Geranamine verboden!!

Op 23 augustus ’12 maakte de Voedsel en Waren Autoriteit bekend dat geranamine van de Nederlandse markt wordt gehaald. Geranamine wordt verwerkt in afslankproducten en sportvoedingssupplementen voor een workout. Geranamine wordt in verband gebracht met ernstige bijwerkingen als hersenbloedingen. Er is geen veilige dosis vastgesteld en het staat al enkele jaren op de Dopinglijst. Toch blijken er nog steeds sporters te zijn die positief testen op deze stof. Onlangs gebeurde dat ook tijdens de Olympische Spelen in Londen. Sporters doen er goed aan om eerst advies in te winnen voordat ze een supplement gaan gebruiken want er zijn betere manieren om een goed gewicht te bereiken en te behouden en voor een goede workout.

Geranamine is doping

Het staat al enige jaren op de Dopinglijst omdat het prestatie-bevorderend kan werken en omdat het mogelijk schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarmee voldoet het aan twee van de drie criteria waarop stoffen en methoden worden beoordeeld of ze een plaats ‘verdienen’ op de Dopinglijst. De Dopingautoriteit waarschuwde al langer voor deze stof, omdat deze stof gebruikt wordt in fatburners en producten die de workout kunnen verbeteren.
Geranamine blijkt, zowel zonder als in combinatie met cafeïne, bloeddruk-verhogend te werken. In Nieuw-Zeeland werd onder andere een case-study van een 21-jarige man beschreven die een hersenbloeding opgelopen heeft die mogelijk het gevolg is van het gebruik van geranamine in partypillen. In de VS werd geranamine verboden nadat twee soldaten overleden zijn als gevolg van geranamine.

Verschillende namen

Helaas staat er nooit levensgroot op een product dat het geranamine bevat. Wie een product in huis heeft waaraan hij twijfelt doet er verstandig aan om goed de kleine lettertjes te lezen. Geranamine is ook bekend onder de namen:
– DMMA,
– 1,3-dimethylamylamine,
– methylhexanamine,
– 4-methyl-hexaan-2-hexanamine,
– 4-methyl-2-hexaanamine,
– 4-methyl-2-hexylamine,
– 2-amino-4-methylhexaan,
– 1,3-dimethylpentylamine,
– geraniumextract,
– geranamine.
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit laat op 23 augustus ’12 weten dat producten in verschillende EU-landen, waaronder Nederland, worden gecontroleerd en zonodig uit de handel genomen. Ook de Dopingautoriteit en Eigen Kracht vermelden dit bericht op hun site om sporters en hun begeleiders hierop te attenderen.
Geranamine komt voor in geraniumolie (0,7%) maar onderzoek van verschillende geranmine-bevattende supplementen leert dat de DMMA in supplementen vaak van synthetische oorsprong is.

Sporters: gebruik NZVT

In het verleden zijn er verschillende sporters geweest die vaak tot hun verrassing met een positieve dopingtest op geranamine of een andere stof werden geconfronteerd, doordat voedingssupplementen vaker vervuild zijn met dopinggeduide stoffen dan gedacht. Daarom geldt voor sporters die in aanmerking kunnen komen voor dopingcontroles het advies om vooral te kiezen voor voedingssupplementen die voldoen aan de eisen van het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport.
Iedereen die voedingssupplementen wil gebruiken doet er allereerst verstandig aan om na te gaan of het gebruik echt wel nodig is. Er is veel kaf onder het koren en vaak wordt er meer beloofd dan er waar gemaakt kan worden.

Voedingsadvies belangrijk voor prestatie en gewichtshandhaving

Voor sporters die een goed gewicht willen handhaven of meer willen weten over een goede timing van de inname van voedingsstoffen en eventueel het gebruik van voedingssupplementen om meer uit hun training en wedstrijden te halen is voedingsadvisering een zinvolle aanvulling in de begeleiding. Sporters en begeleiders van sporters kunnen hier meer informatie vinden over sportvoedingskundige begeleiding en advisering.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma