Groentechips en smoothies gezond?

In een poging om mensen meer groente te laten eten worden er allerlei manieren bedacht om groenten anders te presenteren. Groenten vind je niet alleen bij de groenteman en in de supermarkt, maar wordt ook vaker als snack te verkrijgen in een miniuitvoering. Daarnaast kennen we de groentensmoothies en het is er al een tijdje: de groentechips, maar hoe gezond zijn deze groentegerechtjes eigenlijk?

Groentechips, wat zit er in?

Het is van de bereiding afhankelijk of groentechips past in een gezonde voeding. Bij chips denk je al gauw aan gefrituurde aardappelschijfjes, maar creatievelingen op voedingsgebied hebben bedacht dat je dat ook kunt doen met groenten. En dan krijg je groentechips. De groentechips van het merk Go Pure, een merk voor biologische producten, is in twee varianten verkrijgbaar. Het gaat om de zoete aardappel met rozemarijn en de echte groentechips. De groentechips bestaat uit rettich, wortelen, rode bieten (of voor de mensen woonachtig in de Rotterdamse regio: krootjes) en zoete aardappel.

Gefrituurde groente levert veel calorieën en zout

Deze beide varianten van groentechips zijn echter gefrituurd. Het grote nadeel van gefrituurde producten is dat ze veel vet bevatten. Dat is ook het geval bij de groentechips. 100 g van deze varianten levert gemiddeld 36,5 g vet, waarvan 3,3 g verzadigd is. Ter vergelijking: 100 g aardappelchips levert gemiddeld 33 g vet, waarvan er 5,8 g verzadigde vetzuren “meegeleverd” worden. Een zakje van 90 g van de gefrituurde groentechips levert gemiddeld al zo’n 456 kCal. Voor een volwassen vrouw met een dagelijkse energiebehoefte van 2000 kCal gaat het dan al om meer dan 25% van de dagelijkse energiebehoefte. De groentechips zijn dus niet geschikt om in de Schijf van Vijf te worden opgenomen. Daarnaast levert één zakje groentechips ook al meer dan 1 g zout.

Groentesmoothies, minder energierijk?

In een poging om groente op een snelle manier naar binnen te krijgen zijn er ook groentesmoothies bedacht. Die kun je zelf maken, maar ze zijn ook kant-en-klaar te verkrijgen. Daarbij worden dan meestal meerdere soorten groenten en nog wat extra fruit gebruikt om het een frisse smaak mee te geven. De bereidingswijze is meestal als volgt: Voeg alle ingrediënten bijeen in de blender en voeg … ml water toe en meng het geheel door elkaar. Soms wordt er yoghurt, melk of een vervanger voor melk gebruikt als extra vochtbron. Het resultaat is vaak een lekker tussendoortje waarbij de gebruiker toch het idee krijgt dat hij/zij gezond bezig is. Wanneer je de energiewaarde (calorieën) van de verschillende ingrediënten optelt lijkt dat je nog niet zoveel calorieën inneemt, vooral als je het vergelijkt met de groentechips.
Maar ook hier is er een instinker: Groentesmoothies leveren dan wel minder calorieën, maar bij het bewerken met de blender gaan er ook vezels verloren. En laat dat nou net een van de factoren zijn waarom groenten juist aanbevolen worden. Daarnaast geldt voor groentesmoothies hetzelfde als voor vruchtensappen: je neemt er snel meer van dan je denkt, omdat ze een lage verzadigingswaarde hebben. Vandaar dat ook de smoothies niet opgenomen zijn in de Schijf van Vijf.

Wat blijft er nog over? Lust je nog peultjes?

Heel gewoon: de normale groente en de minivarianten van de groentes: de minikomkommers, de minipaprika’s en de snoeptomaatjes. En natuurlijk de gewone groenten, zoals o.a. peultjes. Voor wie toch wel eens groenten met een stevige bite wil hebben kan het eens proberen om groenten te drogen in een oven op een lage stand, maar waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan? Er zijn heel wat groenten die je prima rauw kunt eten. Denk hierbij een kool(salades) en bleekselderij(salades). Het voordeel daar van is dat ze niet zoveel energie leveren en toch voldoende vezels bevatten en ze zijn prima te combineren met fruit, noten en zaden.

Moraal van dit verhaal

Biologische groentechips uit de frituur zorgt beslist niet voor een slank figuur.
Een smoothie is hip en lijkt gezond, maar voor je het weet drink je jezelf als een tonnetje zo rond.
Kortom: leef je dagelijks uit met zaden, noten, groenten en fruit!
Natuurlijk moet je ook niet vergeten om dagelijks voldoende uit de andere vakken van de Schijf van Vijf te eten.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma