Goede voornemens? Blijf leren!

Nog even en het jaar is weer om. Tijd om de goede voornemens weer af te stoffen, een beetje bij te schaven en dan opnieuw beginnen. Of gaan we het dit komende jaar toch anders aanpakken? Er zijn al zoveel adviezen geschreven en preparaten verkocht en toch lijkt er elke keer nog weer markt voor te zijn. De druk van het uiterlijk blijft onverminderd doorgaan. Toch gaat het tij misschien ooit nog wel eens keren. Hoe kunnen we voor een tegengeluid zorgen?

Wie neemt het voortouw?

Het “blijven proberen” geldt niet alleen voor de “gewone burger” maar ook voor de topsporter. Vooral voor deze laatste groep zijn het eigen lichaam en psyche de belangrijkste instrumenten voor hun (sport)prestatie. Het is dus te begrijpen dat ze daar zo optimaal mogelijk in investeren. Ook hier lijkt de motivatie om “steeds dunner” nog erg groot. Het is het opzoeken van de eigen grenzen, met als doel een nog betere prestatie neer te zetten. Dat lukt niet als je alleen maar het “steeds-slanker-ideaal” nastreeft. Om dat echter blijvend te laten beklijven in de hoofden van sporters, coaches, trainers en anderen die bij sporters betrokken zijn is bepaald geen sinecure. Uiteraard wordt er vanuit voedingswetenschap, sportdiëtetiek en sportpsychologie wel een tegengeluid gegeven, maar kennelijk dringt dat niet door.

Soms kan het verkeren

Je hoopt altijd dat er sporters opstaan die een goed voorbeeld geven en dat ook actief uitdragen. In de praktijk komt dat ook wel voor. Zo zijn er in het verleden al verschillende sporters geweest die na of tijdens hun actieve sportcarrière de HBO Voeding en Diëtetiek succesvol afronden en daarna de post-HBO Sportdiëtetiek om hun boodschap over het belang van gezonde voeding, een goede lichaamssamenstelling passend bij de lichaamsbouw uit te dragen. Soms doen ze dat alleen in de face-to-face-contacten op hun spreekuur als sportdiëtist, maar tegenwoordig worden ook de social media daarvoor ingezet. Daarbij lijkt het alsof het om een klein bereik gaat, maar soms krijgen we toch hulp uit (on)verwachte hoek.

Mooi rolmodel

Een van de mooie tradities van de laatste jaren is het Nederlands Kampioenschap Schaatsen in Thialf dat tussen kerst en oudjaar wordt verreden. De afgelopen dagen hebben we weer echt ouderwets genoten van een vol Thialf met prachtige sportprestaties.
Een van de /mooiste momenten vond ik persoonlijk het interview met Jutta Leerdam waarin ze aangaf dat ze haar extra gewicht inzet als kracht. Dus niet meer de nadruk op afvallen en nog slanker, maar behoud gezondheid, weerstand en kracht. Daarmee geeft Jutta Leerdam een mooie boodschap af aan jonge vrouwen (en mannen) dat het vooral draait om gezondheid en een lichaamssamenstelling en -bouw die bij jou als persoon past. Het gaat dus niet om een “confectiemaatje dat geschikt is voor iedereen”, maar om persoonlijk aangepast voedingsadvies, waarbij behoud van gezondheid, weerstand en kracht belangrijk zijn.

Niet alleen lichaam, maar ook psyche

Het verhaal van Jutta Leerdam leert dat je niet ultradun hoeft te zijn voor een goede (sport)prestatie en gezondheid. Het gaat om een lichaamssamenstelling en gewicht dat bij jou als persoon past. Maar er is meer nodig.
Ook de psychische gesteldheid is van belang. Ook daarvoor geldt dat iedereen zijn/haar eigen persoonlijke issues heeft. Ook dat is bij de topsporter niet vreemd. Sommigen blijven ook na hun actieve sportcarrière hiernaar op zoek. Een bekend voorbeeld is de schaatser Mark Tuitert, die zich verdiepte in het stoïcijns gedachtengoed. En zo zijn er meer te vinden.

Wat kan de gewone burger hiermee?

Natuurlijk is niet iedereen een topsporter, maar wie goede voornemens maakt kan nog wel wat hebben aan de kennis en ervaringen van topsporters. Dat geldt vooral als het gaat om leefstijl. Het verhaal van Jutta Leerdam leert dat je realistische doelen moet nastreven, passend bij jouw bouw. Het verhaal van Mark Tuitert leert dat goed presteren niet altijd leidt tot winnen, maar een goede inzet kan wel leiden tot een beter lichamelijk en geestelijk welbevinden. Al met al zijn dat mooie doelen om na te streven. De sporters leren ons dat het daarbij altijd gaat om doorzetten en steeds weer opnieuw beginnen.

Palsma Sportvoedingsadvies wenst haar lezers een inspirerend 2023!

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma