Goed voor het vrouwenhart

De ene dieetrage is nog niet uitgewoed of de volgende meld zich al weer aan, maar goede diëten blijven gelukkig wat langer bestaan. Het DASH-dieet gaat alweer heel wat jaren mee en wordt als een gezonde voeding gezien. Nu Dress-red-day weer nadert is het een goed moment om na te gaan of dit dieet ook goed is voor het vrouwenhart.

Voeding en Dress-red-day

Het lijkt een beetje een apart om voeding en dress-red-day gelijk in één zin te noemen, maar toch horen beide onderwerpen meer bij elkaar dan gedacht. Op 29 september wordt Dress-red-day gehouden om aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. En laten vrouwen nu ook in 2018 nog steeds de meeste zorgtaken toebedeeld krijgen. Dat geldt dus ook voor de voedingszorg, maar hoe goed wordt er voor de vrouw gezorgd?

Hartzorg voor vrouwen

Hart- en vaatziekten veroorzaken bij vrouwen vaak andersoortige klachten dan bij mannen. Daarnaast blijkt dat vaatvernauwingen er bij vrouwen ook anders uitzien dan bij mannen. De klachten bij vrouwen zijn vaak veel vager, zoals vermoeidheid. Ze kunnen zich uiten als klachten die bij de overgang horen. Dat maakt dat vrouwen en hun (huis)artsen vaker op een verkeerd been gezet worden dan dat dit bij mannen het geval is. Hoewel er meer aandacht voor hart- en vaatziekten bij vrouwen lijkt te komen, is er nog steeds een wereld te winnen. Daarom wordt er elk jaar op 29 september in Nederland de Dress Red Day georganiseerd om aandacht te vragen voor de (h)erkenning van hart- en vaatziekten bij vrouwen.

Wat is het DASH-dieet?

Het DASH-dieet is een dieet dat bestaat uit veel verse groenten en fruit, halfvolle en magere melk en melkproducten, volkorenproducten, vis, kip en noten. Voor vet geldt dat ook in de DASH-richtlijn gekozen wordt voor een beperking van het verzadigd vet. De afkorting DASH staat voor Dietary approach to Stop Hypertension. En dat het dieet ook effectief is h=bij het verlagen van de bloeddruk wordt hier bevestigd. Vergelijking van de adviezen van het DASH-dieet met de Richtlijnen voor de Schijf van Vijf leert dat het DASH-dieet zich prima laat combineren met de Nederlandse voedingsadviezen.

DASH-dieet specifiek voor vrouwen?

Uiteraard is dat niet het geval, maar als je de eerste pagina van het DASH-dieetplan bekijkt zou je die indruk wel krijgen, omdat hier gelijk al een paar plaatjes te zien zijn van vrouwen die het dieet promoten. Daarbij wordt niet direct de link gelegd naar hart- en vaatziekten maar naar gewichtsverlies en een jonger uiterlijk. Natuurlijk is gewichtsverlies te bereiken door het gebruiken van een gezonde voeding, maar daar hoort ook op andere fronten een gezonde leefstijl bij, zoals meer bewegen, voldoende slaap en minder stress. Deze zaken gelden natuurlijk ook voor mannen.

Dress Red Day nodig?

In 2016 overleden er in Nederland voor het eerst meer mensen aan kanker dan door hart- en vaatziekten. Toch sterven er in Nederland nog altijd meer vrouwen dan mannen aan hart- en vaatziekten. Ook het verhaal van Linda toont aan dat dat er toch nog winst geboekt kan worden in de hartzorg voor vrouwen.
Daarom ga ik op 29 september “in het rood”. Jij ook?

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma