Goed voedingsadvies is duur-zaam

Op 19 september is het de “dag van de diëtist”. De consument kan op die dag veel informatie krijgen over gezonde voeding en de informatie op etiketten van voedingsmiddelen. Een diëtist doet echter veel meer. Wat gebeurt er eigenlijk tijdens een consult bij de diëtist? Waarom worden er zoveel vragen gesteld, terwijl het “alleen maar om een voedingsadvies” gaat? Is een dieetadvies duur?

Invloed van eerdere dieetervaringen

Wie eerder een dieet gevolgd heeft kan daar heel positieve ervaringen aan overgehouden hebben, zoals het zich beter voelen naar aanleiding van pijnklachten die door het dieet werden verholpen. Het komt ook voor dat iemand ronduit negatieve ervaringen heeft, bijvoorbeeld omdat het resultaat niet voldeed aan de verwachtingen.
Om dit helder te krijgen worden de eerdere dieetervaringen tijdens een eerste gesprek bij een (sport)diëtist uitgevraagd. Hierbij wordt ook nagevraagd wat de deskundigheid is/was van de persoon/instantie waar het eerdere advies werd ingewonnen om een indruk te krijgen van het kennisniveau van de voedingsadviseur. Er wordt gekeken wat de voor- en nadelen waren van de eerder gegeven richtlijnen voor voeding en leefstijl en wat het resultaat was dat werd verkregen. Ook wordt er gevraagd wat de hulpvrager verwacht van het advies en de dienstverlening van de (sport)diëtist. Voor een goed resultaat peilt de (sport)diëtist ook hoe gemotiveerd een cliënt is en wat hij/zij ervoor over heeft om het gewenste resultaat te bereiken.

Leefsituatie van belang voor voedingskeuze

Naast de voedingservaringen is ook de leefsituatie van de hulpvrager belangrijk. Het maakt nogal wat uit of je alleen voor jezelf hoeft te zorgen, of afhankelijk bent van andere mensen/gezinsleden voor je maaltijden of dat je voor andere mensen moet zorgen. De diëtist gebruikt de informatie over de werk- of opleidingssituatie om een beeld te krijgen van de leefsituatie en het begripsniveau van de hulpvrager. Op basis daarvan kan de diëtist de voedingsinformatie nauwkeuriger afstemmen op het denkniveau en de leefwereld van de cliënt.
Uiteraard wordt volledig uitgevraagd wat er dagelijks wordt gegeten en gedronken. Hierbij wordt ook rekening gehouden dat er in het weekend door de meeste mensen anders gegeten wordt dan op doordeweekse dagen. De voorkeuren en tegenzinnen voor voedingsmiddelen worden meegenomen in het advies. Daarnaast wordt genoteerd welke voedingsmiddelen klachten geven en in welke situatie(s) dat het geval is en of de hulpvrager last heeft van allergieën, intoleranties en overgevoeligheden voor bepaalde producten/stoffen.

Activiteit, energie en voedingsbehoefte

Vervolgens wordt genoteerd wat de hulpvrager voor werk doet of opleiding volgt. om in kaart te brengen hoe groot de lichamelijke inspanning is per dag. Ook hobby’s en andere activiteiten worden in kaart gebracht. Bij een sporter wordt gekeken wat voor sport er wordt beoefend, hoeveel trainings- en wedstrijduren er worden gemaakt en hoe intensief er wordt gesport. Het type training zoals kracht-, duur of concentratie, wordt meegenomen in de advisering. In het voedingsadvies wordt rekening gehuden met de tijdstippen waarop wordt getraind, het type training en de intensiteit waarmee er gesport wordt.
Verder wordt uitgevraagd welke sporten er in het verleden werden beoefend en wat de ervaringen met het eten en drinken voor, tijdens en na het sporten zijn opgedaan en welke voedingsmiddelen er verkrijgbaar zijn op de plaats waar de sport wordt beoefend en welke er door de sporter zelf worden meegenomen. Ook het gebruik van supplementen wordt uitgevraagd. Sporters die in aanmerking kunnen komen voor dopingcontroles worden gewezen op het belang van het gevaar van voedingssupplementen die met dopingstoffen vervuild kunnen zijn. Zij dienen supplementen te gebruiken die voldoen aan het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport of een vergelijkbaar systeem.

Gezondheidsproblemen en medicijngebruik heeft invloed op voeding

Het lijkt een open deur, maar in de praktijk blijkt dat menigeen er niet bij stilstaat dat gezondheidsproblemen uit het verleden, ziekten waaraan iemand op het moment van de hulpvraag lijdt en medicijngebruik invloed kan hebben op het gewicht en de behoefte aan voedingsstoffen en energie. Bij het uitvragen van deze informatie legt de (sport)diëtist uit welke gevolgen een ziekte of medicijngebruik heeft voor het voedingsadvies.
Een bekend voorbeeld van een voedingsadvies bij medicijngebruik is om geen grapefruit te eten als er statines (bepaalde cholesterolverlagers) worden geslikt.

Goed voedingsadvies is duur-zaam

Meestal kan een hulpvrager al heel veel baat hebben bij kleine aanpassingen in zijn/haar voedingswijze, maar soms zijn er grotere veranderingen nodig. Als een cliënt maar een kleine voedingswijziging hoeft door te voeren kan hij/zij de indruk hebben dat hij ook weinig resultaat zal boeken. Toch is het de moeite waard om de veranderde voedingsgewoonte en leefstijl stug vol te houden. Het heeft tijd nodig om een duurzame verbetering in gezondheid of sportief resultaat te bereiken, maar de aanhouder wint. Doorgaans zijn er namelijk geen dure poeders, pillen en voedingspreparaten nodig voor een verbeterde gezondheid of sportprestatie maar kan echt worden volstaan met een paar kleine ingrepen in de dagelijkse leefstijl en voedingsgewoonten.
Een dieetdavies lijkt mogelijk duur, maar is een investering in je eigen gezondheid.  Dat doet denken aan het spreekwoord: goede raad is duur, maar voor een voedingsadvies geldt: Een goed voedingsadvies lijkt duur, maar is duur-zaam.
Meer weten? Schroom niet, maar neem gerust contact op.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma