Glutenvrij eten om te winnen

Een topsporter die zichzelf serieus neemt is altijd op zoek om zijn/haar prestatie te verbeteren. Zo ook de tennisser Novak Dojokovic. Bij elke tennisliefhebber staat de finale van het Australian Open in februari 2012 in het geheugen gegrift. Deze wedstrijd duurde 5 uur en 53 minuten. Djokovic won. Hij kende vele tegenslagen tot 2011. Wat is zijn geheim? En is dat voor iedereen geschikt?

Op zoek naar….

Nee, helaas heb ik Djokovic niet persoonlijk gesproken, maar hij schreef een boek Eten om te winnen waarin hij onthult hoe hij zijn energie- en prestatieniveau heeft verbeterd. Doordat hij getalenteerd was en toegewijd  trainde wist hij op 19-jarige leeftijd al bijna de top te bereiken. Toch ervoer hij steeds een onzichtbare barrière waardoor de gewenste doorbraak er maar steeds niet kwam. Het leek erop dat hij nooit optimaal fit was. Hij had astmatische klachten, maar er werd nooit een goede remedie tegen zijn ongemakken gevonden. Totdat hij getipt werd door een arts dat hij de oorzaak van zijn malaise mogelijk in zijn voeding moest zoeken. Dat leidde tot een ongekende ommekeer…

Het dieet dat Djokovics leven veranderde

Tijdens een van de matches van de Australian Open in 2010 zag de Servische arts Cetojevic hoe Djokovic instortte. Via gemeenschappelijke vrienden van de vader van Djokovic was het contact met Novak snel gelegd en werd er verder onderzoek verricht naar voedselovergevoeligheden. Djokovic beschrijft eerst hoe hij via een natuurgeneeskundige methode onderzocht is. Hij benadrukt echter dat de bloedonderzoeken de echte bevestiging zijn dat hij overgevoelig is voor gluten en zuivel en een beetje voor tomaten. Nadat hij deze producten uit zijn dieet wegliet, bloeide hij op en bereikte een fitheid als nooit tevoren.

Wie is Novak Djokovic?

Novak Djokovic is een Servische tennisser die op 22 mei 1987 werd geboren in Belgrado in Joegoslavië toen dit land nog niet verscheurd werd oor oorlog. Vanaf 1991 begon dit land uiteen te vallen door allerlei conflicten tussen de verschillende bevolkingsgroepen. De kindertijd van Novak Djokovic werd gekenmerkt door oorlog, schaarste en bombardementen. In 2006 werd de republiek Servië onafhankelijk. Hij ontdekte als zesjarig jochie dat hij tennisser wilde worden toen hij de Amerikaan Pete Sampras in de finale zag winnen op Wimbledon. Door de politieke onrust in zijn land heeft hij geen gemakkelijke start gehad en leek zijn droom onbereikbaar. Maar kennelijk hebben de moeilijke omstandigheden hem gevormd tot een vasthoudende en gedisciplineerde topsporter.

Eten om te winnen

Djokovic schrijft in zijn boek over zijn jeugd en de zoektocht naar de juiste trainingsopbouw en wat de beste voeding is voor hem. Het boek is voorzien van een voorwoord van de Nederlandse ex-tennisser Richard Krajicek en de cardioloog William Davis (schrijver van Wheatbelly). Het lijkt daarmee een pleidooi voor een tarwevrij leven voor iedere lezer, maar Djokovic laat zien dat je het besluit om glutenvrij te gaan eten goed moet onderbouwen. Hij geeft als belangrijkste tip dat je je goed moet laten adviseren over de samenstelling van je voeding en laat zien dat er veel meer bij komt kijken dan “alleen weglaten van brood en melk”.

Oplossing voor iedereen?

Djokovic geeft met zijn boek een mooie inkijk in het leven van een topsporter met een overgevoeligheid voor gluten en zuivel, maar geeft daarbij ook terecht aan dat glutenvrij en zuivelvrij niet voor iedereen dé oplossing is, maar wel voor mensen die echt overgevoelig zijn voor deze stoffen.
Bij klachten van verminderde fitheid of andere aandoeningen is het allereerst belangrijk dat nagegaan moet worden wat de echte oorzaak is voordat je zelf voedingsmiddelen gaat weglaten uit je voeding. Glutenvrij en zuivelvrij eten omvat heel wat meer dan “alleen weglaten van brood en melk”. Gluten en zuivel zijn in heel veel producten verwerkt, zoals kant en klare groentegerechten, maar ook in snoepgoed en zelfs in medicijnen kunnen bestanddelen van deze producten voorkomen.
Het is belangrijk dat een beperking in voedselkeuze goed begeleid moet worden. Het weglaten van groepen voedingsmiddelen kan namelijk leiden tot tekorten in de voeding, wanneer er geen adequate vervangers worden gebruikt.

Beoordeling

Eten om te winnen is een aanrader voor wie meer wil weten over de leefwijze van Djokovic en wat er allemaal bij komt kijken als je als topsporter gluten en zuivel niet goed kunt verdragen in je voeding. Hij geeft praktische adviezen en lekkere gezonde recepten die geschikt zijn voor dit samengestelde dieet. Het boek is uitgegeven door de uitgeverij Kosmos, telt 192 pagina’s en het kost € 16,99.
Het is een boek die in een hype lijkt te passen, maar Djokovic laat goed zien dat zijn dieet dient als een behandeling van klachten die echt te wijten zijn aan gluten en zuivel. Kortom een aanrader voor de tennisliefhebber, de leek en de professional die geïnteresseerd is in (sport)voeding. De kritische lezer denkt mogelijk dat hij/zij in eerste instantie op een verkeerd been wordt gezet door het voorwoord van William Davis, maar daarover volgende week meer in de volgende blog.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma