Het hardloperskookboek
Nu de temperaturen weer stijgen komen steeds meer sporters naar buiten voor hun trainingsrondjes. Een goede voorbereiding is het halve werk. Steeds vaker vertellen sporters in interviews hoe ze met voeding omgaan en zo hun prestatie willen verbeteren. Twee hardloopsters geven zelfs letterlijk een kijkje in de keuken en schreven er een leuk boek over: Het hardloperskookboek.
Gemakkelijke en avontuurlijke recepten
Het hardloperskookboek begint al met een enthousiaste binnenkomer: “I eat cuz I run” en een aantal “Wist u datjes…” die uitnodigen tot verder lezen. Het boek is opgebouwd uit drie hoofdstukken: trainen, presteren en herstellen. De drie delen zijn gelardeerd met recepten die bij het moment passen dat in het hoofdstuk wordt beschreven. Bij elk recept wordt vermeld hoeveel energie (calorieën), eiwit, vet (én verzadigd vet), koolhydraten en vezels het per persoon bevat en hoeveel kilometers erop gelopen kan worden door mannen (zwart icoontje) en vrouwen (rood icoontje). Ook worden regelmatig overzichten gegeven van de voedingswaarde van de verschillende voedingsmiddelen per groep.
De gerechten zijn gemakkelijk te bereiden, hoewel er wel vaak gebruik gemaakt wordt van ingrediënten die niet in elk Nederlands keukenkastje te vinden zijn. Dat maakt het boek leuk en avontuurlijk voor de ondernemende en sportieve kok. Het zijn stuk voor stuk aanraders voor lopers en andere (duur)sporters.
Goed onderbouwde adviezen
Naast de recepten worden ook adviezen gegeven over de timing van de inname van de voedings(stoffen) bij grote evenementen, zoals een marathon. Verder wordt er informatie gegeven over voedingsmiddelen die de prestatie kunnen verbeteren, zoals rode bietensap. Deze groentesap heeft geen geweldige smaak, maar de schrijfsters hebben hier praktische tips voor om dit ingrediënt in sportdranken te verwerken en zelfs in een cake! De informatie is goed onderbouwd en komt overeen met de laatste inzichten rondom sportvoeding voor lopers. Zelfs aan het supplementengebruik is gedacht en de sporters die in aanmerking komen voor dopingcontroles worden aangemoedigd om alleen gebruik te maken van de supplementen die aan de eisen van het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport voldoen om de kans op een positieve dopingtest zo klein mogelijk te laten zijn. De (top)sporters krijgen zelfs de tip om enkele dagen voorafgaand aan het event om geen maanzaad te gebruiken. Maanzaad bevat morfine, wat behoort tot de dopingcategorie narcotica en kan bij inname van grote hoeveelheden tijdens een sportevent voor een positieve dopingtest zorgen.
Enthousiaste schrijfster en fotograaf
Miriam van Reijen is bewegingswetenschapper, en heeft een eigen bedrijf als freelanceredacteur en onderzoeker en is marathonloopster. Zij haalde twee keer brons en een keer de zilveren medaille tijdens de NK Marathon. Ze beleeft plezier aan het sporten zelf, maar ook door er onderzoek naar te doen en er over te schrijven. Zo schrijft zij een column voor “Runners World” en er zijn regelmatig artikelen van haar te vinden in “Sportgericht”.
Barbara Kerkhof is freelancejournalist, fotograaf en hardloopster. Zij verzorgde de mooie foto’s voor het hardloperskookboek en schreef onder andere het boek “Hardlopen voor vrouwen” en “Helden van de 42 kilometer” (samen met Cors van den Brink) en al twee keer de “Runners World Hardloopagenda” (samen met Abdelkader Benali).
Aanbevolen!!
Het hardloperskookboek is echt een aanrader voor de hardloper, maar ook voor de duursporter. De adviezen zijn gedegen, goed onderbouwd en doordacht. Bij het lezen van het boek is te merken dat de auteurs er zelf veel plezier aan hebben beleefd om het te schrijven en het boek te (laten) voorzien van foto’s. Het enthousiasme straalt er vanaf en dat maakt het lezen, koken, proeven en lopen tot een waar genoegen. De serieuze hardloper die graag gezond en lekker eet en het ook aandurft om niet alledaagse ingrediënten en combinaties in de keuken te gebruiken hoort dit boekje zeker binnen handbereik te hebben. Het hardloperskookboek is uitgegeven is door de Ardbeiderspers en telt 156 pagina’s. Het is voorzien van een zachte kaft en kost € 22,50.