Gepeperd afvallen?

In het arsenaal van voedingsmiddelen en stoffen met een werking op het gewicht blijkt er weer een nieuwe kandidaat: De peper! Er komen steeds meer studies  waarin wordt gemeld dat capsaïcine in de peper de energiestofwisseling aanjaagt. Voor de toepassing ervan zijn nog wel wat hindernissen te nemen. Hoe werkt capsaïcine? Is het een loze belofte of een bruikbaar afslankmiddel?

Wat is het?

Capsaïcine is een stofje dat onder andere voorkomt in paprika’s, maar chilipepers bevatten nog veel meer van dit stofje. Bij inname zorgt het voor de pittig-scherpe smaak van de peper. Capsaïcine in de peper veroorzaakt een branderig gevoel zodra het in aanraking komt met slijmvliezen. Daarom geeft het irritatie zodra het in de mond komt. Wie tijdens het snijden van de pepers geen handschoenen draagt en zijn/haar handen onvoldoende wast kan bij het in de ogen wrijven last krijgen van branderige ogen. Het hete gevoel in de mond tijdens het eten kan het beste worden bestreden door melk of een alcoholhoudende drank te drinken omdat capsaïcine een in vet oplosbare stof is.

Hete specerij van de wereldkeuken

Pepers worden doorgaans het meest gebruikt in de Aziatische keuken.
In Europa zijn pepers bekend geworden doordat veel Europese landen koloniën hadden in Azië. In Engeland zijn ze vooral bekend geworden door de curries uit India en Pakistan. Nederlanders maakten kennis met deze scherpe pepers in Indië en China. Ook in de Surinaamse keuken worden pepers gebruikt, zoals de gele Madam Jeanette. Pepers worden veel gebruikt bij vlees, vis, gevogelte, maar ook in combinatie met peulvruchten en groenten en als smaakmaker in sauzen. Behalve smaakmaker lijkt het mogelijk ook ingezet te kunnen worden als afslankmiddel.  

Wat doet het?

De onderzoeksgroep van Margriet Westerterp-Plantenga toonde aan dat toevoeging van 2,56 mg capsaïcine afkomstig uit rode chili pepers per maaltijd leidde tot een hogere vetverbranding terwijl de energie-inname onder de werkelijk berekende behoefte lag. De deelnemers die aan dit onderzoek meededen waren al gewend aan het gebruik van gepeperde maaltijden. De hoeveelheid die nu per maaltijd werd gebruikt werd door alle deelnemers goed verdragen.
Onderzoekers in Japan toonden aan dat capsaïcine het bruine vet activeert waardoor het energiegebruik toeneemt. Bruin vet zorgt voor lichaamswarmte doordat het de verbranding van vetzuren en glucose activeert en het zorgt daarmee voor een hoger energiegebruik.

EFSA onvoldoende overtuigd

Op 30 juni 2011 meldde de Europese Voedsel en Warenautoriteit EFSA dat zij het dossier over capsaïcine voor het handhaven van gewicht na afvallen en het stimuleren van de vetverbranding en de koolhydraatverbranding te mager vond om deze claims goed te keuren. De EFSA vond dat er geen oorzakelijke effect van de capsaïcine op het gewichtsverlies kon worden aangetoond. Het onderzoek van de groep van Margriet Westerterp waar ik eerder in dit artikel naar verwees is echter dit jaar gepubliceerd.
Wellicht dat het opnieuw indienen van het dossier met meer onderbouwing met de onderzoeken die de laatste twee jaar zijn verschenen ertoe leidt dat de EFSA de claim erkent, maar tot die tijd mag de groenteboer de pepers nog niet aanprijzen als afslankgroente.

(Hete) conclusie

Hoewel de EFSA op basis van het eerder ingediende dossier nog niet overtuigd is van het gunstige effect van capsaïcine lijkt het erop dat capsaïcine mogelijk op termijn goede papieren heeft om als nieuw natuurlijk ingrediënt ingezet te worden om obesitas aan te pakken. Er is meer onderzoek nodig om tot een steviger onderbouwing van de claims “capsaïcine verhoogt de vetverbranding” erkend te krijgen door het EFSA.
Omdat het echter behoorlijke bijwerkingen heeft in de vorm van een branderig gevoel bij het in aanraking komen met slijmvliezen is het niet zo gemakkelijk toepasbaar. De tolerantie voor capsaïcine kan wel toenemen door de concentratie in de voeding langzaam te verhogen, oftewel door steeds meer rode pepers te gebruiken.
Je kunt dus gerust starten of doorgaan met het eten van gepeperde gerechten. Om verkoeling te zoeken is deze muziek van de Red Hot Chilipers een aanrader.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma