Gezonde leefstijl voor iedereen
Als groenten en fruit goedkoper worden aangeboden wordt er meer van ingekocht door consumenten blijkt uit onderzoek van Wilma Waterlander. Gezonde voedingsmiddelen, zoals vis, mager vlees, groente en fruit zijn duurder dan ongezonde voedingsmiddelen, zoals vette vleeswaren en gezoete koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Daarnaast blijkt dat educatie in combinatie met prijsafspraken tot gezondere keuzes leidt. Nu is er wel een logo ontworpen dat consumenten moet helpen om gezondere keuzes te maken, maar dit is op veel gezonde voedingsmiddelen niet te vinden en kennis van voeding bij de consument is dringend gewenst.
Het onderzoek
Uit het onderzoek van Wilma Waterlander blijkt dat prijsmaatregelen voor voeding kunnen worden ingezet om de bevolking aan te zetten tot gezondere voedingskeuzes. Zo blijkt dat consumenten meer groente en fruit kopen als dit goedkoper is. Als het publiek vervolgens ook informatie krijgt over gezondheidsaspecten van groenten en fruit wordt er nog meer groente en fruit gekocht. Combinatie van lagere prijzen met informatie over gezondheid kan een zinvolle strategie zijn om mensen te verleiden en motiveren om gezonder te eten. Dit zou op termijn kunnen leiden tot een verbetering van de volksgezondheid en lagere zorgkosten. Wat kunnen we hiermee in de praktijk?
Afprijzen en onderwijzen
Er dient goed nagedacht te worden wat de gevolgen zijn van prijsverlaging van gezonde voedingsmiddelen voor de productieketen en de natuur. De consument kan echter wel overgehaald worden om gezonde voeding te kopen door spaaracties te koppelen aan het kopen van gezonde levensmiddelen, bijvoorbeeld extra zegels of sportplaatjes of andere gadgets te geven bij aankoop van een groente of fruit. De gezonde voedingsmiddelen kunnen worden voorzien van informatie over de bereidingswijzen en een aantal recepten. Daarnaast kan iets worden toegevoegd over de voedingswaarde van het product. Hier zijn geen logo’s voor nodig.
Logo’s en labels
In ons land is een oerwoud van logo’s en labels op voedingsmiddelen te vinden. De consument weet echter steeds minder goed zijn/haar weg in het logodoolhof te vinden. Bovendien worden de logo’s ongeloofwaardig doordat ze gesponsord worden door de industrie.
Zo trof ik onlangs het beroemde “Ik kies bewust”-logo zelfs aan op een fles alcoholvrije mousserende wijn.
Navraag bij de verkoper leerde dat dit product namelijk heel geschikt is als alternatief voor alcoholhoudende wijn voor zwangere en lacterende vrouwen en vrouwen met een kinderwens. In al die ruim dertig jaar dat ik werkzaam ben als (sport)diëtist en voedingskundige heb ik echter nog nooit van een zwangere vrouw gehoord dat ze behoefte had aan alcoholvrije wijn…
Daarnaast heb ik sinds het bestaan van de logo’s nog nooit een onbewerkt fruit of groente gezien waarop het logo te vinden is. En ook de recessie zal invloed hebben op keuzes.
Recessie en gezondheid
De eerste economische wet van vraag en aanbod leert dat de vraag naar een product daalt als de prijs van het product stijgt en vice versa. Tijdens de interventie Hartslag in Zuid-Limburg bleek al dat het voor mensen uit lagere inkomensklassen onvoldoende geld hebben om aan de normen voor een gezonde voeding te voldoen. Gezien de economische recessie is de kans groot dat deze groep zal toenemen. De deelname aan (betaalde) sportactiviteiten zal afnemen, omdat steeds meer mensen hun betaalde baan verliezen. Door de voorgestelde ontslagversoepeling zullen er steeds meer werkzoekenden ouder dan 50 jaar bij komen en hun koopkracht zal de komende jaren fors afnemen. Het laat zich raden welke keuzes deze groep zal maken qua voeding en sport. Wat is hieraan te doen?
Tij te keren door duurzaam beleid
Ik ben geen politicus of econoom. Ik heb een echt vak geleerd. Daarnaast kun je met GBV soms al een heel eind komen. Het is jammer dat het daaraan bij de dames en heren in het Haagse pluche lijkt te ontbreken.
Uit de laatste voedselconsumptiepeiling blijkt dat de inname van groente, fruit en vis te wensen overlaat. Ook is uit meerdere onderzoeken gebleken dat een gezonde voeding tot minder obesitas en andere leefstijlaandoeningen leidt. Demissionair minister Schippers heeft op 12 juni aangegeven dat ze een keukentafeldiscussie wil starten over de zorgkosten. Misschien een tip voor haar om mijn blogarchief eens door te nemen, want het wordt tijd dat er stevig ingezet wordt op preventie en dan graag wat langer dan vier jaar. Preventie is al te vaak en te lang het stiefkind geweest in het handelen van de overheid zoals te lezen is in “Preventie is net slagroom”. Preventie is geen luxe, maar brood- en broodnodig. Een gezonde leefstijl moet bereikbaar zijn voor iedereen. Uiteraard zijn hier genoeg ideeën over. Ik lees ze graag…
Oh ja, GBV betekent Gezond Boeren Verstand…