Goed beginnen, mindfull doorgaan

Een bekend spreekwoord luidt: “een goed begin is het halve werk”. Elk jaar starten mensen met goede voornemens. Meestal gaat het om een flitsende start en een rigoureus aanpak. Toch blijkt dat meestal niet de handigste route, maar mensen lijken elk jaar weer massaal weer in die valkuil te stappen. Wat is de beste manier voor een goed begin? Is 1 januari wel een goede startdatum?

Rustig overdenken

Er is nog een andere tegeltjeswijsheid die vertelt dat “eerst gedaan en dan gedacht menigeen verdriet heeft gebracht”. Dat klinkt nogal heftig… Je kunt zo’n spreuk natuurlijk op allerlei manieren uitleggen. De verklaring bij een goed voornemen die hier het beste bij past is dat je vooral goed moet overdenken wat, wanneer, en hoe je een bepaald doel wilt bereiken. Daarbij is de timing ook een belangrijk onderdeel. Om je leefstijl te veranderen heb je namelijk ook draagkracht en draagvlak nodig. Draagkracht is een onderdeel dat door jezelf geleverd moet worden, maar draagvlak is een factor waarbij je je (leef)omgeving nodig hebt, oftewel de mensen om je heen, de omstandigheden en de mogelijkheden. Om je omgevingsfactoren goed aan te passen si vaak meer nodig dan je denkt.

SMART-doel

Vaak weet je wel wat je wilt bereiken, maar is dat doel wat je in gedachten hebt mooi afgebakend geformuleerd? Een bekend voorbeeld van zulke doelen is het SMART-principe: het doel is heel Specifiek geformuleerd, het is Meetbaar, en het is Acceptabel, Realistisch en je hebt er een bepaalde Tijdsspanne voor uitgetrokken om dat doel te kunnen behalen. Meestal wordt er bij SMART-doelen geen rekening gehouden met allerlei hobbels en tegenvallers op de route naar het doel. Dat vormt dan een 100% garantie op teleurstelling. Daarom is het handiger om bijvoorbeeld een ruimere periode voor het realiseren van het doel te reserveren. Ook kan het al helpen om het doel lager te stellen, maar is dat acceptabel voor jezelf?

Goede voorbereiding geeft plezier

Een andere tactiek is om kleinere tussenstappen te formuleren om het uiteindelijke doel te bereiken.
Je kunt daarbij denken aan het plannen van een grote reis. Wie veel plezier wil hebben van een grote droomreis bedenkt van te voren al wat er voor nodig is om deze reis te maken, bijvoorbeeld, de kosten, de persoonlijke uitrusting, de reisroute en wat hij/zij eigenlijk wil zien of doen op de plaats van bestemming. Daarvoor is het dan ook nodig om alvast te bedenken welke ongemakken zich kunnen voordoen die het reisplezier kunnen bederven. Zo kun je denken aan de EHBO-spullen, of voorzorgsmaatregelen in de vorm van vaccinaties of juist extra conditietraining om datgene te kunnen doen wat je wilt doen. Het is niet voor niets dat er bij zulke voorbereidingen al aangegeven wordt dat de voorpret al heel veel plezier kan geven.

Kleine stappen leiden uiteindelijk tot grote winst

Als het om reizen gaat wordt vaak gezegd dat je meer van de omgeving geniet als je wandelt of fietst. Je maakt dan meer deel uit van de omgeving. Tegenwoordig zou je ook kunnen zeggen: wandelen en fietsen kunnen zorgen voor mindfullness: meer in het moment zijn. Dat kan voor rust zorgen en onthaasten.
Meestal willen mensen door middel van leefstijlveranderingen vaak een zeer snel eindresultaat zien, maar waarom zou dat resultaat er zo snel moeten zijn? Het vertrekpunt, de situatie van nu is toch ook niet in een paar maanden tijd ontstaan? Daarom is het ook een illusie dat deze situatie heel snel weer zal verdwijnen. Wie een snel resultaat denkt te kunnen bereiken houdt zichzelf eigenlijk voor de gek en bereidt zich voor op een enorme teleurstelling.

Dus?

Bedenk eerst eens goed wat je wilt bereiken.
Bedenk dan een juiste manier om dat doel te realiseren.
Zorg voor een handige en realistische planning.
Zorg voor voldoende draagkracht en draagvlak.
Zorg voor een goede voorbereiding en hou rekening met vertragingen en omleidingen.
Neem de tijd en geniet van alle bereikte tussendoelen en ga rustig door.
Je hoeft niet perse op 1 januari te beginnen.

Een gelukkig, gezond, liefdevol, sportief en inspirerend 2020 gewenst!

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma