producten te bieden. De Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland stelt dat “de BGN clienten begeleidt volgens de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Hierin passen geen afslankproducten en/of maaltijdvervangers.”
Het is jammer dat de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en Diëtisten Coöperatie geen stevig standpunt hebben geformuleerd voor het advies en gebruik van afslanksupplementen. Dat wil niet zeggen dat dergelijke producten nooit gebruikt mogen worden, maar de voorwaarden voor gebruik en het advies zouden wat mij betreft stevig in de beroepscode mogen worden verankerd.
Daarnaast dient de overheid meer in te zetten op een betere vergoeding voor een voedingsadvies en een betere regelgeving, zodat het voor de consument duidelijk wordt dat het geven van voedings- en dieetadviezen en -behandelingen een vak is en niet een hobby die door iedereen uitgeoefend kan en mag worden!!!

Tip voor de consument?

Een poedertje of pilletje in de hand lijkt gemakkelijk en overzichtelijk, want “je ziet wat je krijgt”. Helaas leidt dit niet tot een goede voedingsgewoonte. Bovendien geldt ook hier: Wat veel verkoopt is niet altijd aan te raden. Wie zijn/haar leefstijl wil veranderen laat zich veel geld uit de zak kloppen. Voor leefstijlverandering is wilskracht en doorzettingsvermogen nodig. Wie liever op een pilletje of poedertje vertrouwd laat zich veel geld uit de zak kloppen. Wie goed rekent zal er al snel achter komen dat goede begeleiding door een diëtist of een gewichtsconsulent stukken goedkoper is en dat het trainen van de wilskracht tot een blijvend en beter resultaat leidt.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma