Ga voor kleur
Wist je dat plantaardig voedsel ook gelijk meer kleur aan je maaltijden geeft? Daarnaast levert het meer (smaak)variatie en het is goed voor het milieu. Je kunt een mooi begin maken door meer groente te eten. Voor de meeste mensen is het lastig om aan de aanbevolen hoeveelheden voor groenten te voldoen, maar er is nu een kookboek met achtergrondinfo die hierbij kan helpen.
Groente voor meer kleur op je bord
Vaak wordt er bij groente alleen gedacht aan een enkele bereidingswijze, dezelfde combinaties met aardappelen en soort vlees of vis, maar er zijn natuurlijk meer mogelijkheden. De meeste groenteconsumptie vindt plaats bij de warme maaltijd. Tegenwoordig wordt er meer aandacht gevraagd voor de zogenaamde snackgroenten, zoals snoeptomaatjes, minikomkommers en kleine paprikaatjes, maar in het kookboekje “Groente, ga voor kleur” worden ook handreikingen gegeven voor groente als broodbeleg, als lunchgerecht, als bijgerecht en als snack tussendoor en hoe je ze gemakkelijk kunt verwerken in sauzen en soepen.
Veel variatie, bewaar- en kookadviezen
In dit kookboekje wordt naast recepten eerst ingegaan op de voedingswaarde van groenten en welke typen bewerkte groenten wel- en welke niet in de Schijf van Vijf zijn terug te vinden. Vervolgens worden algemene tips te geven om voldoende groente (250 g) per dag te eten. Voor veel mensen blijkt het toch een behoorlijke opgave om voldoende groente te eten bij de warme maaltijd. Daarom worden er ook tips gegeven hoe je de hoeveelheid groente kunt verdelen en variëren over de gehele dag. Ook is een overzicht opgenomen met de verkrijgbaarheid van groenten gedurende het gehele jaar, hoeveel er per persoon nodig is om een optimale hoeveelheid groente over te houden na bereiding, de kooktijd en hoe de verschillende groenten bewaard dienen te worden.
Veiligheid, duurzaamheid en restverwerking
Groente wordt ook vaak geassocieerd met bestrijdingsmiddelen. Naast de informatie over voedingswaarde wordt ook uitleg gegeven over de wijze waarop toezicht gehouden wordt op de hoeveelheid residuen van bestrijdingsmiddelen op de groente die in Nederland in de handel wordt gebracht. Ook wordt ingegaan op duurzaamheidsvraagstukken zoals de keuze voor groente die in de kas wordt geteeld versus groente die vanuit het buitenland per boot of vliegtuig wordt geïmporteerd. Uiteraard is de keuze voor groenten van het seizoen die lokaal worden aangevoerd de beste keuze, maar het verschil in energiegebruik voor aanvoer uit het buitenland en/of teelt in de kassen wordt helder uitgelegd.
Duurzaamheid gaat verder dan alleen de wijze van telen en transport, er is dan ook aandacht voor het verwerken van restjes om verspilling van voedsel te voorkomen.
Verschillende combinaties en eenvoudige bereidingswijzen
Om inspiratie op te doen worden eerst wat suggesties gegeven hoe groente kan worden verwerkt tot smakelijk broodbeleg en salades die zich goed laten combineren met brood, pasta, rijst of aardappelen. Bij sommige gerechten worden menusuggesties gegeven en de recepten zijn uit meerdere culturen afkomstig. Kortom er is voor iedereen wat wils te vinden.
De recepten worden eenvoudig stap voor stap uitgelegd en ze zijn gemakkelijk te bereiden. Zelfs voor mensen met geringe kookvaardigheden en een smalle beurs kan dit groenteboek een aanwinst zijn en helpen om meer groente te eten.
Groente: ga voor kleur en voorkom sleur
Het boekje “Groente, ga voor kleur” is meer dan een kookboek, omdat het naast recepten ook veel achtergrondinformatie over de plaats van groente in het dagmenu, duurzaamheidsaspecten en veel tips hoe je groente in je eetgewoontes en dagroutines kunt inbedden. Het boekje is een uitgave van Stichting Voedingscentrum en kost € 12,95, exclusief verzendkosten. Als je toch nog twijfelt of het toch wat voor je is kun je ook het inkijkexemplaar nog eens raadplegen. Kortom: meer kleur en minder sleur in de keuken.