Goud genoeg?

Wat een geweldige score heeft TeamNL behaald: “We” staan op de elfde plaats van de medaillespiegel, maar we hebben wel eens meer goud behaald op de Olympische Spelen. Waarom waren we niet zo succesvol als we verwachtten? Meestal sta ik alleen stil bij de voeding van de sporters, maar deze keer kijk ik graag even wat verder naar het sport en bewegingsbeleid. Wat kunnen we van deze score leren?

Medaillescore leidend?

Nederland beleefde in 2000 in Sydney (Australië) de meest succesvolle Olympische Zomerspelen. “We” wonnen toen 12 gouden, 9 zilveren en 4 bronzen medailles en eindigde als achtste in de ranking. Ook dat was de hoogste score ooit. In 2004 (Athene, Griekenland) was de medaillescore beduidend lager: met 4 x goud en 9 x zilver en 9 x brons. Dit jaar bedroeg de oogst 8 x goud, 7 x zilver en 4 x brons en daarmee is dit de op één na beste score ooit. Toch vond Maurits Hendriks, de Chef de Mision van NOC*NSF, de score teleurstellend. Is dat terecht?
Toch zegt het aantal medailles bij de Olympische Spelen nog niet zoveel over het belang van sport, omdat het slechts een indicatie is hoe Nederland ten opzichte van andere deelnemende landen scoort in de topsport. Het zegt weinig over de sportdeelname. Topsporters zijn echter rolmodellen voor het land. Ze kunnen anderen inspireren om ook te gaan bewegen, maar dan moeten er wel kansen geboden worden om voor talentontwikkeling.

Topsportambitie Nederland

Nadat de medailleoogst in de eerste week van de Olympische Spelen tegenviel begon de kritiek op het topsportbeleid van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) toe te nemen. Ze snapte deze kritiek niet, terwijl het door columnist Thijs Zonneveld duidelijk werd uitgelegd in het Algemeen Dagblad. Halverwege de weg naar Rio werd al opgemerkt dat er te weinig wordt geïnvesteerd in de sport. De kritiek is niet nieuw, want ook in Londen werd al kritiek geuit op haar handelen.
Op 23 juni maakte minister Schippers (VWS) bekend dat ze de komende 2 jaar 1,5 miljoen wil investeren voor topsport, 2 miljoen voor de toelage van topsporters die niet in hun eigen onderhoud kunnen voorzien en 6 miljoen aan maatschappelijk relevant sportonderzoek. Na 2018 moet het geld voor de projecten die met deze subsidie een impuls krijgen gefinancierd worden uit opbrengsten van loterijen. Is dit echt een impuls voor de sport, of is het een zoethoudertje? Nee het gaat om een stemmetjeswinner want de verkiezingen komen eraan…

Belang van sport voor het land

Sport is niet alleen “een beetje vermaak”, maar het heeft verschillende positieve effecten. Uit een rapport van het Verwey-Jonker-instituut wordt het belang van sport voor gezondheid, sociale samenhang, schoolprestaties en opvoeding bevestigd. Sport biedt ook betaald werk en draagt daardoor ook bij aan de economie.
Wat echter minder bekend is bij het grote publiek is dat sport ook leidt tot onderzoek en innovatieve technologie. Wie naar de Olympische Spelen heeft gekeken heeft tijdens de wegwedstrijden in het wielrennen kunnen zien hoe het frame van de fietsen verkleurde onder invloed van de temperatuur. De technologie die hiervoor toegepast wordt kan ook toegepast worden voor andere doeleinden.

Sportonderzoek en gezondheidszorg

Zo wordt er veel onderzoek verricht naar de invloed van fysieke training en voeding op herstel bij ziekten en wat het effect is van voeding en fysieke training bij de voorbereiding op (grote) operaties op het herstel erna. Inmiddels wordt er ook hard gewerkt aan de ontwikkeling van een sensor voor het meten van de vochtstatus. De kennis uit dit type onderzoek kan toegepast worden binnen de sport, maar ook bij kwetsbare groepen zoals ouderen. Kortom Sport is niet alleen een spelletje, maar kan ook binnen de zorg worden toegepast.
Als er minder geïnvesteerd wordt in de sport wordt het ook lastiger om studies zoals hiervoor genoemd, uit te voeren.

Meer geld voor meer goud, kennis en preventie!

Als “we” zo graag bij de top tien willen horen in de wetenschap omdat “we” graag willen uitstralen dat “we” een kennisland zijn en als “we” en top-tienpositie in de topsport ambiëren is er meer geld nodig. Daarbij hoort een langetermijnbeleid met de kracht van een Olympische vlam om mensen in beweging te krijgen. Dat betekent dus langdurig investeren in beweging- en gymlessen op school, investeren in kennis en preventieve gezondheidszorg.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma